A böjt, mint a méregtelenítés csúcsa
A teljes táplálékmegvonás avagy a böjt csodája Az egyik leghatásosabb, de egyben a legnehezebb méregtelenítő módszer maga a böjt. Ennél hatékonyabbat még nem találtak fel soha, ez a legősibb és leghatásosabb méregtelenítő mód. Amikor az
A bélflóráról 2. rész
A bélflóráról röviden c. cikk folytatása „Ételed legyen az orvosságod” Funkcionális élelmiszernek azokat az élelmiszereket tekintjük, amelyek az emberi szervezetbe jutva a bélrendszer mikrokörnyezetének megváltoztatásával az ember egészségére kedvező hatást gyakorolnak. A funkcionális élelmiszerek
Táplálkozás és temperamentumok
Melyek azok az ételek, amelyek megfelelnek az egyes temperamentumoknak? Cikkünkben ezeket mutatjuk be. Melankolikus: A melankolikus temperamentumú ember uralkodó eleme a föld. Állandóan magába néz, befelé koncentrál, nehezére esik a külvilággal való kontaktust megtalálni. Mégis inkább
Színdiéta 4. rész
A kevert típusok étrendje Mint előző cikkeinkben említettük, meglehetősen ritka, hogy valaki tisztán képviselje bármelyik színtípust. Az egyéni étrend összeállításakor figyelembe kell vennünk, hogy az egyes színek jellemzői milyen arányban illenek ránk. (Itt nyújthatnak segítséget
Színdiéta 3. rész
Cikkünk előző két részében áttekintettük a védikus gyógyászatban használt három fő alkatot, a Sárga, a Piros és a Zöld típust, illetve a színekhez tartozó ételek jellemzőit. A mostani részben ismertetjük a három típus számára tervezett
Színdiéta 2. rész
Színek és ételek Sokan vannak, akik a színük és a külsejük alapján vonzódnak egyes élelmiszerekhez, de azt már kevesen tudják, hogy ezek a színek – a sárga, a narancssárga, a zöld és a piros különböző
Színdiéta 1. rész
„Eleséged legyen orvosságod!” – hirdette Hippokratész. Ez a híres bölcselet a Krisztus előtti 4. században hangzott el, azonban már akkoriban is voltak olyan népcsoportok, amelyek több ezer éve a gyógyító hatásuk szerint fogyasztották a különböző
A bélflóráról 3. rész
A bélflóráról 2. rész c. cikk folytatása Szervezetünk „vegykonyhája” Bizonyított, hogy a vastagbél működése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. Az egészséges mikroflóra aktivitásának köszönhetően a vastagbél serkenti az immunrendszert,feldolgozza a
A bélflóráról 1. rész
Manapság nagyon sokat hallani az emberben élő, belekben szaporodó mikroorganizmusokról, egészségre kifejtett kedvező hatásukról. Jelen cikk célja, hogy választ adjon arra, miért fontos a születéskor kialakuló mikroflóra egyensúlya egészségünk szempontjából. Elsőként vizsgáljuk meg azt
Csíra, az élet forrása
A csíráztatás során létrejövő változások A mag tulajdonképpen a fiatal növények „tápanyagraktára”, amely ellátja őket a növekedés megkezdéséhez és a fejlődéshez szükséges energiával. A teljes növekedési folyamatot figyelembe véve a növény csíraállapotban tartalmazza a legtöbb
Egészséges életmód télen
A telet hidegebb idő és rövidebb nappalok jellemzik. A természet igazodik ezekhez a változásokhoz, a növények és bizonyos állatok téli álmot alszanak, de az ember ezen időszakban is aktív. Emiatt fontos, hogy alkalmazkodjon a természet
A méz jótékony hatásai
Az ember 10-15.000 éve fogyasztja a mézet. A korabeli feljegyzések szerint a mézet több, mint 300 féle betegség gyógyításában alkalmazták, napjainkban csupán 70 félénél. Érdekesség, hogy 100 g mézhez az 15.000 méhecske munkájára és egymillió
Cukor: édes méreg
A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré. A
Tej: élet, erő, egészség? (5. rész)
A tejről szóló cikksorozat befejező részében betekintést adunk néhány orvos kutatómunkájába a témával kapcsolatban, és egyben össze is foglaljuk a tej és tejtermékek káros hatásairól fontos tudnivalókat. A tudósok eredményei mellett kiegészítéseket teszünk az eddigi
Tej: élet, erő, egészség? (4. rész)
Az előző cikkekben számtalan tej és tejtermékek által okozott betegségről írtunk, a különböző alkotóanyagok alapján csoportosítva őket. Külön kitértünk a tejérzékenységre. A mostani számban az egyik legkedveltebb tejtermék, a sajt káros hatásairól és veszélyeiről állítottunk
Tej: élet, erő, egészség? (3.rész)
Eddig két cikken keresztül mutattuk be a tej és a tejtermékek káros hatásait. A szakirodalom alapján hat csoportba osztottuk a tej és tejtermékek által okozott betegségeket. Ezek sorrendben: a tej zsírja, fehérjéi, vitamin, nyomelem és
Tej: élet, erő, egészség? (2. rész)
Az előző számban elkezdtük a tej megkérdőjelezhetetlen fontosságának felülbírálatát. A tejjel kapcsolatos legfőbb probléma az, hogy az ember számára nem természetes táplálék. Ez a kijelentés két egyszerı ténnyel bizonyítható: Egyetlen emlős sem fogyaszt tejet csecsemőkora
Tej: élet, erő, egészség? 1. rész
Számos helyről kapunk jelzéseket, melyek egy irányba mutatnak: A tej nem az a tökéletes táplálék, amit eddig annak hittünk; sem a felnőttek, sem a gyerekek számára. A rengeteg betegség, melynek kiváltó oka a tej, azért
Miért érdemes kizárni a húst az ember étrendjéből? 4. rész
A szervezet számára a sav-bázis egyensúly fenntartása életbe vágó feladat. Érzékeny szabályozó rendszer őrködik afelett, hogy testünk belső környezete megmaradjon az enyhén lúgos kémhatású helyzetben (pH=7,4). A táplálkozásunkban jelenlévő savképző és bázisképző élelmiszerek aránya és
Miért érdemes kizárni a húst az ember étrendjéből? 3. rész
A húsevés számtalan veszélye közül ebben a cikkben néhány betegség vonatkozásában adunk részletesebb tájékoztatást. A hús káros hatásai közül kiemelkedik a magas koleszterintartalma miatt kialakuló érelmeszesedés. A növények és az állatok egyaránt tartalmaznak koleszterint. A koleszterin
Miért érdemes kizárni a húst az ember étrendjéből? 2. rész
Előző cikkünkben megemlítettük a húsevés kérdésének néhány megközelítését. Most a biológiai, az orvosi antropológiai és a kémiai szempontokat fejtjük ki részletesen. Biológia szempontok Általános nézet hazánkban – az iskolában is azt tanítják –, hogy az
Miért érdemes kizárni a húst az ember étrendjéből? 1. rész
Ez a cikksorozat, mint a címéből már sejthető, azt a kényes kérdést fogja boncolgatni, hogy miért is érdemes kizárni a húst az ember étrendjéből. A választ számos megközelítésben olvas- hatjátok, ez a bevezető rész csupán
Fokhagyma (Allium sativum)
A fokhagyma a liliomfélék családjába tartozik, hozzánk keletről, a sztyeppékről érkezett. Az orosz népi gyógyászatban négy dolgot vetnek be az öregedés ellen: a fokhagymát, a vöröshagymát, a hajdinát és a virágport. „Orosz penicillinnek”, sőt
Élelmiszeradalékok 2. rész
Az előző számban megkezdett élelmiszeradalékok témakört folytatjuk a különböző adalékcsoportok bemutatásával és hatásuk elemzésével. Tartósítószerek Mikróbaellenes szerek, melyek az étel minőségét megőrzik, vagy eltarthatóságát hosszabbítják. Bevezetésükre azért volt szükség, mert a mai ember nem
Ételallergia
Az allergiás megbetegedések száma drasztikusan növekedett a nyugati társadalmakban az elmúlt évtizedekben. Ennek egyik legfőbb oka a civilizációs étrend, a helytelen táplálkozás, a másik az egyre növekvő szennyeződés a levegőben, vízben. Az allergiás tünetek
Az ecet, mint gyógyszer
Az ecet gyógyszernek minősül, ezért a mindennapos étkezésbe nem szabad beépíteni. Ha az ecetet mindennapi ételként fogyasztjuk, akkor megakadályozza a gyomorban történő emésztést, mivel megköti a gyomorsavat. Az az étel, amit ecettel együtt fogyasztunk,
Ciano-cobalamin (B12)
A B12 vitamin elősegíti a vörösvértestek képződését, és fokozza a növekedést. Krónikus fáradékonyság esetén B12-vitaminhiánnyal is számolni kell. Az idegrendszert erősíti, és az agyi folyamatokra is kihat, vagyis B12-vitaminhiány esetén a koncentrációképesség gyengül, memóriazavarok lépnek
Mielőtt tisztítókúrába kezdenél!
Pár apró tipp egészségünk érdekében: A vese fő ellensége: a szervetlen só (konyhasó) A növényekben található szerves só hőkezelés hatására átalakul szervetlen sóvá. A vese napi 2–3 g szervetlen sót képes kiválasztani. Az élelmiszeripar
Laktózérzékenység
Az allergiás reakció során az immunrendszer túlzott mértékben reagál a kívülről érkező vagy a szervezetben testidegennek felismert anyagra. Az érzékenység ennek a folyamatnak a kevésbé súlyos következményekkel járó megfelelője. Az allergiás reakciót kiváltó anyagot
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsökkel is végezhető gyümölcskúra, vagyis csak az adott gyümölcsöt fogyasszuk három napig vagy egy hétig. Maximum gyógyteával érdemes még kiegészíteni a kúrát szomjúság esetén.
Bioflavonoidok (P-vitamin)
A hétköznapokban bioflavonoidokként említik leggyakrabban a P-vitamint. A citrusféléknek a bioflavonidok adják a sárgás vagy a vöröses színét.
Acidózis (elsavasodás)
Az elsavasodás legfőbb oka a helytelen táplálkozás és az anyagcsere folyamán keletkező savak felszaporodása a szervezetben. Az elsavasodás önmagában nem betegség, de nagyon sok betegség alapoka (pl. csontritkulás, köszvény, fogromlás,
A sav-bázis egyensúly
Napjaink betegségeinek egyik legfőbb oka a szervezet elsavasodása, mely kedvező környezetet biztosít a kórokozók szaporodásához. Az elsavasodás A szervezetben a pH-értéket két fő dolog befolyásolja: a táplálkozás és a légzés. A vegyes, húsos étrend