Táplálkozás2017-07-25T12:10:19+02:00

A bélflóráról 2. rész

A bélflóráról röviden c. cikk folytatása „Ételed legyen az orvosságod”  Funkcionális élelmiszernek azokat az élelmiszereket tekintjük, amelyek az emberi szervezetbe jutva a bélrendszer mikrokörnyezetének megváltoztatásával az ember egészségére kedvező hatást gyakorolnak. A funkcionális élelmiszerek

Táplálkozás és temperamentumok

Melyek azok az ételek, amelyek megfelelnek az egyes temperamentumoknak?  Cikkünkben ezeket mutatjuk be. Melankolikus: A melankolikus temperamentumú ember uralkodó eleme a föld. Állandóan magába néz, befelé koncentrál, nehezére esik a külvilággal való kontaktust megtalálni. Mégis inkább

Színdiéta 4. rész

A kevert típusok étrendje Mint előző cikkeinkben említettük, meglehetősen ritka, hogy valaki tisztán képviselje bármelyik színtípust. Az egyéni étrend összeállításakor figyelembe kell vennünk, hogy az egyes színek jellemzői milyen arányban illenek ránk. (Itt nyújthatnak segítséget

Színdiéta 3. rész

Cikkünk előző két részében áttekintettük a védikus gyógyászatban használt három fő alkatot, a Sárga, a Piros és a Zöld típust, illetve a színekhez tartozó ételek jellemzőit. A mostani részben ismertetjük a három típus számára tervezett

Színdiéta 2. rész

Színek és ételek Sokan vannak, akik a színük és a külsejük alapján vonzódnak egyes élelmiszerekhez, de azt már kevesen tudják, hogy ezek a színek – a sárga, a narancssárga, a zöld és a piros különböző

Színdiéta 1. rész

„Eleséged legyen orvosságod!” – hirdette Hippokratész. Ez a híres bölcselet a Krisztus előtti 4. században hangzott el, azonban már akkoriban is voltak olyan népcsoportok, amelyek több ezer éve a gyógyító hatásuk szerint fogyasztották a különböző

A bélflóráról 3. rész

A bélflóráról 2. rész c. cikk folytatása Szervezetünk „vegykonyhája” Bizonyított, hogy a vastagbél működése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. Az egészséges mikroflóra aktivitásának köszönhetően a vastagbél serkenti az immunrendszert,feldolgozza a

A bélflóráról 1. rész

Manapság nagyon sokat hallani az emberben élő, belekben szaporodó mikroorganizmusokról, egészségre kifejtett kedvező hatásukról. Jelen cikk célja, hogy választ adjon arra, miért fontos a születéskor kialakuló mikroflóra egyensúlya egészségünk szempontjából.  Elsőként vizsgáljuk meg azt

Csíra, az élet forrása

A csíráztatás során létrejövő változások A mag tulajdonképpen a fiatal növények „tápanyagraktára”, amely ellátja őket a növekedés megkezdéséhez és a fejlődéshez szükséges energiával. A teljes növekedési folyamatot figyelembe véve a növény csíraállapotban tartalmazza a legtöbb

Ehetem-E?

Az ember számára mérgező anyagok összefoglaló neve, melyek a szervezetbe jutva azt károsítják: a homotoxinok. Ezek testidegen anyagok, amelyek évek, évtizedek alatt feldúsulnak a sejtekben, szövetekben, és különböző betegségeket okoznak. A betegségek tetemes hányada valójában

Egészséges életmód télen

A telet hidegebb idő és rövidebb nappalok jellemzik. A természet igazodik ezekhez a változásokhoz, a növények és bizonyos állatok téli álmot alszanak, de az ember ezen időszakban is aktív. Emiatt fontos, hogy alkalmazkodjon a természet

A méz jótékony hatásai

Az ember 10-15.000 éve fogyasztja a mézet. A korabeli feljegyzések szerint a mézet több, mint 300 féle betegség gyógyításában alkalmazták, napjainkban csupán 70 félénél. Érdekesség, hogy 100 g mézhez az 15.000 méhecske munkájára és egymillió

Szőlőkúra

Gyógyhatásai Az alma mellett a gyümölcsök királynőjeként említik. A szőlőben található polifenolok és tanninok vírus- és rákellenes hatásúak. A szőlő csökkenti a fogszuvasodás mértékét és a fogkőképződést. Gazdag vitaminokban (A, B1, B2, B6, C) és ásványi

Cukor: édes méreg

A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré. A

Miért érdemes kizárni a húst az ember étrendjéből? 4. rész

A szer­ve­zet szá­má­ra a sav-bá­zis egyen­súly fenn­tar­tá­sa élet­be vá­gó fel­adat. Ér­zé­keny sza­bá­lyo­zó rend­szer őr­kö­dik afe­lett, hogy tes­tünk belső kör­nye­ze­te meg­ma­rad­jon az eny­hén lú­gos kém­ha­tá­sú hely­zet­ben (pH=7,4). A táp­lál­ko­zá­sunk­ban jelenlévő savképző és bázisképző élel­mi­sze­rek ará­nya és

Fokhagyma (Allium sativum)

A fokhagyma a liliomfélék családjába tartozik, hozzánk keletről, a sztyeppékről érkezett. Az orosz népi gyógyászatban négy dolgot vetnek be az öregedés ellen: a fokhagymát, a vöröshagymát, a hajdinát és a virágport. „Orosz penicillinnek”, sőt

Élelmiszeradalékok 2. rész

Az előző számban megkezdett élelmiszeradalékok témakört folytatjuk a különböző adalékcsoportok bemutatásával és hatásuk elemzésével. Tartósítószerek Mikróbaellenes szerek, melyek az étel minőségét megőrzik, vagy eltarthatóságát hosszabbítják. Bevezetésükre azért volt szükség, mert a mai ember nem

Ételallergia

Az ételallergia legjellemzőbb tünetei Az allergiás megbetegedések száma drasztikusan növekedett a nyugati társadalmakban az elmúlt évtizedekben. Ennek oka többek közt a civilizációs étrendben, a helytelen táplálkozásban, illetve az egyre növekvő levegő- és vízszennyeződésben keresendő.

Diófélék

A mostani részben nemcsak a diófélékről lesz szó, hanem más olajos magvakról, illetve magas zsírsavtartalmú termésekről − a teljesség igénye nélkül. A többrendbeli hasonlóság teszi indokolttá, hogy együtt tárgyaljuk őket, vagyis a diót, a

Az ecet, mint gyógyszer

Az ecet gyógyszernek minősül, ezért a mindennapos étkezésbe nem szabad beépíteni. Ha az ecetet mindennapi ételként fogyasztjuk, akkor megakadályozza a gyomorban történő emésztést, mivel megköti a gyomorsavat. Az az étel, amit ecettel együtt fogyasztunk,

E-vitamin

Az 1920-as években patkánykísérletek során felfedezték, hogy egy bizonyos anyag hiányában elvetélnek, vagy teherbe sem esnek az állatok. Az 1930-as években búzacsírából sikerült kivonni ezt az anyagot, amit elneveztek alfa-tokoferolnak. Az E-vitaminokat nyolcféle tokoferol

D-vitamin

A D-vitamin különleges, ugyanis nemcsak kívülről juthat a szervezetbe, hanem a szervezet is képes előállítani a bőrben ultraibolya sugárzás hatására a koleszterinből. Szerepe van a csontok és a fogak fejlődésében, jó hatással van immunrendszerre, és

Ciano-cobalamin (B12)

A B12 vitamin elősegíti a vörösvértestek képződését, és fokozza a növekedést. Krónikus fáradékonyság esetén B12-vitaminhiánnyal is számolni kell. Az idegrendszert erősíti, és az agyi folyamatokra is kihat, vagyis B12-vitaminhiány esetén a koncentrációképesség gyengül, memóriazavarok lépnek

Laktózérzékenység

Az allergiás reakció során az immunrendszer túlzott mértékben reagál a kívülről érkező vagy a szervezetben testidegennek felismert anyagra. Az érzékenység ennek a folyamatnak a kevésbé súlyos következményekkel járó megfelelője. Az allergiás reakciót kiváltó anyagot

Allergiák

Allergiás reakció akkor jön létre, amikor az immunrendszer túlreagál a kívülről érkező vagy a szervezetben testidegennek felismert anyagokra. Az allergia ma már népbetegség, és a mesterséges anyagok egyre szélesebb körben való terjedése miatt az

C-vitamin

A C-vitamin nagyon fontos szerepet játszik a kollagénrostok képződésében, a vérerek, a csontok és a fogak a regenerációjában, és segíti a vas felszívódását.

Cukor

A fehér cukor által okozott káros hatásokról szerencsére egyre több helyen lehet olvasni. Az alábbiakban a leggyakoribb finomított cukor okozta betegségekről lesz szó.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsökkel is végezhető gyümölcskúra, vagyis csak az adott gyümölcsöt fogyasszuk három napig vagy egy hétig. Maximum gyógyteával érdemes még kiegészíteni a kúrát szomjúság esetén.

Acidózis (elsavasodás)

Az elsavasodás legfőbb oka a helytelen táplálkozás és az anyagcsere folyamán keletkező savak felszaporodása a szervezetben. Az elsavasodás önmagában nem betegség, de nagyon sok betegség alapoka (pl. csontritkulás, köszvény, fogromlás,

A-vitamin

Az A-vitamin zsírban, illetve olajban oldódó vitamin. Az A-vitaminnál két fő típust különböztetünk meg, az elővitamint (retinol) és provitamint (karotin).

A sav-bázis egyensúly

Napjaink betegségeinek egyik legfőbb oka a szervezet elsavasodása, mely kedvező környezetet biztosít a kórokozók szaporodásához. Az elsavasodás A szervezetben a pH-értéket két fő dolog befolyásolja: a táplálkozás és a légzés. A vegyes, húsos étrend