Pár apró tipp egészségünk érdekében:

A vese fő ellensége: a szervetlen só (konyhasó)

soA növényekben található szerves só hőkezelés hatására átalakul szervetlen sóvá. A vese napi 2–3 g szervetlen sót képes kiválasztani. Az élelmiszeripar ennél jóval több sót használ egy bolti kenyér elkészítéséhez. A többlet sómennyiség lerakódik és kőképződéshez, (érel-)meszesedéshez vezet. A tengeri só csupán egy fokkal jobb a konyhasónál, kb. 90 %-ban káros, míg a konyhasó 100 %-ban. A vese segítése érdekében kerüljük a sót, és fogyasszunk sok folyadékot! Kifejezetten vesetisztító, vizelethajtó tea az aranyvessző, a nyírfalevél és a zsurló teája. A szervetlen só vizet köt meg, akadályozza a húgysav kiürülését, rabolja a kalciumot, károsítja az idegrendszert és a szívet.

A vesét segítő tisztítókúrák: citromkúra, desztilláltvíz-kúra, tejsavó-kúra, káposztalékúra, dinnyekúra és körtekúra.

A máj fő ellensége: a fehér cukor

A fehér cukorból alkohol képződik, ez utóbbi károsítja a májat és a vesét. Ilyen esetekben a májat hűteni kell pl. nyers uborkával, káposztával, céklával, szőlővel, ananásszal vagy citrusfélékkel. A máj működését a keserű ízű teák segítik: zsálya, fehér üröm, ezerjófű, gyermekláncfű és ezek keveréke. A cukor elrabolja a B-vitaminokat és a kalciumot a szervezettől. A következmény: hajhullás, idegesség, ingerlékenység, hiperaktivitás, agresszivitás stb. Az emésztési zavarok 40–50%-a megszűnik, ha kivonjuk a fehér cukrot az étrendből.

Másodlagos kiválasztószervek

hustejAmikor a máj és a vese túlterhelődik, nem bírja a méreganyag-mennyiséget kiválasztani, a szervezet bekapcsolja a másodlagos kiválasztószerveket: a bőrt és a tüdőt.

A bőr fő ellenségei: a fehér cukor, a fehér liszt, a hús, a tej és a tejtermékek

A kívülről és a belülről bevitt mérgek egyaránt támadják a bőrt. A zsíros krémek, állati szappanok, vegyszeres tusfürdők eltömítik a bőrpórusokat, megváltoztatják a bőr felületének kémhatását és baktériumflóráját, megszüntetik a bőr természetes védelmét. A vérkeringés viszi a bőrbe a mérgeket, ezért a vértisztítás a legfontosabb (pl. csalántea-kúra, böjt). Közvetlenül a bőrre ható segítő módszerek: izzasztás, frottírozás, friss levegő, napfény. A fahéjolaj-kúra kívülről és belülről is tisztítja a bőrt.

A tüdő fő ellenségei: a hurutképző ételek

Ezek az élelmiszerek csökkentik a tüdőkapacitást és a tüdő tisztító funkcióját. A hurutképződés előidézői közül a leghatékonyabbak a tej és a tejtermékek (sajt, túró). Utána következnek a húsfélék, halak és a tojás és az élesztő. Hurutoldók: hagyma, gyümölcsök, zöldségek, héjában sült krumpli, a teák közül a hársfavirág, a bodzavirág, a kakukkfű, az édesgyökér, a kúrák közül pedig az eukaliptuszolaj-kúra és a fokhagymakúra.

A mérgeződés fázisai

A mérgek a civilizációs életmód következtében jutnak a szervezetbe. A lerakódás több fázisban történik, egyre súlyosabb betegségeket okozva. Minél korábbi fázisban kezdjük a szervezet tisztítását, annál hamarabb gyógyulunk.

izzadHumorális fázis
Az első három fázisban még könnyű visszafordítani a folyamatokat, a saját védekezés még jól működik. Ezt a szakaszt humorális (folyadék) fázisnak is hívják, mert a mérgek a testnedvekben találhatóak.

1. fázis: exkréció – normál kiválasztás
Verejtékezés, könny, légzés, széklet, vizelet, menstruáció útján.

2. fázis: reakció – rendellenes kiválasztás
Pl. hasmenés, hányás, túlzott izzadás, túl sok vizelet, láz, köhögés, orrfolyás, tüsszentés, heveny gyulladás.

3. fázis: depozíció – megkezdődik a mérgek lerakódása.
Leggyakrabban a kötőszövetekbe, üregekbe, mellbe, bélcsatornába, nemi szervekbe rakódnak le. Kövek, ciszták, ödémák, mióma, lipómák, polipok, súlytöbblet keletkezik. A székrekedés is idetartozik.

Celluláris fázis
cukorbetegA második három fázisnál – összefoglaló néven: celluláris (sejt) fázis – a mérgek a sejten belüli térben rakódnak le, ekkor már csak külső segítséggel nyerhető vissza az egészség.

4. fázis: impregnáció – a mérgek a sejten belüli térbe hatolnak
Pl. vesekárosodás, májkárosodás, allergia, asztma, fejfájás, migrén, gyomorfekély, szív- és érrendszeri problémák.

5. fázis: degeneráció – megindul a sejtek leépülése
Pl. csontritkulás, infarktus, agyvérzés, cukorbetegség, reuma, köszvény, sclerosis multiplex, TBC, Bechterew-kór

6. fázis: neoplazma – rosszindulatú elfajulások
Pl. leukémia, szarkóma, tüdő-, máj-, veserák

A gyógyulás során a folyamat visszafelé halad a fázisokon.

A tisztítókúrák közül a böjtkúra az ami a legjobb hatásfokkal működik, de a gyümölcskúrák és a nyers kúra is nagyon hatékonyak. A gyümölcskúrák során egyféle gyümölcsöt fogyasszon pár hétig, napi másfél-két kilogramm mennyiségben négy-öt alkalomra (adagra) elosztva. A nyers kúra általános méregtelenítő hatásánál fogva segíti a szervezet regenerálódását, tisztulását. Ilyenkor több hétig csak nyers növényi ételeket fogyasszon (gyümölcs, zöldség, gabona, olajos magvak).

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…