„Eleséged legyen orvosságod!” – hirdette Hippokratész. Ez a híres bölcselet a Krisztus előtti 4. században hangzott el, azonban már akkoriban is voltak olyan népcsoportok, amelyek több ezer éve a gyógyító hatásuk szerint fogyasztották a különböző ételeket. Az ősi gyógyítók szerint minden étel olyan belső tulajdonsággal rendelkezik, amellyel különféle betegségeket lehet kezelni, valamint azt is megfigyelték, hogy a különböző típusú emberek számára különböző élelmiszerek vannak jótékony hatással.

taplAz étrend és az emberi alkat párosítása több ezer éve bevett gyakorlat volt Indiában, Egyiptomban, Kínában, Japánban és Tibetben. A régi gyógyítók az emberre az univerzum fő elemeinek (a tűz, a víz, a föld és a levegő) kiterjesztéseként tekintettek. Ahogy a természet egyensúlyba hozza ezeket az elemeket a makrokozmoszban, úgy kell egyensúlyban tartani őket a mikrokozmoszban, vagyis az emberi testen belül is.

Az egyik legrégebbi és mind a mai napig alkalmazott gyógyászati rendszer az Ájurvéda, amely több mint ötezer évvel ezelőtt alakult ki Indiában, s nagy hatással volt a többi hasonló rendszerre is. A védikus elképzelések szerint három alapvető erő tevékenykedik az univerzumban: a teremtő erő, amely az új élet sarjadásában nyilvánul meg; a fenntartó erő, amely megőriz mindent, ami szükséges a születéshez; és az átalakító erő, amely a fenntartó erőt teremtő erővé alakítja. Ezek az erők az emberi szervezetben is jelen vannak – a védikus tanítások dósának nevezik őket. A három dósa azt az örökké alakulóban lévő egyensúlyt képviseli, amely a testet teremtő, fenntartó és átalakító erők között fennáll, és amelyet a bennünket érő társas, környezeti és kulturális tényezők is befolyásolnak. Minden ember ezeknek az erőknek az egyedi ötvözete, de a három közül valamelyik dominál benne, és meghatározza az alkatát. 

A három dósa vagy alkat szanszkrit elnevezése váta, pitta és kapha. Az egyes típusokhoz egy-egy szín is párosítható: a vata színe a sárga, a pitta színe a vörös, a kapháé pedig a zöld. Tekintettel arra, hogy a különböző élelmiszereket könnyen csoportokba lehet sorolni a színük alapján, kézenfekvő volt kialakítani egy olyan gyógyászati rendszert, melyben az alkati típusok, a betegségek, valamint az egészségmegőrzést, illetve a gyógyítást szolgáló élelmiszerek színekhez kapcsolhatóak – mindezt az ősi ájurvédikus bölcsesség alapján, a nyugati kultúra igényei szerint megfogalmazva. Ezt a könnyen áttekinthető és a mindennapokban is alkalmazható rendszert szeretnénk a cikkünkben bemutatni.

Bár a szakirodalomban és az interneten számos teszt található, melyek alapján ki-ki megállapíthatja, hogy melyik típusba tartozik, álljon itt most egy összefoglaló leírás a három csoport jellegzetességeiről! Ritkán fordul elő, hogy valaki tisztán képviseli valamelyik típus ismertetőjegyeit, keveredik bennünk a három, mégis a legtöbb esetben az egyik minőség domináns. Ha úgy érezzük, hogy van egy másik is, amely kevésbé erősen ugyan, de szintén jellemző ránk, azt mindenképpen figyelembe kell majd vennünk a diétánk kialakításakor.

A Sárga típus

sargaetelA Sárga típusba tartozóak vékony, szikár testalkatúak, a mellkasuk lapos. Folyamatosan mozgásban vannak, azonban a mozgásuk gyakran esetlen és koordinálatlan, és mivel nem túl jó az állóképességük, gyorsan kimerülnek. A bőrük általában száraz, hajlamos a berepedezésre. A hajuk is száraz, nehezen kezelhető. A körmük könnyen törik, beszakad, és sokszor rágják. Fázékonyak, a végtagjaik általában hidegek. Az orruk általában horgas, vagy épp ellenkezőleg, pisze.

A Sárgák szeretik a változatosságot, ami az étkezési szokásaikban is megjelenik. Napról napra változik az étvágyuk és az emésztésük is. Fontos, hogy kiadós, tápláló ételeket egyenek, melyek „lehorgonyozzák” őket energetikailag. Gyors az anyagcseréjük, a kalóriákat gyorsan elégetik, ezért nehezen gyarapodik a súlyuk. Ha mégis elhíznak, a felesleg a hasukon rakódik le. Két étkezés között előfordul, hogy szédülnek, erőtlenek, ilyenkor gyorsan enniük kell valamit, hogy visszanyerjék az energiájukat. Ez a jelenség főleg akkor lép fel, ha sok koffeint és cukros ételt fogyasztanak. Hogyha nyomás alatt vannak – akár a szoros határidők, akár a párhuzamos tevékenységek, kötelezettségek miatt –, hajlamosak túlenni magukat, ami gyakran emésztési problémákhoz, puffadáshoz és szoruláshoz vezet.

Előnyösek számukra a meleg ételek és italok, az ízek közül pedig az édes (amelyből energiát nyernek), a savanyú (amely az emésztésüket támogatja), valamint a sós (amely megköti a vizet a testükben). Szinte bármilyen gyümölcsöt fogyaszthatnak, kivéve a piros színűeket (alma, rebarbara, gránátalma, málna és paradicsom). Azonban gondot okoz nekik a puffasztó élelmiszer (bab, zöldbab, nyers hagyma, mogyoró, káposzta), illetve a száraz és ropogós étel (gabonapelyhek, pattogatott kukorica, chips és egyéb rágcsálnivalók) megemésztése.

A Sárga típusba tartozó emberek idegrendszere rendkívül érzékeny, és ha nem a megfelelő ételeket fogyasztják, könnyen idegesek, ingerlékenyek, zaklatottak vagy lehangoltak lesznek, de akár alvászavar is felléphet náluk. Gyakran kínozzák őket központi idegrendszeri problémák, például gyakori fejfájások, hasi görcsök, nyaki és vállgörcsök, ízületi panaszok, idegzsába és álmatlanság. Kialakulhat náluk szívzörej, szívritmuszavar vagy magas vérnyomás – mind-mind a központi idegrendszer túlterhelése következtében.

A Sárgák nagyon kreatívak, könnyen tanulnak, de a kitartó munka nehézséget okoz nekik. Folyamatosan jár az agyuk, sokszor éjszaka is ragyogó ötletekkel ébrednek fel. Könnyen elunják magukat, ezért folyamatosan új kalandokat keresnek. Szeretnek utazni, új otthonba költözni, vagy legalább átrendezni a bútorokat. Többnyire többet vállalnak, mint amennyit elbírnak, és utána a határidők miatt szoronganak. Általában lebecsülik önmagukat, és félnek a hibázástól. Szeretnek csoportban dolgozni, de a vezető szerep nem vonzza őket. Gyakran vannak kapcsolati problémáik, és nehezen tudnak fenntartani hosszú távú barátságokat.

A Sárgák vonzódnak a spiritualitáshoz, és szeretik feltárni a dolgok mélyebb értelmét. Előfordulhat ugyanakkor, hogy többször is hitet váltanak, vagy valamilyen szélsőséges irányzathoz csatlakoznak.

Az e csoportba tartozó személyek nehezen viselik a külső autoritást és a kívülről érkező szabályokat. Szeretik a saját vállalkozásukat irányítani, bár nem bánnak túl jól a pénzzel. A legsikeresebbek a következő szakterületeken lehetnek: nemzetközi kapcsolatok, politikai tanácsadás, fordító, tolmács, tanár, előadó, író, jogász, zenész, filozófus, tanácsadó, pap, apáca, feltaláló, művész.

A Sárgák imádják a napfényt és a melegebb éghajlatot. Az ősz a legnehezebb időszak a számukra, ekkor jelentkezik a legtöbb egészségi problémájuk. Hajnali 2 és 6 óra között jelentkezhetnek az alvásproblémák, és délután 2 és 6 óra között érzik a legkimerültebbnek magukat. Számukra az erőteljes testedzések helyett a jóga, a tai chi és a chi kung az ideális választás. 

A Vörös típus

vorosA Vörös típusú emberek közepes, arányos testalkattal rendelkeznek. A hajuk finom szálú, olykor rozsdásvöröses színezetű. (A vörös hajú emberek mindenképpen rendelkeznek Vörös tulajdonságokkal, még akkor is, ha elsősorban a Sárga vagy Zöld típusba tartoznak.) Bőrük zsíros és érzékeny, amely könnyen kipirosodik és pattanásos lesz. Sokat izzadnak, még akkor is, ha hideg az idő. Az anyagcseréjük és az energiaszintjük egyenletes.

Könnyen felszednek és leadnak pár kilót a testsúlyukból, az esetleges felesleg pedig egyenletesen oszlik el a testükön. Előnyben részesítik a hideg italokat; a szénhidrátdús ételeket (a gabonákat és kenyérféléket, a babot, a tésztát, a gyökeres zöldségeket), hogy fenntartsák az állandó energiaszintjüket; valamint a keserű zöldségeket (a kelkáposztát, az endíviát, a káposztát és a csíraféléket), mert ezek javítják az emésztésüket. Kedvelik a fanyar ételeket, többek közt a zöldbabot, a paszternákot, a burgonyát, a spenótot, a sütőtököt és az édesburgonyát. Számukra a legelőnyösebbek a vörös vagy lila színű gyümölcsök (az alma, a rebarbara, a málna, a gránátalma és a ringló), a bogyós gyümölcsök, a dinnyefélék, az avokádó, a kókusz, a datolya, a füge, a szőlő, a körte és az aszalt szilva. A legtöbb gabona kedvező hatással van a Vörös típusra, kivéve a hajdinát, a rozst és a barna rizst, valamint a hüvelyesek közül a szóját.

A Vörösek rengeteg mentális energiával rendelkeznek, gyorsan feldolgozzák az új információt és könnyen alkalmazzák azt, ezért magas intelligenciáról tesznek tanúbizonyságot. Jó szervezőkészséggel rendelkeznek, és kedvelik a vezető pozíciókat. Olykor lobbanékonyak, ami miatt indulatosan vagy önkényesen viselkedhetnek.

A Vörösek meglehetősen ambiciózusak, és gyakran törekednek az anyagi javak felhalmozására. Élénk, szenvedélyes és intenzív álomélettel rendelkeznek, gyakran anyagi jellegű álmaik vannak. Nem alszanak túl mélyen, és kevés alvással is beérik, másnap mégis frissen, kipihenten ébrednek.

A Vörös típusba tartozó emberek körében gyakoriak a gyulladásos panaszok és az emésztési zavarok, amelyek akár érgyulladással is párosulhatnak, illetve hajlamosak a fertőzésekre, a narancsbőrre és a visszérgyulladásra. Előfordulhatnak náluk epehólyag-, epe- és májpanaszok, savasodás, gyomorégés, gyomorfekély és gyomorhurut. Olykor égető, viszkető érzéssel jár a székletürítésük, ha túl sok fűszeres ételt, vörös húst vagy alkoholt fogyasztottak.

A Zöld típus

zold

A Zöld típusba tartozó emberek bőre puha, zsírosan fénylő és sápadt. A hajuk vastag szálú, a szemük nagy. Alkatuk jól felépített, atletikus. Az emésztésük lassú és egyenletes. Szervezetük igényli a csípős, erős élelmiszereket (az articsókát, a céklát, a kelbimbót, a répát, a kukoricát, a fokhagymát, a retket, a póréhagymát és a gombát) és az erős fűszereket (a szegfűborsot, az ánizst, a borsot, a chilit, a szegfűszeget, a mustárt és a rozmaringot). De kedvelik a keserű ételeket és fűszereket is (a kelkáposztát, az endíviát, a görögszénát, a köményt, a koriandert, a kaprot és a borsmentát). Jól bírják a kávét és a teát is, feltéve, ha mértékkel fogyasztják. Az almától eltekintve az édes ízű gyümölcsöket nem szeretik, de amikor nincsenek jó passzban, akkor hangulatjavítás céljából hajlamosak túl sok édességet, fagyit és sajtot enni, vagyis olyan ételeket, amelyek amúgy túl édesek, túl hidegek vagy nehezek a számukra.

A Zöldek természetüknél fogva megfontoltak, ezért lassú felfogásúnak tűnhetnek. Ugyanakkor ha egyszer valamit megtanultak, azt soha nem felejtik el. Mindent alaposan mérlegelnek, és figyelnek a részletekre is. A változás felbosszantja őket, és ha kibillennek egyensúlyukból, makacsok és hajthatatlanok tudnak lenni. Általában határozott véleményük van a dolgokról, de azt megtartják maguknak. Nem szeretik a konfliktusokat, és ha csak lehet, el is kerülik őket. Nem nagyon szeretnek beszélni, de ha fontos, akkor tisztán és higgadtan fejezik ki a gondolataikat.

Az ebbe a típusba tartozó emberek nagy türelemmel és kitartással rendelkeznek, bár nehezen kezdenek bele új dolgokba. Stabil és hosszú távú kapcsolataik vannak, és általában mindenki kedveli őket. Többnyire elfogulatlanok, és nehéz felidegesíteni őket. Ugyanakkor ha úgy érzik, hogy kihasználják őket, félelmetes ellenféllé válhatnak.

Az álmaikra általában nem emlékeznek, ha mégis, akkor azok eseménytelenek, színtelenek. Ha azonban napközben felzaklatja őket valami, akkor az álmaik is intenzívek és érzelmekkel telítettek lesznek, amelyek akár aludni sem hagyják őket.

A Zöldekre a környezetük általában bölcs emberként tekint, és ösztönösen bíznak bennük. Nagyszerűen teljesítenek az olyan munkákban, amelyek kitartást és türelmet igényelnek, illetve ahol figyelni kell a részletekre. Kiváló könyvelők, tanárok, szerelők, táncosok, zenészek, költők, kertészek, gyűjtők, lakberendezők válhatnak belőlük. Fontos számukra a vagyonszerzés, és nehezen is adnak ki pénzt, függetlenül attól, hogy mennyit birtokolnak.

Az év során a tél és a kora tavasz a legnehezebb a számukra, a nap folyamán pedig a reggel 6 és 10 óra között, illetve este 6 és 10 között van mélyponton az energiaszintjük. A legszerencsésebb az, ha már reggel 6 óra előtt felkelnek, és este korán lefekszenek.

A Zöldek legtöbb egészségügyi problémáját az immunrendszerük és a légzésük okozza, de erős hajlamuk van a cukorbetegségre is. Ha nem mozognak rendszeresen, akkor könnyen elhíznak, ami többek között szív- és érrendszeri betegségeket vonhat maga után. További gyakori probléma lehet náluk az asztma, a szénanátha, az ételallergiák, a puffadás és a gyakori böfögés, főleg, ha nem a megfelelő ételeket fogyasztják.

Folytatása következik!

Bratina Steve és Lazányi Kriszta

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…