Az allergiás reakció során az immunrendszer túlzott mértékben reagál a kívülről érkező vagy a szervezetben testidegennek felismert anyagra. Az érzékenység ennek a folyamatnak a kevésbé súlyos következményekkel járó megfelelője. Az allergiás reakciót kiváltó anyagot allergénnek nevezzük.

mentes e1519908425608A megoldás kézenfekvő: kerüljük a leggyakoribb allergén anyagokat. Ezek a közhiedelemmel ellentétben nem a virágpor és a poratka, melyek csupán másodlagos allergénnek számítanak, hanem a magas fehérjetartalmú ételek, főként a tej, a tejtermékek, a hús, a tojás, a halak, a szója, valamint a földimogyoró.
A tejben lévő anyagok közül a leggyakrabban a tejcukorra (laktóz) és a tejfehérjére (kazein) érzékenyek az emberek. A belekben a laktóz fermentálódik, ami gáz, alkohol, valamint izgató hatású tejsav és ecetsav képződéshez vezet. A gáz puffadást eredményez, az alkoholképződés pedig májkárosodást okoz.
A laktózérzékenység tünetei: ideges vagy fekélyes bélgyulladás, görcsök, krónikus puffadás, gyomorsavtúltengés, hasmenés, hányás és hasi fájdalom. A laktóz nagyon sok esetben rejtett allergénként viselkedik, vagyis a fogyasztás után nem vált ki azonnali allergiás reakciót. Akár napok is eltelhetnek, mire a negatív hatás megmutatkozik. Amikor nem allergia, hanem érzékenység áll fenn, akkor a tünetek nagyobb mennyiségű tej, tejtermék fogyasztásakor lépnek fel, illetve hosszú időn át tartó fogyasztás esetén, amikor telítődik a szervezet.
Különösen fontos odafigyelnünk a gyermekek táplálására. A csecsemők hasfájdalmait okozhatja a tejcukor is. A laktózérzékenyeknek a legkisebb mennyiségű tej, tejtermék fogyasztása is problémát okoz.
madtejA tej helyett inkább a növényi tejek (rizstej, zabtej, tönkölybúza ital, árpatej) fogyasztása javasolt. A növényi tejek gabonafélékből, vagy szójából készülnek, melyekben nem található tejcukor. Léteznek tejtermék helyettesítő készítmények is, mint például növényi sajtok (pl. Cheezly) vagy növényi joghurtok (pl. Sojade, Provamel yofu). Ezek egyrészt nem tartalmaznak tejcukrot, másrészt a fehérje-összetételük is előnyös.

Szili Zsuzsanna

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…