A fehér cukor által okozott káros hatásokról szerencsére egyre több helyen lehet olvasni. Az alábbiakban a leggyakoribb finomított cukor okozta betegségekről lesz szó.
1. A szívinfarktus és az egyéb szívbetegségek. A legtöbb szívinfarktuson átesett embernél cukoranyagcsere-zavarokat találtak. Szent Ilona szigete az egyik olyan hely a világon, ahol legelterjedtebb a szívinfarktus, és itt az egyik legmagasabb a cukorfogyasztás. Itt egy ember átlag körülbelül hatvan-hetven kilogramm finomított cukrot fogyaszt el évente. Azt is megfigyelték, hogy minél több cukrot fogyaszt valaki, annál magasabb a koleszterinszintje, mivel a cukor megköti a koleszterint. A cukorfogyasztás hatására vérlemezkék könnyebben összecsapódnak, tehát könnyebben képződik trombus.
2. A belső elválasztású mirigyek közül a fehér cukor elsősorban a hasnyálmirigyet és a mellékvesét terheli meg, de a nemi mirigyeket is ingerli, és nagyon valószínű, hogy a cukorfogyasztásnak köze van ahhoz a folyamathoz, hogy tízévenként a nemi érés fél évvel előrébb tolódik.
3. Mivel a cukor a zsírt is visszatartja a szervezetben, pont ezért a cukor elősegíti az elhízást.

4. Emésztőrendszeri panaszok. A cukros étrend 20-30 százalékkal növeli a gyomorsav termelődést. Sok emésztési zavar oka a cukorfogyasztás, ugyanis a cukor erjedése diszpepsziához vezet, ami puffadást, hasfájást, gyomorfájást eredményezhet. A felmérések és a megfigyelések szerint az emésztési zavarok körülbelül ötven százaléka ilyen. A cukorfogyasztással kapcsolatban ezen kívül megfigyeltek még epehólyag-betegségeket, illetve gyulladásos betegségeket (gyomor- és nyombélgyulladást).
5. A recehártyán is elváltozást okoz a cukor, tehát a látásromláshoz is köze van.
6. A cukor megköti a húgysavat is, ezért hozzájárul a köszvény, reuma stb. kialakulásához, melyek a húgysav felszaporodásával függenek össze.
7. Számos bőrbetegségről (pl. dermatitisz, akne) kimutatták, hogy a cukorfogyasztás elősegíti a kialakulásukat.
8. Az erjedéses diszpepszia során alkohol képződik, ami károsítja a májat. Érdekes, hogy Dr. Best, az inzulin felfedezője, az inzulinnal végzett kísérletek folyamán fedezte föl, hogy a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol.
9. A cukor a fent említettek miatt negyedével csökkenti a várható élettartamot.
A cukorfogyasztás ezen kívül különféle hiánybetegségeket okoz, ugyanis a cukor lebontásához bizonyos vitaminokra és nyomelemekre van szükség. A vitaminok közül elsősorban a B-vitaminok, főként a B1-vitamin, esnek áldozatul a cukorfogyasztásnak. A B1-vitamin összefügg az idegrendszer állapotával, hiánya idegességet, feszült lelki állapotot eredményez. A B1-vitaminhiány elősegíti a székrekedést is, és bizonyos légzési problémákat (légzési zavarok, légszomj). Különben a székrekedést a cukor közvetlenül is képes előidézni, hiszen abszolút rostmentes. Ha egyidejűleg B1-vitaminhiány és oxigénhiány áll fönn piroszőlősav halmozódik fel a szervezetben, ami fáradékonyságot idéz elő.
A cukor hatására kalciumhiány is fellép, ami csontritkulást és fogromlást okoz. A cukor nem közvetlenül rontja a fogat, hanem azzal, hogy bekerül a szervezetbe, az erjedés révén savas anyagok képződnek, és a savakat a szervezet kalciumkivonással próbálja közömbösíteni.
A rákok közül a vastagbélrák, az emlőrák, a leukémia és a hasnyálmirigyrák, amiről már bizonyított, hogy a cukorfogyasztással erősen összefügg.
Azok a csecsemők, akik cukros teát kapnak, hajlamosabbak a gyomor- és bélhurutra, mint azok a csecsemők, akik nem kapnak ilyen teát, és több a rothasztó baktérium a székletükben.

„A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van. A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat. Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla.” dr. Shelton

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…