A bélflóráról 2. rész c. cikk folytatása

Szervezetünk „vegykonyhája”
Bizonyított, hogy a vastagbél működése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. Az egészséges mikroflóra aktivitásának köszönhetően a vastagbél serkenti az immunrendszert,feldolgozza a nehezen emészthető élelmiszer-komponenseket, valamint szerepet játszik a K-vitamin szintézisében is.

emesztA káros anyagcseretermékeket termelő rothasztó mikrobák tartós túlsúlya vastagbélrákhoz, májkárosodáshoz, bélfertőzésekhez, irritábilis bélszindrómához (IBS), candidiasishoz stb. vezethet, míg a probiotikus csírák az egészségkárosodások ellen hatnak.

Mitől károsodik a bélflóra?
A bélflóra egyensúlyának felborulását vagy zavarát bármi kiválthatja, ami a szervezetet jelentős mértékben terheli: antibiotikumos terápia, gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, oltások, fogamzásgátló tabletták, súlyos hasmenés, krónikus betegség, helytelen táplálkozás, dohányzás, a máj betegségei, immunhiány, krónikus székrekedés, sugárzás, vészes vérszegénység, tartósan fennálló stressz, érzelmi, mentális diszharmónia, homotoxinok szervezetben való felszaporodása.

oltHa a bélbaktériumok minőségi és mennyiségi összetétele megváltozik, a bélflóra egyensúlya felborul és bizonyos kártékony baktériumfajok elszaporodnak a hasznos bélbaktériumok rovására, különféle betegségeket okozva. Tehát ha növeljük a probiotikumok számát, máris hatalmas lépést teszünk az egészség visszaszerzésére.

Gyógyító baktériumok
A pre- és probiotikumok jótékony élettani hatásai az átlagember számára sem ismeretlenek, azokat már a betegségek gyógyítása során is felhasználják. Ez sem újkeletű, hiszen Louis Pasteur neves tudós 19. század végén megfogalmazott véleménye szerint az emberi szervezet nem élhet bélbaktériumok nélkül. A 19. században Dr. Edward Bach is arra a következtetésre jutott, hogy a belekben található kóros bélbaktériumok nemcsak az egészségi állapottal, a krónikus betegségek kialakulásával, hanem a lelkiállapottal is összefüggésben állnak.

Néhány példán keresztül megnézzük, hol és hogyan állítják helyre a probiotikumok a szervezet megbomlott egyensúlyát:
Hasmenés esetén probiotikumot és prebiotikumot együttesen szedve sikeresen lehet antibiotikumnak is ellenálló fertőzéseket leküzdeni. A laktózintolerancia tüneteinek enyhülése is elérhető volt probiotikum adásával.

A zsíranyagcserére gyakorolt hatásukat vizsgálva megállapítható, hogy a prebiotikumok hatékonyak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A prebiotikumoknak kedvező hatást tulajdonítanak a csontritkulás (oszteoporózis) megelőzésében. Hasonló hatás tételezhető fel a vas, a magnézium és a cink esetében is.

allAz allergiás megbetegedések száma világszerte növekszik, ezért egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül az allergia hátterében meghúzódó okok minél pontosabb ismerete, kezelési lehetőségeinek bővítése, és az allergia megelőzésére irányuló új eljárások keresése. Számos tanulmány foglalkozik probiotikumok alkalmazásával allergiás esetekben.

Az irritábilis bélszindróma (IBS) funkcionális bélbetegség, amelyet legalább három hónapja fennálló, visszatérő, hasi fájdalommal, diszkomfortérzéssel és székelési zavarokkal járó tünetcsoport jellemez. Hátterében pszichés, pszichoszociális és szervi (motilitászavar, zsigeri hiperszenzitivitás) rendellenességek játszanak szerepet. Ismert, hogy fertőzést követő állapot, tartós antibiotikumszedés fokozott kockázatot jelent az irritábilis bélszindróma kialakulására. Az utóbbi években egyre több klinikai vizsgálat tárgyát képezte a probiotikumok lehetséges szerepe az irritábilis bélszindróma kezelésében. Kísérletek bizonyították, hogy a négyhetes kezelés után a probiotikumot szedőknél jelentősen csökkent a betegek hasi fájdalma.

zoldA candidiasis kórokozója, a Candida gomba érdekes tulajdonsága okozza annak  megbetegítő képességét: a megváltozott bélflóra-összetételhez gyorsan alkalmazkodik. A védelmi szerepet játszó baktériumok megfogyatkozásával a Candida gyorsan elszaporodik. A bélfal áteresztőképessége megváltozik, a bélnyálkahártya átjárhatóvá válik. A gombákkal való hosszabb távú küzdelem hiperérzékennyé teszi az immunrendszert a betolakodó sejtekre és anyagcseretermékekre, így krónikusan fennálló allergiás panaszok alakulnak ki. Megnő a szénanátha, asztma, ekcéma és ételallergiák gyakorisága.

A Candidával szembeni küzdelem része a szigorú diétán túl a bélflóra lakóinak visszatelepítése, a gomba természetes úton való kiszorítása. A kórokozóvá vált gombák a terápia során tömegesen pusztulnak, és a széteső sejtek anyagai a vérbe jutva ideiglenesen a korábbinál is súlyosabb tüneteket, rossz közérzetet, lelki mélypontot hozhatnak létre. Emiatt a probiotikumokat is alkalmazó terápia kezdeti szakasza nagy körültekintést és óvatosságot igényel.

Mit lehet (t)enni?
zabA mai korban általánosan elterjedt civilizációs étrend (túlzott fehérje-, szénhidrát-, zsírbevitel, finomított cukor, adalékanyagok) jelentősen növeli az egyensúly megbomlásának esélyét, a rostban gazdag, összetett szénhidrátok (barna kenyér, barna rizs, müzli, gabonakásák), nyers zöldség- és gyümölcsfélék pedig segítik annak helyreállítását. Kerülni kell az egyoldalú étrendet, és törekedni kell a változatos és sokoldalú élelmiszer-fogyasztásra. A különböző táplálékok egymással való párosítása (egyszerre elfogyasztása), valamint az étkezések gyakorisága, sőt már az étkezés minősége (nyugodt körülmények, alapos rágás stb.) alapvetően kihat az emésztési funkcióra, és ezáltal a mikrobák életfeltételeire is.

A probiotikumoknak is nevezett, baktériumot tartalmazó táplálékok és táplálékkiegészítők szedése által élő, hasznos baktériumok jutnak a bélrendszerbe. Napi rendszeres alkalmazásuk javasolt antibiotikumos kezelés alatt és után, nagyfokú stressz esetén, valamint bármely olyan betegségnél, ahol a megbomlott egyensúly visszaállításától várható eredmény. Az immunrendszer egészsége és az emésztőtraktus állapota közötti nagyfokú összefüggés arra enged következtetni – egy kicsit túlozva ugyan –, hogy használatuk majdnem minden (különösen krónikus) betegség esetén hasznos lehet.

Óvjuk a testünkben levő mikrobákat, törődjünk többet egészségünkkel!

varhelyi

Dr. Várhelyi Gábor

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…