A hétköznapokban bioflavonoidokként említik leggyakrabban a P-vitamint. A citrusféléknek a bioflavonidok adják a sárgás vagy a vöröses színét.

 

A P-vitamin elsődleges funkciója, hogy megerősíti a kapillárisfalakat, és biztosítja az ezen keresztüli felszívódást. A C-vitaminnal szinergista hatású, tehát együtt fogyasztva a C- és a P-vitamin erősítik egymást. Segít a fertőzésekkel szemben, mivel a P-vitamin erősíti az immunrendszert. Megakadályozza többek között a fogínyvérzést, segít az ödéma kezelésében, továbbá a belső fül betegségei miatt fellépő szédülés esetén is érdemes fokozni a bioflavonoidok bevitelét.

Ha P-vitaminhiány lép fel, elsősorban vérömlenyek és különböző vérzések keletkeznek, valamint előfordulhat izomgyengeség és túlérzékenység, illetve különböző gyulladásokra és ödémaképződésre is hajlamosabb az ember.

A legfőbb forrásai: a citrusfélék, a szőlő, a sárgabarack, a paprika, a hajdina, a földiszeder, a cseresznye és a csipkebogyó. A P-vitamin felszívódását akadályozza: a dohányzás, a pirines gyógyszerek szedése, a kortizonkezelés, különböző antibiotikumok és a magas láz.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…