A telet hidegebb idő és rövidebb nappalok jellemzik. A természet igazodik ezekhez a változásokhoz, a növények és bizonyos állatok téli álmot alszanak, de az ember ezen időszakban is aktív. Emiatt fontos, hogy alkalmazkodjon a természet rendjéhez, még akkor is, ha a fűtött és kivilágított lakásban nem érzi úgy a változásokat.
A téli táplálkozás
A hidegebb időszakban jutnak előtérbe a táplálkozásunkban a gabonaneműek, olajos magvak, aszalt gyümölcsök, hüvelyesek. A gyümölcsök, zöldségek közül pedig azok, melyek télállóak, pl. a golden alma. A nyáron, ősszel feltöltött vitamin és nyomelem-raktárainkból gazdálkodunk, hiszen télen nehéz friss zöldféléhez jutni, ezek inkább melegháziak, értékük töredéke a szabadföldieknek. Ha mégis kiürülőben a készlet, több csíra fogyasztásával tudjuk ellensúlyozni a kevesebb friss, nyers zöldség és gyümölcsfogyasztást. Amíg van frissen fogyasztandó, nem elálló fajtájú gyümölcs, azt együk. Csak ha az elfogyott, akkor vegyük elő a hosszabb ideig eltartható gyümölcsöket és végül az aszalt gyümölcsöket. Ez utóbbiakat érdemes beáztatni pár órával fogyasztás előtt.
A téli hónapok nem a tisztítókúrákról szólnak. A hosszabb böjt csupán indokolt esetben javasolt. A fűtő hatású fahéjolajkúra a kivétel, amit hidegebb időszakokban érdemes alkalmazni.
A gabonák közül a zab és a köles fűtő hatású. A hirtelen bekövetkező hidegebb napok reggelén 1 dl meleg vízben elkevert késhegynyi cayenne paprika egész napra megoldja a fázási gondjainkat. Hideg reggeleken segít még a melegítő tea fehér ürömből, zsályából vagy borsmentából.
A télálló zöldségek: káposzta, kelkáposzta, sárgarépa, fehérrépa, fekete retek, cékla, karalábé, sütőtök nyersen fogyasztva fejtik ki áldásos hatásukat. Magas szerves só, vitamin és nyomelemtartalmuk kiváló védelem a fertőzéses
betegségek ellen. Ha mégis hőkezeljük őket, akkor a sült, párolt zöldségtál mellé mindig tegyünk nyers ételt is az asztalra. A cékla például jó elnyálkásodás és veseproblémák esetén. Nem szabad megijedni, ha a széklet és vizelet átmenetileg piros lesz. A megsütött sütőtök nyers lilahagymával jó párosítás, kitűnő vacsora.
A sült alma jó kiegészítője lehet az ebédnek.
A tél beálltával megnövekszik a hőkezelt étel fogyasztás. A legideálisabb megoldás a párolás, utána a sütés, és a legutolsó a főzés. Ez utóbbi sok esetben elkerülhető, vagy időtartama lecsökkenthető, ha hőkezelés előtt beáztatjuk a gabonát és a hüvelyeseket. Megfelelő téli étel a sült zöldségtál, a szimpózium. Különböző zöldségeket (pl. sárgarépa, zeller, cékla) felvágunk és tepsibe teszünk. Kevés vizet és olajat öntünk alá.
A párolást a legideálisabb olyan edényben végezni, amelyeknél szabályozható a belső térben a hőmérséklet emelkedés, és 55°C alatt kell tartani. Az enzimek, a vitaminok és a szerves ásványi anyagok így hasznosítható formában őrződnek meg.
A szerves ásványi anyagokból is kevesebb jut a szervezetünkbe télen. Fontos, hogy kéznél legyen a Neurosan, ami egy zeolit nevű ásványból készül, és az összes, a szervezet számára szükséges ásványi anyagot tartalmazza, méghozzá a megfelelő arányban. A zeolit egy kivétel abból a szempontból, hogy szervetlen ásvány, mégis a benne lévő hasznos anyagokat jól be tudjuk építeni.
A több hőkezelt étel fogyasztása a savmennyiség növekedésével jár együtt. A savasodás elkerülésére vagy kezelésére alkalmas a szódabikarbóna reggel éhgyomorra fogyasztva, ha egy teáskanálnyit két deci meleg vízben feloldunk. Jó savtalanító a frissen pattogtatott kukorica (olaj és só nélkül), a zabpehelykása, a puffasztott búza, a köleskása és a Neurosan.
A jó bélműködés megtartására jobban oda kell figyelni a több hőkezelt étel fogyasztása miatt. A lenmagtea, a paradicsom, az alma, a meleg víz, a beáztatott aszalt gyümölcsök (különösen a szilva) vagy a fehér üröm tea fogyasztása segít rendezni a székletet. Ne feledkezzünk meg az alapos rágásról sem! A jó bélműködés megfelelő védelem a megfázás ellen is.
A légutak tisztántartására kiváló módszer, ha esténként nyers lilahagymát, póréhagymát vagy reszelt tormát fogyasztunk. A tormát házilag készítsük, lereszelés után keverjük ugyanannyi mennyiségı reszelt almával és ízlés szerint citromlével!
Az érett trópusi gyümölcsök fogyasztása csak kúraszerűen javasolt, nem napi táplálékként (ananász, mangó). Az érett déli gyümölcsök télen megfelelő C-vitamin források (citrom, grapefruit, narancs), a levük éhgyomorra ki
váló reggeli. A banán fogyasztása nem ajánlott, mivel éretlenül szedik le, több vegy és sugárkezelésen esik át, mire a piacra, boltokba kerül. Főként a fogszuvasodást okozó hatását figyelték meg.
A héjában sült krumpli hetente egyszer téli időben megengedett, tisztító hatású. Érdemes köménnyel, hidegen sajtolt olajjal és nyers zöldségekkel együtt fogyasztani. Szemben a főtt burgonyával, ami hízlal, a sült változat fogyaszt.
Az asztalra kerülő ételek tükrözzék a természet gazdagságát, a decemberi ünnepeket ne böjttel tiszteljük meg, hanem ízletes ételekkel, azonban a mértéket végig szem előtt tartva. A hidegebb idő nagyobb energiaszükséglete ne csapjon át mértéktelen evésbe!
A téli hónapok a fűszeres, meleg ételek ideje, a petrezselyemgyökér, az ibolyagyökér, a curry (főként barnarizshez), a kömény, a gyömbér, a zsálya és a kakukkfű használata javasolt. A fűszerek célja az, hogy az ételekből a természetes gyógyhatást előidézzék, ezért nem szükséges azok ízét külön kiéreznünk. A túlfűszerezett ételekből amúgy is többet fogyasztunk, ez túlevéshez vezethet. A fűszertea (fahéj, szegfűszeg stb.) melegítő, élénkítő hatású.
Általános bágyadtság ellen, ha konkrét okát nem találjuk, tegyünk néhány napig reggelente egy pohár forró vízbe egy teáskanál borkőport, keverjük fel, hagyjuk leülepedni, és a tiszta részt igyuk meg.
Légzés, mozgás, ruházkodás
Ha fázunk, mozgással és légzéssel melegítsük fel magunkat. A méregtelenítő-savtalanító légzés fűtő hatású. (Rövid, mély belégzés után hosszú kilégzés.)
A reggeli hideg vizes frottírozás (durva frottírtörülközővel való ledörzsölés) meleg szobában segít a fáradékonyság ellen. Élénkíti a vérkeringést, sőt ébresztő hatású, frissességet ad egész napra. Ha fázunk, forró étel helyett inkább forró fürdőt vegyünk: 40 fokosat, 10–15 percig, amit hideg ledörzsölés vagy hideg vizes zuhany követ.
Ha valakinek gyakran hideg a keze-lába, rendszeresen alkalmazzon váltó kar-, illetve lábfürdőt. 3–4 perc melegvíz hatást fél-egy perc hideg kövessen, kétszer-háromszor egymás után. Mindig hideggel kell befejezni. A kéz és lábmasszírozás is segít a vérkeringés helyreállításában. A végtagok hidegsége a rossz vérkeringés következménye, amit általában a helytelen táplálkozás okozta elégtelen bélműködés idéz elő. Ilyen esetekben mindenképpen kerüljük az étkezés közbeni ivást, és fogyasszunk nyers almát, céklát, retket, káposztát.
A fázékonyság a lép helytelen működésével függ össze. Reggelente egy késhegynyi cayenne paprika fogyasztása egy pohár meleg vízben feloldva élénkíti a lépet.
A megfelelő ruházkodásra is figyelmet kell fordítani. A túl szűk és meleg ruhák gátolják a bőr szellőzését; az izzadtság, kipárolgás megreked a bőr felületén. A lazább, réteges öltözködés ideálisabb klímát teremt a szervezet számára. A lakás hőmérsékletének szabályozásával elkerülhetjük a megfázások nagy részét, melyek a túlfűtött lakásból hideg levegőre kimenéskor keletkeznek. A szervezet nehezebben tud alkalmazkodni egy benti szubtrópusi klíma és a téli hideg váltakozásához. Ezt elsősorban a szabadon maradó testfelületek sínylik meg (ld. arcüreg, homloküreggyulladás). A megoldás nem a teljes beburkolózás a szabadban, hanem az alacsonyabb hőmérséklet a lakásban. Különösen a hálószobában ne fűtsünk túl, és alaposan szellőztessünk lefekvés előtt.
Télen is fontos szabad levegőre menni. A tobozmirigy helyes működéséhez elengedhetetlen a napfény, használjuk ki azokat a ritka pillanatokat, perceket, órákat, amikor télen ragyogó napsütés van.
A depresszióhajlam növekszik a sötétséggel, a lítiumtartalmú ételek, az orbáncfűtea stb. segít megelőzni a bajt.
Mit tehetünk megfázás, influenza ellen?
A környezet és a test lehűlése elősegíti a kórokozók elszaporodását. A megfázás sajnos általános kísérője a téli, hidegebb hónapoknak. Számos ok van, ami az immunrendszer legyengülését eredményezi, és ezzel lehetővé teszi a betegséget. A megfázásos tünetek nagy része tisztulási tünet. A szervezet a benne felhalmozódott méreganyagoktól szabadul. Ezt a folyamatot segíteni, nem elnyomni kell. Minél hamarabb „visszalúgosodik” a szervezet, megszabadulva a savas kémhatású méreganyagoktól, annál gyorsabb a gyógyulás. Az itt felsorolt praktikák ezt a folyamatot segítik elő, akár meg is előzhető velük a baj.
- Mértékletesebb étrend: iktassunk be egy-két böjtnapot, gyümölcsnapot vagy nyers napot. A léböjtöt a tüneteknek megfelelő gyógyteával érdemes végezni. Pl. köhögés ellen: kakukkfű, torokgyulladás: zsálya, orrfolyás: kamilla, hársfa, bodza.
- Kerüljük a magas fehérjetartalmú ételeket (hús, tojás, tej, tejtermék), melyek megterhelik az emésztőrendszert, így a regenerációra kevesebb energia jut.
- Kerüljük a hurutképzőket: tej, tejtermék, túl hideg vagy túl meleg ételek. Fogyasszunk hurutoldókat: citromlé, édesköménytea, hagyma, fokhagyma, mustármag (5–10 szem étkezés előtt 1 pohár meleg vízzel), kakukkfűtea, torma, eukaliptuszolaj (1–2 csepp 2 dl vízbe) vagy eukaliptuszolajkúra.
- Segítsük elő az izzasztást: bodzatea, hársfatea fogyasztása után jó melegen betakarózni, illetve, ha nincs ellenjavallat (pl. szívelégtelenség), menjünk szaunába.
- Használjuk a hidroterápiás módszereket:
– Forró szódabikarbónás lábáztatás vagy fürdő. Az előbbi után a talp eukaliptuszolajos bedörzsölése fokozza a hatást. Kellemesen meleg vízzel kell kezdeni, amihez fokozatosan adjuk a forrót.
– Inhalálás kamillateával, eukaliptuszolajos vízzel.
– Melegedő fürdő: kellemesen meleg hőmérsékletű vízbe ülünk, amihez fokozatosan forró vizet engedünk. Méregtelenítő, izzasztó hatású.
- Citromlé fogyasztása javasolt a magas C-vitamintartalma és gyulladáscsökkentő hatása miatt. A sült citrom leve a pirines gyógyszerek hatóanyagát tartalmazza, szintén gyulladáscsökkentő. Úgy készül, hogy a citromot sütőben addig sütjük, míg barnulni kezd a héja, majd lehűlés után facsarjuk ki, és fogyasztjuk.
- Figyeljünk oda az immunerősítésre. Fogyasszunk naponta lilahagymát, rendszeresen fokhagymát, echinacea teát.
- A megfázás ideje alatt végig tartsuk magunkat melegen.
- A betegség energiát von el az emésztéstől, emiatt is fontos ilyenkor könnyű ételeket fogyasztani, pl. gyümölcsöt. Ezek elősegítik a székletrendezést is. Megfázás esetén hashajtó teával érdemes rásegíteni a belekben pangó, önmérgezést előidéző káros anyagok távozására (pl. lenmagtea, szennatea, illetve beáztatott asztalt szilva és leve).