A tejről szóló cikksorozat befejező részében betekintést adunk néhány orvos kutatómunkájába a témával kapcsolatban, és egyben össze is foglaljuk a tej és tejtermékek káros hatásairól fontos tudnivalókat. A tudósok eredményei mellett kiegészítéseket teszünk az eddigi információk mellé.

Dr. William Ellis

Dr. Ellis tudományos körökben ismert sebész, aki ötvenkét éven át tanulmányozta a tej és tejtermékek hatásait az emberi szervezetre. Számos gondolatát idéztük már, itt most egyben közreadjuk a megfigyeléseit.

  1. A tudós kutatásai szerint mellkasi fájdalmak, szívpanaszok kiváltásáért több esetben a tej tehető felelőssé. A magas zsírtartalma miatt a tej károsítja az artériák falát, növeli az érelmeszesedést. Összehasonlítva a vegetáriusok és laktovegetáriusok vagy a vegyes étrendűek vérkoleszterol szintjét, láthatjuk, hogy a vegetáriusok vérkoleszterol szintje jóval alacsonyabb, mint a másik két csoporté. Dr. Ellis bizonyította az összefüggést a tejtermékek fogyasztása és a szívinfarktus, érelmeszesedés között.
  2. Már kétszáz éve ismert a tej fejfájást kiváltó hatása. A Nature című szaklap 1974. július 6-ai számában olvashatjuk, hogy egyes sajt és túróféleségekben található fehérjék okolhatók a migrén létrejöttéért. Dr. Ellis véleménye szerint a migrének nagyrésze visszavezethető a tej és tejtermékek fogyasztására.
  3. Elsöprő erejű bizonyítékok igazolják, közöttük Dr. Ellis kutatásai is, hogy az elhízás legfontosabb okai között szerepelnek a tej és tejtermékek fogyasztása. Sajnos az ifjúság 75%-a túlsúlyos, és már 98%-ukban fellelhetőek olyan tünetek, melyek a szívbetegség előjelének tekinthetőek. A 42%-uk vérkoleszterol szintje magasabb az orvosilag „elfogadható” értéknél. Összehasonlítás végett lássuk a különböző évek felméréseinek eredményeit. Erőnlét és állóképességvizsgálat során 1954-ben a gyerekek 58%-a nem ütötte meg a felállított mércét. 1978-ban ugyanezen vizsgálaton már a gyerekek 80%-a megbukott. 1983-ban pedig a gyerekek 99%-a nem tudta teljesíteni a Presidental Physical Fitness Award (Testi Erőnléti Elnöki Díja) követelményeit.
  4. Dr. Ellis az allergiák nagy részénél kimutatta, hogy a tej és tejtermék fogyasztása hozzájárul a betegség kialakulásához és fenntartásához.
  5. „Orvosi gyakorlatom negyvenkét éve alatt betegeimen huszonötezernél több vérvizsgálatot végeztem. Véleményem szerint ezek a vizsgálatok következetesen azt mutatták, hogy a tejterméket fogyasztó felnőttek szervezete nem szívja fel olyan mértékben a tápanyagokat, mint azoké, akik nem fogyasztanak ilyet. A rossz felszívódás ereménye – természetesen – idült fáradtság.”

Dr. Norman Walker

Dr. Walker több mint 50 éven át tanulmányozta a tejproblémát. Saját megfigyelései alapján állította össze étrendjét, és 116(!) éves korában hunyt el, 1986ban.

  1. Azt állítja, hogy a kazein a pajzsmirigybetegségek kialakulásában az egyik leglényegesebb tényező. A kazein a tej leggyakoribb fehérjetípusa.
  2. Kimutatta, hogy a tejtermékekben mindig található legalább nyomokban penicillin, vagy más antibiotikus hatású gyógyszer maradványa. Ezeket az anyagokat a tehenek kezelésére használják. Őt igazolja Dr. S. Levy is, aki azt állítja: „Az ötvenes években antibiotikumok tonnáit használták fel. Manapság tonnák ezreiről van már szó.” Ezek a gyógyszerek rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához vezetnek, melyek ellen a hagyományos gyógyszerek csökkent vagy semmilyen hatékonyságban használhatóak.

Dr. Walker a könyveiben a teljesen állati fehérje mentes étrendre bíztat. Tapasztalatai szerint a növényi, főként a nyers növényi étrend az, ami az egészség megőrzésére és fenntartására a legalkalmasabb.

Dr. Alan Gaby

Tudományos fokozatot szerzett az Emory Egyetemen biokémiából, majd a Marylandi Orvosi Egyetem elvégzésével szerzett orvosi diplomát. Az Amerikai Holisztikus Orvosi Egyesület elnökévé választották meg. Elsősorban tápanyaggyógyászattal foglalkozik.

A tej és tejtermékfogyasztással függnek össze véleménye szerint a következő betegségek: kólika, bélgyulladás, véres hasmenés, vészes vérszegénység és tüdőasztma. Továbbá: nefrózis szindróma, Chronbetegség, ízületi panaszok, migrénes fejfájás, krónikus fáradékonyság és sclerosis multiplex.

Dr. John A. McDougal

Dr. McDougal a Hawaii Orvosegyetem professzora, egyetemi tanár. Szakterülete az állati eredetű termékek és az emberi egészség kölcsönhatásai. A témával foglalkozó tudósok közül a legnagyobb élő szaktekintély. Bár számos betegséget összefüggésbe hozott az állati eredetű termékek fogyasztásával, álljon itt tőle egy idézet az emberi kálciumháztartással kapcsolatban:

„Tudományos körökben ma már egyáltalán nem vitatják a fehérjék kálciumcsökkentő hatását. Az elmúlt ötven év kutatásai egyértelmıen bebizonyították, hogy a szilárd csontokat biztosító pozitív kálciummérleg elérésének legegyszerıbb és leglátványosabb ereményeket hozó étrendi módja a napi fehérjefogyasztás visszafogása.

1930-ban jelent meg az első tanulmány arról, hogy a nagy fehérjetartalmú étrend hatalmas kálciumveszteséggel, és ennek megfelelően negatív kálciumegyensúly kialakulásával jár. Ma, ötvenöt évvel később, tudományos körökben mégis még mindig csak találgatják, ugyan mi is lehet a mészhiányos oszteoporózis, a csontritkulás igazi oka.”

Egy kitekintés a csontritkulásra

Az eszkimók fogyasztják a legtöbb fehérjét az egész világon, napi 400 grammot. A csontritkulás körükben a leggyakoribb világviszonylatban.

A csontritkulás a világ azon helyein a leggyakoribb, ahol a tej és tejtermék fogyasztás a legmagasabb, például Nagy-Brittaniában, Svédországban, Finnországban és az USA-ban. A legritkább a legkevesebbet fogyasztó országokban, például Ázsia és Afrika egyes országaiban. Dr. G. E. Lewinnek kutatásai szerint a sok fehérjét fogyasztó népességben a csontritkulás rendkívül elterjedt betegség.

Fontos megemlíteni a magnézium szerepét a kálciumfelszívódásban. Segítségével tudja a szervezet a kálciumot a csontokhoz szállítani. Viszont a magnézium felszívódását gátolja a nagy mennyiségű kálcium, az ideális arány a kettő az egyhez, a kálcium javára. Kiderült, hogy a magnézium lényegesen jobban tudja végezni a feladatát kevesebb kálcium jelenlétében. A magnéziumhiány többek között gátolja a vese működését és a vizeletvisszatartás zavarához vezet. Gyakori oka a premenstruációs szindrómának. Megállapították, hogy vetélést eredményezhet!

A csontokba beépülni nem tudó kálcium pedig lerakódik a lágy szövetekre, meszesedés és számos más betegség okozója. Dr. M. Hegsted és munkatársai a fentebb leírtakon kívül azt is kimutatták, hogy a fölöslegesen magas kálciumszint visszaszorítja a kálciumforgalmat szabályozó enzim termelődését is, így abból kevesebb lesz jelen a keringésben, tehát a kálciumtöbblettől nemhogy javul, egyenesen romlik a kálciumanyagcsere!

Termékenység, nőgyógyászati betegségek és rákok

Több tanulmány is utal a tej és tejtermék termékenység csökkentő hatására. Dr. D. W. Cramer és munkatársai által végzett vérvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy „azokban az országokban, ahol a legmagasabb a tejfogyasztás, a nők körében ott csökken a legnagyobb mértékben a teherbe esési arány, a korral arányosan.”

A felnőttek nagy része nem tudja megemészteni a tejcukrot és a tejfehérjét, ezért szerencsére nem is képes sok tejterméket fogyasztani. A tejtermék gazdag galaktózban, mely a petesejtre mérgező hatású cukorféle. A magas tejfogyasztás összefügg a nők fogamzóképességével, és ez a tünet már 20 éves kor felett jelentkezik. A legmagasabb galaktózkoncentráció a meddő nőknél mérhető.

A tej és a tejtermékek, mint a magas fehérjetartalmú ételek általában lerövidítik a menstruációs ciklust 28 nap alá, menstruációs görcsöket és túlzott vérzést okoznak. Dr. B. Amstrong és Dr. R. Doll kutatásaik során összefüggést találtak a fehérjefogyasztás és az endometrium rákja, továbbá a fehérje és gyümölcs együttes fogyasztása (például: gyümölcsjoghurt) és a méhnyakrák között.

Végszó gyanánt

A cikksorozat keretei csupán néhány szempont figyelembe vételét tették lehetővé, több száz, sőt több ezer oldalt tesz ki azon kutatások leírása, melyek a tej és tejtermékek fogyasztásának káros, betegség előidéző voltáról szólnak. Úgy érezzük, hogy ki kell hangsúlyoznunk itt újra azt a tényt, hogy az állati eredetű tej nem természetes tápláléka egyetlen embernek sem. 1. Egyetlen állat sem fogyaszt elválasztás után tejet. 2. Semelyik emlős nem fogyasztja más faj tejét. A cikksorozatban és a rengeteg tanulmányban szereplő betegségek igazi oka ebben rejlik. Ez az elsődleges szempont, amit figyelembe kell vennünk, amikor a saját táplálkozásunkat összeállítjuk.

szilizsuzsanna

Nagyné Szili Zsuzsanna

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…