A C-vitamin nagyon fontos szerepet játszik a kollagénrostok képződésében, a vérerek, a csontok és a fogak a regenerációjában, és segíti a vas felszívódását. A különböző nyomelemek és vitaminok között kiterjedt összefüggés-hálózat található. Így ha valakinek vashiánya van, nem elég, ha vasat visz a szervezetébe, hanem oda kell figyelni a C-vitaminbevitelre is, mert C-vitamin hiánya esetén a vas nem tud elég jól felszívódni. A C-vitamin bevitele elősegíti a sebgyógyulást, gyógyítja a vérző fogínyt, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és a vérrögök kialakulását is megakadályozza. Krónikus hólyaghurutnál, húgyhólyaggyulladásnál érdemes a fokozott C-vitaminbevitel. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, ezért szokták náthás, influenzás időszakban ajánlani. Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen, és van egy enyhe természetes hashajtó hatása, ami által elősegíti a rendszeres székletet. A C-vitamin erős antioxidáns hatású. A legfőbb forrásai: a citrusfélék, a paradicsom, a paprika, a kelvirág, a káposzta, a brokkoli, kiwi, acerola, homoktövis ital.
Minden hiánybetegségnél az első és legfontosabb tisztázni, hogy mitől léphet fel a hiány. Meg kell szüntetni az okot, és utána természetes forrásokból pótolni a hiányzó dolgot. A C-vitamin felszívódását akadályozza a dohányzás, a pirines gyógyszerek, az ammóniumklorid-tartalmú gyógyszerek, a kortizon, legtöbb antibiotikum, a tartós magas láz és a stressz.
A C-vitaminhiány tünetei közé tartozik az izomgyengeség, a fogínyvérzés, az ízületi gyulladás, különböző vérömlenyek, illetve a vérszegénység.

 „A táplálékban lévő vitaminok nemcsak a főzés alatt, hanem a főzés utáni álláskor is tovább pusztulnak. Pároláskor a vitamintartalom 50%-a vész kárba, főzéskor 80-90%.” Dr. Oláh Andor

A C-vitamin nagyon érzékeny a hőre. Kísérletet végeztek kelkáposztával. Ha nem esik át hőkezelésen, 40,5 milligramm C-vitamin található 100 grammjában. Ha egy órán keresztül hőkezelik, az eredeti 40,5 milligramm 14,8 milligrammra csökken, kétórai hőkezelés után pedig 1,6 milligrammra. Vagyis ha valaki két órán keresztül hőkezelt káposztából akarja bevinni a megfelelő C-vitamin adagot, akkor körülbelül harmincszor-negyvenszer annyi adag főtt kelkáposztát kell elfogyasztania, mintha nyers állapotban fogyasztaná.
A C-vitamin tabletta formában való szedése mellékhatásokat okozhat: főleg hasmenést, különböző bőrbetegségeket és kőképződést. A C-vitamint természetes formában pótoljuk a szervezet számára!

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…