Az ecet gyógyszernek minősül, ezért a mindennapos étkezésbe nem szabad beépíteni. Ha az ecetet mindennapi ételként fogyasztjuk, akkor megakadályozza a gyomorban történő emésztést, mivel megköti a gyomorsavat. Az az étel, amit ecettel együtt fogyasztunk, nem emésztődik meg rendesen, hanem később a belekben rothadás, vagy erjedéses folyamatok révén bomlik el. A legrosszabb párosítás, amikor az ember ecetes ételt fogyaszt együtt magas keményítőtartalmú ételekkel, pl. egy ecetes salátát krumplival, vagy rizzsel. A salátákra helyettesítőként frissen facsart és átszűrt citromlevet használhatunk.

Az ecet azonban nagyon sok hasznos anyagot tartalmaz, pl. kálium, foszfor, magnézium, vas és szilícium, így kúraszerűen, illetve különböző panaszok esetén javasolt bio almaecetet fogyasztani.

Az első, amire a természetgyógyászat az ecetet javasolja: a túlsúly. Minden étkezés előtt fél órával egy kis kanál almaecetet kell meginni egy pohár vízben elkeverve. Az almaecet elősegíti a zsírok elégetését. Emellett hatásos a krónikus fáradékonyság kezelésére. Ehhez össze kell keverni mézet és almaecetet, és lefekvés előtt ebből a keverékből két kiskanállal kell bevenni. Ez az elalvást is segíti, míg az egész test bedörzsölése almaecetes hideg vízzel a felkelést könnyíti meg.

A harmadik, aminél az almaecet segíthet: a fejfájás. Egyrészt a nyak és a halánték bedörzsölését kell elvégezni, másrészt belsőleg is lehet használni. Arcüreggyulladás, homloküreg-gyulladás, orrdugulás esetén és fejfájásnál is ajánlott a gőzölés, amihez egyenlő arányban kell összekeverni almaecetet és vizet, majd ezt a keveréket lassú tűzön kell felforralni. A gőzt kb. 70x lélegezzük be.

Ízületi fájdalmaknál almaecetes bedörzsölést és borogatást lehet használni. Nagyon fontos megjegyezni, hogy égési sérüléseknél a baleset után azonnal tömény almaecettel kell bekenni az égett bőrfelületet, így nem hólyagosodik föl, és jóval előbb meggyógyul a sérült bőrterület. Az almaecet javasolt továbbá bőrbetegségeknél, visszérnél, kopaszodás és lábgomba esetén külsőleg, töményen használva.

Az ecetet nem javasolt rendszeresen fogyasztani, mert a csontokból kalciumot von ki, elősegíti a csontritkulást. Csontritkulás esetén tehát az ecetkúrák ellenjavallottak! Végezetül azt is figyelembe kell vennünk, hogy az ecet megköti a szervezetben lévő jódot.

Összefoglalásképp: az ecet nem élelmiszer, hanem gyógyszer, ezért napi fogyasztása kerülendő, viszont bizonyos betegségek esetén kúraszerű fogyasztása javasolt.

Váradi Tibor