A bogyós gyümölcsökkel is végezhető gyümölcskúra, vagyis csak az adott gyümölcsöt fogyasszuk három napig vagy egy hétig. Maximum gyógyteával érdemes még kiegészíteni a kúrát szomjúság esetén. Egy-másfél kiló gyümölcs javasolt naponta, négy-öt adagra szétosztva.

Szeder
A szeder nedve frissítő hatású, fáradékonyság esetén érdemes szederkúrát végezni. A magjait nem szabad megenni, hanem csak a nedvét kell elfogyasztani tiszta vízzel felhígítva.
Hatásos vérszegénység ellen a hígított szederlé, mivel magas a vas- és a foszfortartalma. Ezek pótlására kiváló.

Földieper
Nagyon jó vértisztító hatású, főleg a májat regenerálja, illetve oldja a májban lerakódott zsírokat. Nagyon intenzíven beindítja a tisztulást, ezért sokan megijednek, hogy eperkúra esetén kiütések jelennek meg a bőrön. Ez egy természetes tisztulási folyamat, ilyenkor nem megvonni kell az epret, hanem még többet fogyasztani belőle, hogy minél előbb megtisztuljon a szervezet a bőr alatti lerakódásoktól. Emiatt különböző bőrbetegségek esetén nagyon jó az eperkúra, például pszoriázisban vagy ekcémában szenvedőknek javasolt, továbbá húgyhólyaggyulladás, vesegyulladás és májgyulladás esetén, mivel gyulladáscsökkentő hatású. Különböző pszichés problémákkal küzdő embereknek (neuraszténia, pszichózis, neurózis) szintén ajánlott, viszont ilyenkor préselve és szűrve fogyasszuk, hogy minél kevesebb mag kerüljön bele.  

Áfonya
A kék áfonyának magas a csersav- és foszfortartalma, tehát elsősorban foszforhiány esetén ajánlott. Vértisztító hatású. Az áfonyakúra alkalmas a hasmenés kezelésére.
A vörösáfonya kiváló orbáncra, szénalázra, idegzsábára, vese- és hólyagbajokra, hasmenésre és férgesedés ellen. Az áfonya az egész mirigyrendszerre jó hatással van. Az idegrendszeri problémák oka mindig a mirigyrendszerben is keresendő, valamint a mirigyrendszeri problémák pedig az idegrendszer gondjaiban gyökereznek, ezért az áfonya kihat a lelki- és az idegállapotra is. Elsősorban a nemi mirigyeket erősíti, és különböző nemi problémáknál – lehet ez mióma, petefészek-gyulladás – szintén fogyasztandó.

Málna
A málna nagyon jó vértisztító hatású, viszont a nőknél az altestben vérbőséget idéz elő, emiatt azoknak, akiknél menstruációs problémák állnak fönn, nem ajánlott. Főleg, ha bő vagy túl gyakori a vérzés, nem szabad fogyasztani. A nőknél 21 éves korig nem ajánlott, mivel az első menstruációnak 21 éves korban kellene megjönnie optimális esetben, így vérbőség-előidéző hatása miatt eddig az életkorig nem előnyös a málna fogyasztása. Sorvadásos és nyirokcsomó-betegségeknél, illetve TBC-s betegeknek segít a gyógyulásban.

Ribizli
A ribizli széklethajtó és rothadásgátló hatású. Főleg kolitiszes betegeknél, vastagbélgyulladásnál segít. Lázcsillapítónak is alkalmas a ribizlilé.  Nyelv- és torokszárazság ellen ajánlott, és elősegíti a nyálképződést. Ez utóbbi miatt segíti lebontani a nyálkövet, illetve megelőzni a kialakulását, javítja az emésztést és tehermentesíti a hasnyálmirigyet.  Gyerekeknél előfordul, hogy „ribizli evési roham” jön rá. Ez egy jel lehet arra, hogy orsógiliszta van a szervezetében. A ribizli kihajtja az orsógilisztákat a szervezetből.
A feketeribizli, ami inkább férfiaknak ajánlott, fogyasztható vízkór, ödémás betegségek és húgyúti panaszok esetén, mivel nagyon jó vízhajtó hatása van. Jó kombinálni ilyenkor petrezselyemmel, gyermekláncfűlevéllel, zellerrel, spárgával és lestyánteával. Továbbá ajánlott köszvény, túlsavasodás és különböző nemi problémák fennállásakor.
A vörösribizli, ami inkább nőknek ajánlott, magas kálciumtartalma miatt különböző csont- és fogbetegségek ellen használható, emellett skorbut és székrekedés esetén is hatásos.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…