A teljes táplálékmegvonás avagy a böjt csodája

repaleAz egyik leghatásosabb, de egyben a legnehezebb méregtelenítő módszer maga a böjt.
Ennél hatékonyabbat még nem találtak fel soha, ez a legősibb és leghatásosabb méregtelenítő mód. Amikor az ember a természetben élt már akkor elleste az állatoktól ezt a gyógyító formát és el is kezdte használni azt.

Akinek van háziállata az megfigyelheti, ha az állat megbetegszik általában nem eszik, egyfajta böjtbe kezd. Régen látta az ember az állatoknál ezt a „gyógyító tevékenységet” és ő is kipróbálta: betegsége idején nem evett és azt tapasztalta, hogy gyorsabban és jobban gyógyul.

„A böjt a betegségek királyi gyógymódja.” Dr. Buchinger
A böjt alkalmazásakor nagyon fontos figyelembe venni bizonyos alapelveket.

 • Az ember csak folyadékot fogyaszt, szilárd táplálékot nem juttat a szervezetbe. Sima csapvízzel nem javasolt a böjtölés, sokkal inkább tisztított vízzel ajánlott.
 • Hosszabb böjtök (3 napnál hosszabb) alatt a bél megfelelő tisztítása kötelező.
 • Keresni kell a kellemes, biztonságos környezetet, ahol zavartalanul böjtölhet. Amennyire csak lehet, szakadjon ki a hétköznapi élet rohanásából, stresszeiből.
 • Böjt alatt a természettel való kapcsolatot nagyon fontos.
 • Szinte minden betegség esetén javasolt a böjt:

A legfontosabbak, amikor javasolt a böjtölés: túlsúly, kövérség, mozgásszervi panaszok (reuma, köszvény, ízületi gyulladás), legtöbb szív és érrendszeri betegség, vénás és artériás keringési zavarok. Mindenféle gyulladásos és fertőzéses betegségek, allergiás panaszok, asztmatikus betegségek, emésztőszervi problémák, bőrbetegségek, vese, máj zavarai esetén.

betegVannak persze ellenjavallatok is:

 • pszichotikus betegségek (skizofrénia és paranoia, pszichiátriai kezelések alatt),
 • táplálkozási problémák (anorexia, bulimia, májcirrózis stb.),
 • áldott állapotban, szoptatás folyamán, komolyabb műtét után 3 hónapig,
 • leromlott, kimerült állapotban,
 • a TBC bizonyos esetei
 • pajzsmirigytúltengés esetén
 • májcirrózis esetén
 • a rák végső stádiumában, súlyos szívbetegségek kapcsán. ha az illető nem ért egyet a böjttel. Senkit nem lehet böjtre kényszeríteni.
 • Kemoterápia, sugárkezelés alatt tilos a böjtölés.
 • Gyerekkorban 21 éves korig, amíg a szervezet fejlődésben van.

 „A teljes böjt a jóléti társadalomban feledésbe merült gyakorlat, pedig az összes vallás szokásrendszerében megtalálható. Anélkül, hogy a tudományos okát tudták volna, megérezték, hogy a rendszeres táplálékmegvonási időszakok kitűnő hatással vannak az egészségre.”

Dr. Lablanchi

A böjt típusai

teaSok típusa létezik a böjtnek, de nem mindegyiket javasolja a természetgyógyászat.

 • Szárazböjt, ahol folyadékot sem fogyaszt az ember. Ez régen elég divatos volt mára az orvosi megfigyelések kapcsán ez a böjt típus valójában nem a javasolt!
 • Vizes böjt, ahol csak tiszta vizet fogyaszt az ember. Ez sem javasolt teljes mértékben.
 • Tea böjt, ahol csak gyógyteát fogyaszt az ember. A rövidebb böjtök kapcsán ez szóba jöhet.
 • Fehérjeböjt, azaz fehérjementes étrend.
 • Léböjt, amelyet a holisztikus gyógyászat előszeretettel javasol mindenkinek, akinél természetesen nincs ellenjavallat. Ennél a típusnál a víz és a gyógyteák mellett zöldséglevet is fogyaszt az ember. Ez azért fontos, mert böjt alatt, a méregtelenítés hatására a sók formájában lerakódott savak elkezdenek feloldódni és ennek következményeként a szervezet erőteljesen elsavasodik. A zöldséglé nagyon erősen lúgosító hatása pont ezt képes ellensúlyozni, a felszabadult savakat közömbösíti, és azok tisztulását elősegíti. A gyümölcslevek, azért nem javasoltak, mert savasító hatással rendelkeznek, és mint már említettük a böjtnél nagyon fontos a lúgosítás.

Nagyon fontos a böjt végzésekor a lúgosítás mellett a két tisztítószerv (máj és a vese) munkájának segítése is. Egy böjtnapon mindenképpen előnyös, ha a szervezetbe olyan anyagok is bekerülnek, amelyek a máj és a vese munkáját támogatják, valamint a vér tisztulását elősegítik és lúgosítanak.

Ennek tükrében egy teljes böjtnap a következőképpen néz ki:

 • legalább fél liter veseműködését segítő tea bevitele (nyírfalevél, aranyvessző stb.)
 • legalább fél liter májtisztító tea bevitele (ezerjófű, fehérüröm, zsálya stb.)
 • legalább (min.) fél liter zöldség lé. Ezt érdemes legalább háromfelé szétosztani
 • legalább egy liter vértisztító tea elfogyasztása. (csalán, körömvirág, gyermekláncfű)
 • ha ezen felül is akar inni az ember, akkor a tiszta víz jöhet szóba.

 „A szervezetünknek időről időre pihenésre van szüksége, hogy a működése szabályozódhasson, aztán megújult erővel újra teljesítőképes legyen. Böjtölés által az idegen anyagok oldódnak, és a kiválasztó szervek révén kiürülnek vagy elégnek, tehát böjtöljünk.”  Dr. Hanish

Nagyon fontos a minimum három és fél liter folyadék elfogyasztása mindennap. Mivel a böjt alatt szilárd táplálék nem kerül be a szervezetbe, nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel, tehát minimum három és fél liter folyadékra szükség van minden nap!

Felkészülés a böjtre

Nagyon fontos, hogy a böjtre felkészítse magát az ember. Ha valaki hosszabb böjtöt akar végezni, akkor a testi felkészítés azt jelenti, hogy fokozatosan, a hosszabb böjt előtti egy-két napban már egy kicsit a táplálkozást egyszerűsíti mind minőségi, mind mennyiségi szempontból.

Hosszabb böjt előtti napon egy gyümölcsnap vagy egy nyers nap javasolt. Így az ember kezdi ráhangolni a szervezetét és kezd megbarátkozni a gondolattal is, hogy pár napig csak folyadékot fog fogyasztani.

„A böjt lehetőséget ad a szervezetnek, hogy megszabaduljon a méreganyagoktól.”  Dr. Bieler

Mérgeződési tünetek

A böjt végzése során (bár de ez minden tisztítókúránál így van) fel kell készülni egy igen kellemetlen jelenségre, a tisztulási tünetek jelentkezésére.

Ezen tünetek jelentkezésekor sok ember megijed és gyorsan befejezi a böjtöt.
Pedig a tünetek előfordulása jó jelnek bizonyul, még akkor is, ha kellemetlenek. Ezek a jelek ugyanis jelzik a lerakódott méreganyagok fellazulását és szervezet azon törekvését, amellyel ezektől próbál megszabadulni.

fejAz alábbi panaszok léphetnek fel a böjtnél, mint tisztulási tünetek:

 • fejfájás
 • fázékonyság
 • fáradékonyság a vér besavasodása miatt
 • alacsony vérnyomás és alacsony vércukor szint
 • koncentrációs nehézségek, a reakció idő lecsökkenése
 • alvászavarok
 • ingerlékenység, stressz-tűrőképesség csökkenése
 • felerősödhetnek, előjöhetnek a régen elfeledett problémák (pl. bőrbetegségek stb.)

Ilyenkor rengeteg felesleges anyagtól, zsírtól, koleszterintől, sótól, húgysavtól megszabadul a szervezet. Ezen anyagok vérbe kerülve igen heves reakciókat is okozhat: ez maga a méregtelenítési tünet.

Miért gyógyít a böjt?
A böjt legfőbb fiziológiás hatásai:

1. Áthangolja a vegetatív idegrendszert, nyugtató és pihentető hatása van.
2. Az anyagcsere-folyamatokat tehermentesíti.
3. Gyulladáscsökkentő hatású.
4. Méregtelenít és salaktalanít, kiküszöböli a savas lerakódásokat, helyreállítja a szervezet pH-egyensúlyát.
5. Csökkenti a szövetek sótartalmát, ezáltal mindenféle víztöbbletnél, ödémánál, vizenyőnél ajánlott.
6. A böjt közben a felesleges cukor-, zsír- és fehérjeraktárak lebomlanak.
7. Csökkenti a testsúlyt, túlsúly esetén használható.

„A böjtkúra tisztító hatása rendkívüli, alkalmazásával hamar meggyógyulnak a betegségek. E kúra semlegesíti a mérgeket és a salakanyagokat, megtisztítja a szervezetet, és segít az új testszövet felépítésében.”  
Dr. Wearland

 1. Kés nélküli műtétnek is hívják, mert nagyon sok olyan betegség létezik, ahol a műtéti megoldás a bevett szokás, de böjttel is gyógyítható lenne.

Dr. Shelton: „A böjt minden étel megvonását jelenti a víz kivételével. A böjt nem mindig kellemes élmény, de nagyon érdekes és elragadó élmény. A szabadság és könnyűség, amelyben az ember az ételmegvonás ideje alatt van, gyakran képessé teszi arra, hogy felfedezze az élet eddig soha nem álmodott mélységeit.”

Életkor szerinti  javasolt gyakoriság:

21 éves kor fölött, ha az ember makkegészségesnek érzi magát, heti egy nap böjt mindenképpen javasolt. Ez főleg megelőzés céljából, heti egy nap böjtöt jelent, még akkor is érdemes, ha nincs betegség.
42 éves kor fölött akár már heti két nap böjtöt is be lehet iktatni.
63 éves kor
fölött, akár heti három nap böjt is javasolt.
Ahogy idősödik az ember, annál nagyobb szüksége lenne a böjtre. A kor előrehaladtával az emberi test tisztítószervei elvesztik erejüket, folyamatosan gyengülnek, így egyre több anyag rakódik le a szövetekben.

Rendszeres mozgás
A böjt alatt nagyon fontos a rendszeres mozgás és a légzőgyakorlatok. Ilyenkor a bélben, főleg a vastagbélben és a végbélben a méreganyagok feldúsulnak, ezeknek segíteni kell eltávozni a szervezetből beöntéssel. Nagyon fontos a bőrápolás, ugyanis a bőrön keresztül is beindul a méreganyagok tisztulása, érdemes naponta frottírozni. A megfelelő lelki ráhangolódás is elengedhetetlen. Ez utóbbit támogatni lehet ilyen témájú könyvek olvasásával.

Befejezés, a böjttörés fontossága

A böjtnél nagyon fontosak a rávezető napok, de ugyanilyen fontos a böjt megtörése is. Mindenképpen tilos a böjt megtörése nehéz és nagy mennyiségű ételek fogyasztásával. Ez sok esetben nagyon heves, súlyos reakciókhoz is vezethet. Ha hosszú ideig nem fogyaszt szilárd táplálékot az ember és utána rögtön egy nehéz, zsíros étellel kezd, akkor az akár halálhoz is vezethet.

A cikket összeállítottuk Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…