Az A-vitamin zsírban, illetve olajban oldódó vitamin. Az A-vitaminnál két fő típust különböztetünk meg, az elővitamint (retinol) és provitamint (karotin). Az A-vitamin legfőképp a látást javítja, növeli a légúti betegségekkel szembeni ellenállóképességet, illetve ha már kialakult légzőszervi betegség, segíti a gyógyulást, megszünteti az öregségi foltokat, gyorsítja a növekedést, és erősíti a csontokat. Egészségesen tartja a bőrt, a hajat és a fogínyt. Általában lerövidíti a betegségek időtartamát. A-vitamin hiányra vezethető vissza többek között a fogromlás, fogínysorvadás, hajhullás, ha valaki gyakran kap fertőzéseket, a törékeny körmök és a fájdalmas menstruáció. Magas A-vitamin tartalma van az áfonyának, a sárgadinnyének, a csipkebogyónak, a paradicsomnak, a petrezselyemnek, a zeller levélnek, a sárgarépának, a céklának, a kelkáposztának, a fokhagymának, a citromnak és a méznek. Mint minden vitamin, az A-vitamin is érzékeny a hőre, ezért az előbbiekben említett forrásait lehetőleg nyers állapotban kell bevinni. A kávé, az alkohol és a fekete tea megakadályozzák az A-vitamin felszívódását.