Az elsavasodás legfőbb oka a helytelen táplálkozás és az anyagcsere folyamán keletkező savak felszaporodása a szervezetben. Az elsavasodás önmagában nem betegség, de nagyon sok betegség alapoka (pl. csontritkulás, köszvény, fogromlás, stb.).
Dr. Meyer szerint: „A savas táplálkozás a szervezetben savanyú anyagcseretermékeket halmoz föl, ami számos betegség táptalaja.”
Dr. Günter tanítása alapján: „Nagyon sok betegség savi mérgezésen alapul. Az elsavasodás következménye a mészhiány is, mivel a felesleges savak közömbösítésére a szervezet a csontokból, a fogakból, a szövetekből vonja ki a kalciumot. Ennek nemcsak a csonttörékenység, csontritkulás, csontfájdalmak és fogromlás a következménye, hanem idegfájdalmak és ideggyulladások, gyakori fertőzés, gyulladásos megbetegedések.”
Rákosoknak is majdnem mindig nagyon erősen savas a szervezetük. Savas közegben a vitamin és nyomelem felszívódás is gátolt. A szervezet szeretne mindig enyhén lúgos állapotban lenni, ugyanis az anyagcsere folyamatok ilyen közegben tudnak normálisan végbemenni. Ha túl sok savasító ételt fogyasztunk, a sav-bázis egyensúlyt fenntartó rendszerek (vese és tüdő) kimerülnek, és a savak közömbösítésére a szervezet a bázikus nyomelemeket vonja el magától.
Dr. Linden szerint: „Amennyiben túl sok savas anyag rakódik le, akkor a meglehetősen elterjedt anyagcserebetegségek – köszvény, zsírbélűség, cukorbetegség – fejlődhetnek ki. A ma szokásos táplálkozás a sav-bázis egyensúlyt erősen savas irányba tolja el. Az egészséges táplálkozás érdekében, ezért túlnyomóan bázisképző élelmiszerek fogyasztását javaslom.”
Az elsavasodás kiváltó okai
Az elsődleges savképzők a magas fehérjetartalmú ételek (hús, tojás, tej, tejtermék), ezeket követi sorban a fehér cukor, az állati zsír és az ecetes ételek is. (Az ecettel nemcsak az a gond, hogy savképző, hanem hogy megköti a szervezetben a jódot.) Lúgképzők közé tartoznak a nyers zöldségfélék és zöldséglevek, a héjában sült burgonya, nyers gyümölcsök önmagukban fogyasztva, hántolatlan gabonák, főként a köles és a csírák. Nagyfokú savasodás esetén érdemes rásegíteni szódabikarbóna kúrával. Maga a kúra három hétig tart. Reggel éhgyomorra kell bevenni egy mokkáskanálnyi adag szódabikarbónát meleg vízben feloldva, ebéd és vacsora előtt pedig negyed órával egy csipetnyit. A kúrát félévente érdemes megismételni.
A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján Dr. Várhelyi Gábor állította össze.