A fa elem

erdostajA fa elemhez az évszakok közül a tavasz tartozik. Az élet megújulásának, újjászületésének periódusát jelképezi. A természet erőteljes ébredése, a rügyfakadás, az energia hirtelen kiáramlása mind fizikai, mind lelki síkon ezzel az elemmel áll összefüggésben. A rügyek kipattanásában egy agresszív-produktív energia van jelen, amelynek segítségével a növények megmozgatják a világban való megnyilvánulásukhoz szükséges erőket. A bennünk egészségesen működő fa elem is ezt jelképezi: segít az újrakezdéseknél, megadja az aktivitást, a lendületet a továbblépéshez. Az érzelmek közül az agresszió, a düh és a harag tartozik hozzá. Ebben az elemben érzi magát otthon az epehólyag-meridián és a májmeridián.

Az epehólyag-meridián

Az epehólyag-meridián állapota jelzi számunkra, hogy kifejezzük-e, s mennyire a külvilág felé érzett dühünket, vagy inkább lenyeljük. Ahogy magának az epének is ki kell ürülnie az epehólyagból – hiszen ez az egészséges működés menete –, úgy én sem tarthatom bent a dühömet. Amikor visszafogjuk magunkat és próbáljuk eltitkolni a haragunkat, olyankor hatalmas erőt fordítunk magunk ellen ahelyett, hogy kiengednénk a világba, hogy ott átalakulva teremtőerővé, aktivitássá váljon. Ugyanis lenyelve csak megbénít minket, mozdulatlanná, tehetetlenné tesz. Segíthet az a gondolat, hogy nem az a kérdés, megélhetem-e a dühömet, hanem sokkal inkább az, hogy milyen módon élem meg, hogyan nyilvánítom ki a világban. Ha gyermekkorban el is fojtottuk az epéhez tartozó érzelmeket (düh, harag, kontrollálatlan aktivitás), akkor felnőttként újra lehetőségünk van kapcsolódni ezekhez a minőségekhez.

rugyA huzamosabb ideig visszatartott, „megkövesedett” agresszió fizikai tünete lehet az epekő. De találkozhatunk szem-, fül-, garat- és mandulaproblémákkal, szédüléssel, alsó végtagi ízületi problémákkal is, ha ez a meridián érzelmileg érintett.

Fő kérdései:

„Hogy állsz az életed nehezen emészthető részeivel?”

„Elég figyelmet szentelsz-e saját boldogulásodnak?”

Az epemeridián energetikai problémái esetén a következő izmok jelezhetnek:

  1. Elülső deltaizom: Ez az izom segíti, hogy felemeljük előre a karunkat. Probléma esetén nehézkes a kar felemelése.

Kérdései: 

„Úgy érzed, túl epés vagy, vagy az élet nehézségei azzá tesznek?”

„Fel tudod-e emelni a kezed, tudsz-e aktív lenni saját magadért?”

„Túl tömény az élet? Szeretnéd csökkenteni a nehézségeket, a nehezen emészthető szituációkat az életedben?”

  1. Térdhajlati izom: Hátul, a térhajlatban futó izom forgatja és hajlítja a térdet befelé. Problémája térdfájást és nehézkes térdhajlítást okoz. Összefüggésben állhat epezavarral, sárgasággal, egyoldali fejfájással. Jelentkezhet székrekedés és fáradtság zsíros ételek fogyasztása után. Övsömör esetén is érdemes erősíteni ezt a meridiánt.

Kérdései:

„Milyen apróság akadályoz téged a mozgásban, akár átvitt értelemben is?”

„Milyen látszólag kis dolog miatt fő a fejed, mi a púp a hátadon?”

A májmeridián

duhA májmeridián témájánál is megjelenik a harag és az agresszió kérdése, de ott nem a külvilággal szemben kap hangsúlyt; az önmagunk felé érzett érzéseket kell megvizsgálni. A kibillent érzelmek az önmagunk felé érzett dühről, az önemésztésről, a rugalmasság elvesztéséről, a változástól való félelemről szólnak.

Az egészséges májenergetika támogatja, hogy az élet változatossága örömmel töltsön el minket, hogy áramlani tudjunk az élettel úgy, hogy közben kapcsolatban tudjunk maradni önmagunkkal, az erőnkkel, és képesek legyünk spontán módon reagálni az élet által hozott „ajándékokra”.

A máj fizikai feladatai közé tartozik a méregtelenítés, de ugyanígy lelki síkon is szükségünk van méregtelenítésre, hogy felismerjük, mit kell kiválasztani, átalakítani, megváltoztatni és szintetizálni.

Ha itt van blokk az energetikában, az májproblémákat, szédülést, álmatlanságot, mellkasi fájdalmakat, húgyúti gyulladást, menstruációs problémákat, esetleg fehérfolyást okozhat. De látási zavarok és hályogok is előfordulhatnak. A méreganyagoktól (például alkohol, sok fehér cukor, savasító ételek) terhelt máj hosszan tartó fejfájással is jelezheti, hogy törődésre lenne szüksége.

Fő kérdései:

„Hogy boldogulsz az összetett helyzetekkel?”

„Túl sok dologra vagy nyitott és ettől túlterheltté válsz, vagy pont nyílnod és mélyülnöd kellene?”

A májmeridián energetikai problémái esetén a következő izmok jelezhetnek:

  1. Nagy mellizom: A mellkas közepén található izommal emeljük fel magunk elé nyújtott karunkat a váll magasságától feljebb és enyhén kifelé (ablaktisztításnál használatos izom).

Kérdései:

„Milyen méregtől kellene megszabadulnod?”

„Mit kellene elengedned az életedben?”

  1. Rombuszizom: Ez a lapockák között elhelyezkedő izom húzza és forgatja a lapockát a gerinc felé. Állapota összefügg a nagy mellizommal, fizikailag is érzékelhetően ritkán van vele probléma.

Kérdései:

„Mi miatt vagy feszült?”

„Őrizgetsz-e mérgező érzelmeket, vagy visszatartasz-e bármilyen toxikus anyagot?”

„Mitől akarod megvédeni magad?”

 

Folytatása következik!

Pogány Zita és Biró Anna