A tűz elem

nyariasA tűz elemhez leginkább az öröm és az élethez kapcsolódó melegség köthető. Ez az elem szimbolizálja a hőt, a fényt, életünk szenvedélyes részeit, a lelkesedést, az életörömöt. A nyár energiáját hordozza, amikor a gyümölcsök érnek, meleg van és süt a nap. Az érlelődés ideje ez. Életünkre vonatkoztatva is így van: milyen folyamat során lesz a virágból érett termés? Hogyan zajlik le az én érésem?

Ennél az elemnél két fő meridián (a vékonybél- és a szívmeridián) és két, őket segítő meridián található (a hármas melegítő és a keringés–szexus). Mind a négy meridián támogatja az önmagunk felé haladást és az érési folyamatokat.

A vékonybél-meridián

A vékonybél a gyomor utáni első emésztőszervünk. Ha előemésztett táplálékkal találkozik, kiválasztja a számára emészthető anyagokat, felszívja, majd a maradék, haszontalan anyagot a vastagbél felé továbbítja. Itt tehát döntés születik arról, hogy mire van és mire nincs szükség.

Ugyanezt a folyamatot támogatja lelki síkon is a meridián energetikája. A vékonybél-meridián a gyomor által „előemésztett” élményeket fogadja, majd eldönti, hogy ebből az élményből mi szolgál a lélek épülésére, és mi az, amit tovább kell engednie. Döntési folyamataink erősen függenek a vékonybél-meridián állapotától. Az energiahiány jelezhet egy döntésképtelen, bénult helyzetet, vagy hosszabb ideje fennálló „beragadtságot”, túlzott energia esetén pedig a túl sok döntési helyzet fáraszthat el minket.

Fő kérdései:

„Meg tudom-e hozni azokat a döntéseket, amelyek előreviszik az életemet?”

„Merek-e dönteni egyáltalán?”

„Vállalom-e a döntéseim súlyát, következményét?”

A vékonybél-meridián energetikai problémái esetén a következő izmok jelezhetnek:

 1. Négyfejű combfeszítő izom: A comb elülső felszínén futó, négy részből álló izomcsoport, amely felállásnál, illetve lépcsőzés során segít emelni a combot.

terdGyengesége esetén nehézség jelentkezik a térd emelésénél, fájdalom a térdkalácsban, illetve egyéb térdproblémák fordulhatnak elő. Állapotára kihatnak az emésztési folyamatok, bélgörcsök.

Kérdései:

„Miben kellene magasabb szintre lépned, vagy nem léptél-e túl nagyot?”

„Melyik területen érzed úgy magad, mintha egy hegyet kellene megmásznod?”

 1. Hasizmok: Feladatuk, hogy tartsák a belső szerveket, segítsék a kilégzést és a gerinc megtartását, kiegyensúlyozását. Az egyenes hasizmok a hason elöl függőlegesen futnak a szegycsonttól a szeméremcsontig, az oldalsó hasizmok pedig ferdén alattuk futnak.

Vékonybél-panaszok mellett gyomorfájás és légzési nehézségek is előfordulhatnak ezzel a területtel összefüggésben. Gyengeségük az ágyékcsigolyáknál okozhat fájdalmat, de ha csak az egyik oldal gyenge, akkor az ellenkező oldali váll mozgása lesz korlátozott. Nőknél terhesség alatt renyhévé válhat, férfiaknál a „sörhas” okozója lehet.

Kérdései:

 • „Mit nehéz integrálnod, ami hasfájást okoz, vagy akadályoz a szabad légzésben?”
 • „Mi az, ami nem engedi neked, hogy a számodra kényelmes testtartásban élj – akár átvitt értelemben is?”

A szívmeridián

fejsziv e1515768835516A szívmeridiánnál leginkább a vérkeringés, illetve a lelkünk és szívünk közötti kommunikáció kerülhet szóba. A szívünk folyamatos kapcsolatban áll a szerveinkkel és izmainkkal, valamint meghatározza azok oxigén- és vérszükségletét. Érzelmi központ és a bölcsességünk központja is egyben. Ide nem annyira az önbizalom, mint inkább a belső önértékelés és a belső erő témaköre kapcsolódik. Ha ez a meridián jól működik, akkor az illető tisztában van vele, ki is ő, szereti és elfogadja önmagát, és tudatosan benne áll abban, amit csinál. Negatív állapotban az ember nem érzi saját belső középpontját, ki van billenve önmagából, nincs tisztában vele, ki is ő valójában. Túlságosan lágyszívű lehet az illető, végtelenül „szeretheti” a másikat, és elveszti benne önmagát. Ekkor a szív túlsúlya figyelhető meg. A másik véglet, amikor valaki olyan öntudatos, hogy semmilyen kételyt nem enged be önmagával kapcsolatban, és egyfajta túlzott belső tartást láthatunk, ami inkább mondható merevségnek, mint rugalmasságnak. Jellemző egyfajta keményszívűség, illetve a szeretetre való képtelenség, mikor az ember senkit nem tud beengedni a szívébe. Ilyenkor a fejében él. Bármely végletről is legyen szó, a tünetek egyértelműen a boldogságtól való félelemről és a bátorság hiányáról szólnak, csak másféle csomagolásban. Harmonikus esetben a fej és a szív között egyensúly áll fenn, e kettő kiegészíti egymást. Az ember megéli a választás szabadságát, kezdeményező, öntudatos és hatékony.

Ha ez a meridián kibillent állapotban van, akkor szívritmuszavar, fogínyvérzés, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szédülés, beszédzavar, szívproblémák és menstruációs problémák jelenhetnek meg.

Fő kérdései:

„Tudsz-e teret adni az érzéseidnek? Ki tudod-e fejezni őket? Életritmusod közös-e a külvilággal? Tudsz-e szeretetet adni, illetve elfogadni?”

A szívmeridián energetikai problémái esetén a következő izom jelezhet:

 1. Lapocka alatti izom: Ezt az izmot nem lehet közvetlenül megfigyelni, mivel a lapockacsont alatt található.

Kérdései:

„Van-e bármilyen ellentét a logikus gondolkodásod és a megérzéseid, bölcsességed és érzelmeid között?”

„Mennyire tudod életed üzeneteit értelmezni?”

A hármas melegítő meridián

A hármas melegítő meridián háromfajta „hőért” felelős a testben: az anyagcserehőért, a testhőmérséklet megtartásáért és az élet „üss vagy fuss” reakciójáért. Testünkben fizikai szinten a különböző mirigykiválasztásokért felelős; ez a folyamat érzelmileg az emberi indulatokhoz köthető. Amikor krízishelyzetben „üss vagy fuss” állapotba kerülünk, amikor valamilyen balesetből, betegségből vagy stresszhelyzetből kell regenerálódnia testünknek, akkor ez a meridián segít. Az élet iránt táplált szenvedélyünk, a belső tűz, a szexuális örömök, az élet és halál körülményei mind idetartoznak; olyan dolgok, melyekért hajlandók vagyunk szenvedni, vagy akár meghalni is.

Fő kérdései:

„Mi jut eszedbe a tűzről, és mit jelképezhet ez az életedre nézve?”

„Túlságosan szenvedélyes, tüzes vagy, felégetve a rendelkezésedre álló energiákat, akár másokkal kapcsolatban is, vagy inkább túlságosan hideg vagy és nehezedre esik szenvedélyesnek lenni?”

„Mersz-e élni?”

„Mi az az életedben, amiért szívesen elviseled a szenvedéseket, amiért akár az életedet is adnád?”

„Mi elől menekülsz? Mi ellen harcolsz?”

„Mi az, ami lebénít?”

A hármas melegítő meridián energetikai problémái esetén a következő izmok jelezhetnek:

 1. Kis görgetegizom: Ezzel az izommal tudjuk elforgatni az alkarunkat és a felkarunkat. Gyengesége esetén vállproblémák jelentkezhetnek. A karok a testtől kifelé fordulnak. Pajzsmirigyzavarok, emésztési problémák, fertőzések, súlyingadozás léphet fel, illetve érzelmi instabilitás, amikor az ember minden ok nélkül elsírja magát. Felléphetnek anyagcserezavarok, mert a test túlzottan megtartja a hőt és a súlyt. Migrén, fülbetegségek, fogfájás, szembetegségek szintén jelentkezhetnek.

vallfajdalomKérdései:

 • „Mivel kapcsolatban kellene nyitottabbnak lenned, vagy mivel kapcsolatban vagy túl nyitott?”
 • „Inkább ki kellene tárnod a karjaidat, hogy kaphass, vagy túlságosan is szorosan fogod a dolgokat az életedben?”
 1. Szabóizom: A testünkben található leghosszabb izom. Behajlítja a lábat és a combot, segít a comb oldalra hajlításában, és a csípő fordításában is részt vesz. Nevét a szabókról kapta, akik ezt az izmot sokat használták, mivel ezzel tudjuk átvetni egyik lábunkat a másikon és ők ebben a pózban varrtak. Gyengesége esetén a csípő elfordul, és térdfájdalmak, vagy x-láb jöhet létre a térdízület meggyengülése miatt. Extrém fáradtság reggelente, hirtelen szédülés, vérnyomáscsökkenés felálláskor, alacsony vércukorszint, hiperinzulinizmus, asztma jelentkezhet.

Kérdései:

 • „Mennyire érzed az erőt vagy a szenvedélyt magadban ahhoz, hogy kihívásokkal találkozz az életedben és a munkádban, ahhoz, hogy alkoss?”
 • „Mi az, ami feltüzel fizikailag, érzelmileg, mentálisan, szellemileg?”
 1. Karcsúizom: Ez az izom a szabóizommal és a hátsó combizmokkal együttesen működik.

Gyengesége esetén nehézséget jelent a térd hajlítása anélkül, hogy a csípőt mozdítanánk, így x-láb léphet fel. Adrenalinproblémák, fertőzések és allergiás tünetek is kapcsolódhatnak hozzá.

Kérdései:

 • „Esetlennek érzed-e magad, amikor az élet dolgaival szemben szenvedélyesen kellene megnyilvánulnod?”
 • „Félénknek érzed-e magad, amikor a szenvedélyedről kell megnyilatkoznod, vagy a szenvedélyeid túlságosan is kitörnek a kontroll alól?”
 1. Talpemelő izom: Ez a lábikraizom hajlítja és stabilizálja a lábfejet és a láb alsó részét. A lábikraizommal és a hosszú talpizommal együttműködve stabilizálják a lábfejet.

Gyengesége esetén a test mintha előreesne, előredől, a térdek pedig hátrahajlanak. Allergia, asztma, magas vércukorszint, fáradtság és kimerültség jelentkezhet. Baleset vagy trauma esetén érzelmi feszítettség, sokkos állapot következik be az adrenalintúltengés után.

allergiasKérdései:

„Nehézséget okoz-e elhatározni magad, amikor ki kell állni és harcolni, vagy amikor vissza kell vonulni?”

„Agresszívnek és félelmet nem ismerőnek érzed-e magad olyan esetekben is, amikor nincs krízishelyzet, vagy belebuksz azokba a próbákba, amikor a helyzet magaslatán kellene állnod, amikor valóban krízishelyzet van?”

„Azt érzed-e, hogy az életed egy véget nem érő krízis, vagy krízissorozat?”

 

 1. Iker lábikraizom: Mivel ez az izom szorosan együttműködik a talpemelő és a hosszú talpi izommal, ezért minden téma és kérdés idekapcsolható, ami az előző izomnál felmerült.

A szívburok-meridián

A keringés–szexus (szívburok-) meridián önmagában nem funkcionál, annál inkább segíti a szívmeridiánt. Segíti a szív és a vérerek izomállapotát, hogy a szívverés stabil legyen és megfeleljen a külső és belső környezetnek. Ugyanakkor hormonális és kémiai „futár” szerepet játszik minden reprodukciós folyamatban, ami a megfelelő egyensúlyt hivatott fenntartani a sejtek termelődése vagy a gyermeknemzés területén. Az új sejtek táplálásában és a sejttermelés előkészítésében segédkezik. Ehhez a meridiánhoz kapcsolódik a menstruációs ciklus,  a peteérés, a prosztata és a herék állapota. Mutatja, mennyire képes valaki a szexuális élet adta örömöket élvezni, illetve idetartozik a genetikai, kulturális és személyes örökségünk is. Szervesen kapcsolódik hozzá a bűntudat kérdésköre, illetve a megbocsátás képessége akár magunknak, akár másoknak.

Amennyiben ez a meridián kibillen egyensúlyából, akkor a végtagok hidegek, és felléphetnek klimax-, menstruációs, potencia-, illetve prosztataproblémák. Lelki zavarok, nyelőcsőproblémák, felső légúti panaszok, a száj-, garat- és orrüreg is mutathatnak különböző tüneteket.

Fő kérdései:

„Egyensúlyban érzed-e magad a gyermeknemzéssel és a szexualitással kapcsolatban?”

„Mennyire érzed, hogy elegendő energiád van a vérkeringésed, a szexualitás és a táplálás terén?”

„Hogy állsz azzal kapcsolatban, hogy továbbörökítsd a tapasztalataidat a családodban, a munkádban, a spirituális közösségedben?”

A szívburok-meridián energetikai problémái esetén a következő izmok jelezhetnek:

 1. Középső farizom: Gyengeség esetén a csípő és a váll magasabban van az egyik oldalon, illetve az illető ó-lábakkal jár, vagy különös bicegés figyelhető meg.

Kérdései:

„Milyen kis dolgokban botlasz meg, vagy mikbe botlasz bele?”

konyokpanasz„Nehézséget jelent-e nyitva tartani a lábaidat, akár szó szerint, akár átvitt értelemben?”

 1. Combközelítő izmok: Ezen izmok gyengesége lefelé billenő csípőt okozhat, amely merev vállakban nyilvánul meg, és meglepő módon könyökfájdalmakat is okozhat. Ezekre az izmokra a lovaglás szerelmeseinek van különösen szüksége, hiszen ezzel szorítják maguk alatt a lovat. Ugyanakkor az állandó igénybevétel a combközelítő izmok megnyúlásához vezethet, amely a klasszikus cowboy-lábtartást eredményezi (ó-láb).

Kérdései:

„Milyen személyes dolgokat védelmezel, vagy akarsz megtartani magadnak?”

„Inkább arra lenne szükséged, hogy megossz dolgokat, vagy hogy visszatarts információkat?”

„Vannak-e nehézségeid a lábaid zárva tartásában akár szó szerint, akár átvitt értelemben?”

 1. Körte formájú izom: Ez az izom nagy fontossággal bír, különösen a keresztcsont szempontjából. A legjelentősebb a csípőforgató izom, ami kifelé mozgatja a lábat. Amennyiben ez az izom gyenge, akkor elforgatja a keresztcsontot, és a térd kopogó hangot hallat. Gyakran a csípőideget is érinti ez a gyengeség, így lefelé kisugárzó fájdalmat érezhet az illető a lábában, továbbá zsibbadást vagy bizsergést, illetve égető érzést vizeléskor. Amennyiben nehézséget okoz ülve az egyik lábat átvetni a másikon, szintén gyanakodhatunk ennek az izomnak a gyengeségére.

Kérdései:

„Esetlennek, csetlő-botlónak érzed-e magad akár szó szerint, akár átvitt értelemben?”

„Van-e valamilyen kényes kisebb, vagy akár mélyebb ügy az életedben, ami az idegeidre megy és fájdalmat okoz?”

 1. Nagy farizom: Ez az izom az egyik legnagyobb és legerősebb izom a testünkön, és sok vicc forrása is egyben. Stabilizálja a hát alsó részét, nyújtja a combot, és abban segít, hogy képesek legyünk befelé húzni a lábunkat. Ha ez az izom gyenge, akkor a csípő elfordul, ha mindkét oldalon gyenge, akkor nehézkes a járás. Merevséget okozhat a nyakban, illetve gyengeséget a nemi szerveknél, ezáltal szexuális zavarok, illetve prosztataproblémák léphetnek fel (például korai magömlés).

Kérdései:

„Megfelelően hasznosítod-e az erődet, hogy fenntartsd a stabilitásodat?”

„Túlságosan a nyers erődre támaszkodsz-e, amikor finom megoldásokhoz kellene folyamodni?”

„Nyűgnek éled-e meg a szexuális vágyaidat, vagy túlságosan is beleavatkoznak az életed fizikai/nemzőképes részébe?”

A kérdések feldolgozása, izmaink megfigyelése hozzásegít bennünket egy mélyebb önismerethez és alaposabb gyógyuláshoz. Ennek ellenére cikkünk célja nem a diagnosztizálás, hanem a gondolatébresztés, illetve annak tudatosítása, hogy testi tüneteinkhez nem csak fizikailag érdemes közelítenünk. Lelki területeink tudatosítása nagy segítség fizikai testünk regenerálódásában, bármilyen problémával küzdjünk is.

 

Pogány Zita és Biró Anna