Fém elem

A fém elemhez tartozik a fájdalom és az annak helyes megéléséből megszülető empátiás készség.

empatikusHogy állunk  a fájdalomhoz az életünkben? Tudjuk-e hordozni a fájdalmakat, és hagyni, hogy keresztülégessenek bennünket? Ha valakinél az idetartozó vastagbél- és tüdőmeridián kiegyensúlyozottan működik, akkor elfogadja a fájdalom létét a világban, és képes felhasználni azt saját fejlődéséhez. A fájdalom helyes megélése által hatalmas empátiás készség alakul ki az emberben önmaga és mások iránt. Ugyanakkor diszharmónia esetén az ember tocsoghat a fájdalomban, vagy megkeményedve elefántcsonttoronyba zárkózhat. Témája lehet a saját világnézetért és tettekért vállalt felelősség, illetve ennek ellenpárja, amikor az ember másokra hagyatkozik, és hagyja, hogy az élete a külvilágnak játszott színdarabokról szóljon.

A tüdőmeridián témája a légzés és a kommunikáció, a nyitottság, a kontaktusteremtés. Képes vagy-e nyitott maradni akkor is, ha bántás, fájdalom ér, vagy inkább elkülönülsz, bezárkózol? Mennyire érzed magad kiszolgáltatottnak, mennyire hárítod a saját árnyékoldaladdal való munkát? Könnyen tudsz lélegezni/beszélni? Ha ez a meridián harmonikus állapotban van, akkor az ember képes felszabadultan létezni, nyitott maradni  a nehéz és fájdalmas helyzetekben is, és odafigyelni magára, a szükségleteire. Meghallják azt, amit mond, nem kell kiabálnia vagy manipulálnia. Ha nyitottak tudunk maradni, akkor az adás-kapás is működik az életünkben, mert nem zárkózunk el sem attól, amit kaphatnánk, sem pedig az adás lehetőségétől. A bezárkózás viszont távolságtartást is eredményez, ami miatt nem közelítenek felénk az emberek, s így elutasítottnak érezhetjük magunkat.

Érdemes tehát a nyitottságra és a kommunikáció folyamatosságára fókuszálni a nehéz élethelyzetekben is!

A tüdőmeridián energetikai gyengesége esetén légzési problémák, torok- és mandulaproblémák fordulhatnak elő, illetve gyakori influenzás tünetek, vagy hosszú ideje fennálló köhögés. Asztma esetén is erősítsük ezt a meridiánt!

levegoFő kérdései:

„Képes vagy-e szabadon lélegezni az életedben?”

„Mi az, amit a mindennapokban magasabb szintre kellene emelned?”

„Ki kell-e kiabálnod, fel kell-e köhögnöd magadból valamit?”

Izmai:

 1. Elülső fűrészizom: A lapockák elállnak a bordáktól, nem simulnak rá a hátra.

„Tudod-e a szekeredet tolni, vagy már annyira tolod, hogy púp a hátadon, vagy levegőt sem kapsz tőle?”

 1. Hollócsőr izom: Fájdalmak a kar és váll találkozásánál fésülködés közben.

„Könnyen vagy nehezen gondoskodsz magadról és a szükségleteidről?”

 1. Középső deltaizom: Nehézségek a kar testtől oldalirányban, felfelé való elemelésekor, fájdalmak az izomban a vállízület körül.

„Túl kevés vagy túl sok dicséretet adsz másoknak, illetve magadnak?”

„Elég motivált vagy-e?”

 1. Rekeszizom: A mellkas és a hasi üreg elválasztója, a légzésben jelentős szerepe van. Állapota erősen befolyásolja a kényelmes beszédet, éneklést. Légzési nehézségek esetén, gyakori csuklásnál, illetve csökkent légzési kapacitás esetén érdemes erősíteni ezt a meridiánt.

„Tudsz-e könnyedén lélegezni az életben, vagy inkább összenyomva érzed magad?”

valasztasA vastagbél-meridián témája a régi ügyek, fájdalmak; ezek elengedése, vagy negatív esetben az ezekhez való ragaszkodás. Egyfajta lelki székrekedés jöhet létre (akár a fizikai mellett), ha ez a meridiánunk kibillent állapotban van. Ilyenkor nem vagyunk képesek feldolgozni, megemészteni a fájdalmainkat, a minket ért élményeket. Beleragadunk a múlt témáiba, nem tudunk előretekinteni, nem merünk szembenézni a mély tudattalanunkban zajló folyamatokkal, visszatartjuk a feldolgozást. Nem merjük a saját életünket élni, alárendelődhetünk,  függő viszonyba, egészségtelen szimbiózisba kerülhetünk.

Kiegyensúlyozott helyzetben az ember  képes érdeklődéssel fordulni mások gondjai felé, fel tudja vállalni a felelősséget a saját „alvilágában” zajló folyamatokért.

A vastagbél-meridián blokkoltságát az orr-, gége- és fülfájdalmak jelezhetik, de a puffadás, a hasmenés és a székrekedés is hozzá tartozik, melyek esetén érdemes átgondolnunk az elengedés témakörét életünkben. Az ehhez a meridiánhoz tartozó izmok gyengesége okozhat ó-lábat.

Fő kérdései:

„Túl sokáig ragaszkodsz-e olyan dolgokhoz, amiknek már nem veszed hasznát, vagy inkább túl könnyedén »mennek át« rajtad a dolgok?”

„Milyen mérgező dolgokhoz ragaszkodsz (szó szerint, vagy képletesen)?”

Izmai:

 1. A comb izmait borító széles pólya: Amikor a nagylábujj járás közben nem előrenéz, hanem kicsit kifelé, oldalirányba mutat, járás és futás közben nem tud elég tolóerőt adni a lábnak a lábfejen keresztül.

„Van-e elég erőd és bizalmad  az életben való haladáshoz/sétához?”

 1. Hátsó combizom: A comb hátulján futó izmok a járás, futás közben használatosak, segítik forgatni a lábat, amikor a térd be van hajlítva. A vastagbél-meridián gyengeségét jelezheti a görbe láb, az x-láb, illetve az állandóan fáradt, gyenge lábak.

„A  nagy lépések közepette is képes vagy a változtatásra az életedben?”

 1. Négyszögű ágyékizom: Ha a vállak láthatóan nincsenek egy magasságban, és deréktáji, vagy isiászos fájdalmakkal küzdünk, a deréktájon futó izmok erősítésével gyorsíthatjuk  a gyógyulást. A lelki oldal átgondolásával segíthetjük ilyenkor, hogy a gerinc oldalirányú mozgása a deréktáji szakaszon kiegyensúlyozódhasson.

„Milyen a tartásod lelkileg és fizikailag?”

Víz elem

onbizalommalteliAz idekapcsolódó lelkiállapot a félelem és az ezzel párban lévő önbizalom. Ha az ember szembe mer nézni a félelmeivel, akkor megszülethet benne az önbizalom érzése, úgy érezheti, hogy képes megvalósítani dolgokat, akár a külvilágban, akár a saját belső életében. Az ember ezen a területen is két szélsőségbe menekülhet: vagy kontrollálni akar mindent – az érzéseit, a gondolatait, a tetteit, más embereket –, vagy úgy érzi, hogy az élet rángatja, nem ő a saját életének ura. A kockáztatástól való félelem és a vakmerőség mint két véglet szintén idetartoznak, illetve az is, hogy mennyire képes valaki visszavonulni, levonni a konzekvenciákat, tapasztalattá érlelni az átélt élethelyzeteket. Az idetartozó meridiánok a vese- és a hólyag-meridián.

Ha a vesemeridián jól működik, akkor az ember mer kockázatot vállalni, élvezi az életet, önbizalommal teli. Ellenkező esetben félelmek, önbizalomhiány, félénkség mutatkozhat, illetve olyan emberré válhat, aki mindennel szembemegy, nem gondolkodik, túlzottan is vakmerő.

A vese lelki megközelítésénél érdemes a  partnerkapcsolatot is átgondolni. Mennyire érezzük magunkat egyenrangúnak, mennyire bízunk magunkban, tudunk-e őszintén érdeklődni a társunk problémái iránt, egymásra tudunk-e hangolódni? A problémáinkat kivetítjük-e a párunkra, őt érezzük-e hibásnak mindenért? Tudjuk-e a párkapcsolatot önmagunk fejlődésére fordítani, vagy csak a másik „meggyúrásán” dolgozunk?

Ha ez a terület kiegyensúlyozott az életünkben, akkor valószínűleg nem okoz gondot, hogy egyenrangúként legyünk jelen a kapcsolatban, hogy valóban toleránsak legyünk önmagunkkal és másokkal szemben, és hogy kezdeményezőek maradjunk. Kellő időben képesek vagyunk felismerni és megérteni a játszmáinkat, és a projekcióinkat magunk felé tudjuk fordítani. Felismerjük, hogy a partnerünk csak a saját gyengeségünkre mutatott éppen rá. Kérdés, hogy meglátjuk-e a helyzetekben a nekünk szóló kihívást, és meglépjük-e a szükséges változásokat.

A vesemeridiánt bármilyen veseprobléma esetén érdemes erősíteni. Vesehomok, vesekő, vesegörcs esetén különösen fontos a lelki háttérrel dolgozni! Ha sarok- vagy lábproblémáink vannak (például hideg kéz, hideg láb, bőrpanaszok, aknék, mitesszerek, furunkulusok, ekcémás tünetek), ugyancsak gondolhatunk a vesemeridiánra mint okra, de előfordulhat, hogy hallásproblémáink hátterében is ez a meridián áll.

Fő kérdései:

„Hol érzel nyomást az életedben?”

„Elegendő életerőd van a folyamatos növekedéshez és fejlődéshez, vagy inkább a túlélésre van csak energiád?”

Izmai:

 1. Horpaszizom, ágyékizom: Gyengesége esetén alsó deréktáji fájdalmak, vesezavarok, nyugtalanság, lábproblémák léphetnek fel.

„Mit jelent számodra a rúgás mozdulata?”

„Van-e valami az életedben, amit arrébb kéne rúgnod?”

 1. Felső trapézizom: Ezt a nyakon futó izmot akkor használjuk, amikor felhúzzuk a vállunkat.Ha  itt energetikai probléma lép fel, akkor szem- és fülproblémák alakulhatnak ki, például feszültség a szemekben, zavaros látás, fülgyulladás vagy hallásproblémák.

„Bátran, egyenesen nézel a világba, vagy behúzod füled-farkad?”

 1. Csípőizom: Ennek az izomnak az állapota jelzi, hogy a vékonybelet és a vastagbelet elválasztó ileocökális szelep hogyan működik. (E szelep feladata, hogy a félig megemésztett táplálék a vékonybélből a vastagbélbe jutva ne tudjon visszafelé haladni.) Az elszennyeződött vékonybél elég változatos tüneteket mutathat: hirtelen fájdalmak az alsó háti részen, vállfájás, fejfájás, hirtelen fellépő szomjúság, sötét gyűrűk a szem körül, sápadt orca, gyors elfáradás, nyomás a melltájékon.

„Valamit félre kell-e rúgnod az utadból, vagy te magad vagy félretolva?”

„Eldobsz dolgokat, amikre még szükséged lehet, vagy őrizgetsz olyat, ami már elavult, haszontalan számodra?”

A hólyagmeridián kiegyensúlyozott állapotban segít az önuralomban, a helyes mértékű kontroll megtalálásában és megtartásában.

gorcsA hólyag a testen belül a szennyvizet tárolja és üríti ki. A testben lévő víz a lelki folyamatokra vetítve az érzelmek szimbóluma, tehát a hólyagmeridián tulajdonképpen abban segít, hogy a régi, már nem aktuális érzelmeket elengedjük. Van, akinek maga az elengedés nehézkes, van, akinek a vizelet megtartása. Egyik esetben sem működik jól a kontroll.

Kibillent állapotban a kontroll megtartása erőlködéssel, görcsösséggel járhat. Ragaszkodunk nézeteinkhez, a hatalom gyakorolásához („a dolgoknak úgy kell történnie, ahogy az el lett tervezve”), vagyis ilyenkor nem működik a spontaneitás. A másik véglet az, ha képtelenek vagyunk kontrollt gyakorolni, és hagyjuk magunkat sodorni az élet által.

A hólyagmeridián energetikai zavarai a következő fizikai tüneteket okozzák: fejfájás, szédülés, hátfájás, izomfájdalmak, húgyúti problémák, aranyér.

Fő kérdései:

„Elég élettel teli vagy, érzed a szabad energiaáramlást, vagy ki vagy száradva, feszes, merev vagy?”

„Ki tudsz nyújtózni?”

„Mi az, ami irritál, ami olyan töménységű az életedben, hogy hígítást és/vagy kiürítést igényel?”

„Melyik érzelemnek van szüksége szabad áramlásra az életedben?”

„Hogyan kezeled a titkokat, a kettősségeket, az élet paradoxonjait és a tökéletlenséget?”

Izmai:

 1. A szárkapocsizom gyengeségére gondoljunk, ha a boka rendszeresen kimegy, vagy a láb egyensúlya ki szokott billeni, illetve befelé álló lábfej (főleg gyerekeknél gyakori) esetén. A boka- és lábproblémák alapbázisként összefüggést mutathatnak a csípő, a gerinc, a váll, a nyak és a fej helyzetének deformáltságával és a felsorolt területeken jelentkező fájdalmakkal.

„Hogy állsz a félrelépéssel (szó szerint, vagy átvitt értelemben)?”

„Földeltnek érzed magadat, képes vagy felszabadultan sétálni, vagy folyamatosan a lábad elé kell nézned?”

 1. Törzsmerevítő izom: A gerinc két oldalán futó izomcsoport fájdalma, a törzs fájdalmas oldalra fordítása, a gerinc oldalirányú ferdülése jelentkezhet. A fej elhajlik, a fülek nincsenek egy magasságban, esetleg jelentkezhet reumatikus fájdalom, vagy akár ropogós ujjak.

A nagyon sovány embereknél jellemző lehet, hogy a csípő és a fej előrehajlik, a hasizmok feszesek, közben a gerinc „hátrapúposodik”.  Általában erős érzelmi feszültség van e tünetek hátterében.

Fő kérdései:

„Milyen kis dolog miatt vagy feszült?”

„Mi miatt nem tudsz egyenesen állni?”

„Túl sok vagy túl kevés figyelmet fordítasz a részletekre?”

Izmai:

 1. Elülső és hátulsó sípcsonti izom: Összefüggésben lehet  a végbélzáróizom repedésével, húgycső- és húgyhólyagproblémákkal. Mivel a lábszáron, lábfejen fut az izom, gyengeség esetén kialakulhat alacsony harántboltozat, vagy a lábfej elfordulhat.

„Mitől és hogyan veszted el az egyensúlyodat?”

„Amikor kibillensz az egyensúlyodból, gyorsan helyrerázódsz, vagy lassan alkalmazkodsz a helyzethez?”

„Mi a jellemzőbb: te rúgsz bele másokba, vagy inkább beléd rúgnak?”

 

Folytatása következik!

Pogány Zita és Biró Anna