Művészeti munkával segített tanácsadás2024-07-08T09:35:29+02:00

Művészeti munkával segített problémakezelés

művészetterápia71

Mi történik egy foglalkozáson?

A foglalkozások egyórás alkalmak, és négyszemközt zajlanak. Általában beszélgetéssel kezdünk, ezt követi egy festés, rajzolás, vagy agyagozás gyakorlat, majd az utolsó öt percben rátekintünk a munkára és megbeszéljük a továbbiakat.  Legtöbbször házi feladatot is kapsz a következő hétre, ami valami művészeti munka, vagy átgondolni való.

Mennyi idő egy folyamat?

A legtöbben heti rendszerességgel járnak, alkalmanként egy óra időtartamú egy foglalkozás. A folyamat problémától függően 10 alkalomtól fél év-egy év időtartalmú is lehet. Ezt menet közben mindketten érezzük, hogy kell e még jönni, és időnként megbeszéljük a továbbiakat. Általában azt első alkalom egy ismerkedés, a következő találkozók a probléma feltárására irányulnak, a továbbiak a gyógyulási szakasz.

Szakembereink:

Az állapotod megjelenik a rajzodban

A rajz, vagy festmény megmutatja, hogy vagy. Még akkor is, ha Te nem tudod, mi a bajod. De nem csak a rajzodban, hanem minden megnyilvánulásodban jelen van az adott probléma, amivel küzdesz. Ha jól figyelünk, meg is tudjuk látni. Nekem és neked is világosan kell látnunk, hogy mi a baj. Ha látszik, hogy mi van, vagy mi hiányzik, eldönthetjük, hogy mire van szükség, milyen módszer a legalkalmasabb a lelki harmonizáláshoz . Erről szól az első néhány foglalkozás. A cél nem az, hogy én lássam az állapotod, hanem az, hogy Te. Amikor ez megtörténik, akkor már tettél is egy nagy lépést önmagad felé.

Cél az érzelmek felszínre hozása

Önmagad megismeréséhez a gyakorló pálya a papír, a ceruza és az ecset. Az mindegy hogy ügyes vagy-e, vagy nem, a lényeg, hogy az alkotás által megerősödsz, ellazulsz, rálátsz magadra.

Ezek az alkalmak nem öncélú művészkedés. Nem festegetni jövünk össze, hanem hogy hozzáférjünk azokhoz az élményekhez, amelyek miatt nem megy az életed. Minden gyakorlat személyre szabott, melynek hatására megtalálod saját hangod, önmagadra találsz, kezedbe veheted az életed.

A megbetegedést a lélekben kell keresni. Cél a lélek, az érzelmek felszínre hozása, a művészet pedig az eszköz ehhez. A közös munka célja a lelki egészség helyreállítása, a stressz csökkentése, az önkifejezés megerősítésével az önbizalom növelése.

Mikor válasszam ezt?

Amikor már eleged van abban, hogy mindig kiokoskodod a dolgaidat, és fejben szépen megoldod őket, a gyakorlatban pedig semmi nem történik.

Amikor szeretnéd kreatív energiáidat újra aktivizálni. Amikor úgy érzed, hogy régen minden sokkal jobban ment, most pedig árnyéka vagy önmagadnak.

Miben segít ez a módszer?

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan lelki-életvezetési problémát, amelyek hétköznapi életedben problémát okozhatnak, de nem szeretnél vele sem orvoshoz, sem pedig pszichológushoz fordulni, és főleg nem gyógyszert szedni rá.

 • Bizonytalan vagyok önmagammal, és a döntéseimmel kapcsolatban
 • Nincs akaraterőm
 • Nincs önbizalmam, ezért nem tudom megállni a helyem
 • Nem tudom, mit kezdjek az életemmel, mivel foglalkozzak
 • Nem érdekel semmi
 • Nem tudok kapcsolatokat teremteni, párt találni magamnak, nem érzem magam értékesnek.
 • A folyamataim mindig megállnak valahol
 • Nem tudom kifejezni magam, el sem tudom mondani, mi van bennem
 • stresszes vagyok

Amennyiben a fentiek közül egy sem vonatkozik rád, ne is olvass tovább.

De ha igen, gondolkozz el az alábbi kérdéseken

 • Mit gondolsz, hogyan fognak ezek a nehézségek megváltozni?
 • Mit kell tenned, hogy nagyobb önbizalmad legyen? Hogyan fog kialakulni benned. hogy kedved legyen dolgokba belefogni?
 • Hogyan fog az a folyamat lezajlani, hogy egyre inkább nő a kommunikációs képességed? Kinövöd? Elmúlik magától? Gyógyszertől? Gyorsan?

Sajnos nem.  Ezek a dolgok természetüknél fogva általában lassabban, sok odafigyeléssel, gyakorlással fejlődnek. Meg kell tanulni dolgokat. Be kell gyakorolni dolgokat. Sikerélményre van szükséged. Érezned kell, hogy képes vagy változtatni dolgokon.

Neked való, ha…

 • az alkotás, kreatívkodás közel áll Hozzád,
 • vagy épp ellenkezőleg, nem mersz szabadon alkotni,
 • Úgy érzed, hogy a beszélgetős módszerek nem jártak eredménnyel
 • valami mást, újat szeretnél kipróbálni
 • szeretnéd, ha valaki hétről hétre kísérné a folyamatodat

Nem Neked való, ha…

 • akut problémád van, és arra sürgősen keresel megoldást. A lélekben történő változásokhoz sok  türelem kell, és ez nem olyan, hogy gyorsan beugrok, festek valamit, és már jobban is vagyok.
 • Testi problémád van és erre fizikai gyógymódot keresel
 • Ha nem akarsz szabadon alkotni
 • Nem akarod megmutatni magad, mert fél, hogy olyan igazság derül ki, amivel nem szeretnél találkozni

Nem kell tudni rajzolni

A foglalkozások egyszerű feladatokból állnak, amelyek nem igényelnek rajzi, vagy festés tudást. A tapasztalatom inkább az, hogy azzal könnyebb dolgozni, aki egyáltalán nem tud rajzolni. A technikai tudás sokszor elfedi a lényeget

A legtöbb ember azért nem fest, mert az alkotásában a saját tehetségtelensége bizonyítékát látja.

Kapcsolódó cikkek

Mesebeszéd – Bemutatkozik a meseterápia

Azt gondoltad, hogy már kinőttél a mesékből? Távolról sem! A mesék világa tárt karokkal vár minden életkorban, és nem csak azért, hogy kikapcsolódást nyújtson a nehéz vagy monoton hétköznapokban. Ősi igazság, hogy a mesék gyógyítanak, közelebb visznek az érzéseinkhez, önmagunkhoz, segítenek megtalálni a választ az életünk nagy kérdéseire. Lóránt-Lakatos Beáta meseterapeuta kollégánk legújabb videójából megtudhatod, hogy hogyan hatnak az emberi lélekre a mesék; milyen nehézségek esetén segíthet a meseterápia felnőtteknek; gyerekeknél mikor érdemes segítségül hívni a mesék gyógyító erejét; hogyan zajlik a meseterápiás folyamat gyermekeknél, illetve felnőtteknél? Ismerd meg a videóban szereplő szakemberünket: Lóránt-Lakatos Beáta, meseterapeuta Ha szeretnél többet tudni... Figyelmedbe ajánljuk Meseterápia workshopunkat, ahol személyesen is találkozhatsz a videóban szereplő Lóránt-Lakatos Beátával. A workshopon olyan mesékkel ismerkedhetsz meg, melyek tetterővel, lendülettel és lelkesedéssel ajándékoznak meg! A workshop aktuális időpontjával kapcsolatban a honlapunkon keresztül vagy telefonon tájékozódhatsz.

Szín- és stílustanácsadás

Színtanácsadással foglalkozó szakemberünk: Kerékgyártó Kata A színek hatnak a lelkivilágunkra, a közérzetünkre, de önmagunk kifejezésének eszközei is.  Nem mindegy tehát, hogy milyen színű ruhát, sminket viselünk, mégis sokunknak nehéz rátalálni, milyen színek állnak jól nekünk. A színtanácsadás során segítünk kiválasztani azokat a színeket, melyek a leginkább harmonizálnak természetes,  velünkszületett színeinkkel : a szemünk, a bőrünk és a hajunk színével. Mindezek alapján négy alaptípust különböztethetünk meg, melyek az évszakokról kapták a nevüket: tél, tavasz, nyár és ősz. Ha rátalálunk a saját színtípusunkra és annak megfelelő ruhákat, sminket viselünk, sokkal inkább elemünkben érezzük magunkat, megjelenésünk élettelibb, fiatalosabb lesz. A színek mellett persze az sem mindegy, hogy milyen fazonú ruhákat választunk, és ezzel kapcsolatban ugyanolyan tanácstalanok lehetünk, mint a színválasztásban. A stílustanácsadás segít beazonosítani, hogy milyen alkatod van (homokóra, körte, alma, téglalap, fordított háromszög), és ennek megfelelően milyen fazonú ruhák előnyösek számodra. Milyen esetekben ajánljuk a színtanácsadást? Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen színek emelik ki a természetes szépségedet. Ha bizonytalan vagy, hogy milyen színű hajfesték, illetve smink állna jól neked. Ha nagyobb önbizalomra vágysz. Ha segítségre van szükséged abban, hogy megtaláld azokat a fazonú ruhákat, melyek a leginkább illenek az alkatodhoz. Ha nem szeretsz ruhát vásárolni, mert elveszettnek érzed magad a hatalmas választék

Színterápia

Színterápiával foglalkozó szakemberünk: Kerékgyártó Kata A színterápia egy kreatív módszer, amely a mélyebb önismeretet tűzi ki célul. A színekkel való munka felébreszti bennünk a belső gyermeket, segít kiszabadulni gondolataink börtönéből és szívbe kerülni, az érzések birodalmába. A holisztikus emberképet alapul véve a színek a lélekhez tartoznak. Mindegyik színhez köthetünk bizonyos témákat, minőségeket, tulajdonságokat. A színterápia rámutat arra, hogy az adott helyzetben mire van szükségünk, melyik területet kell erősítenünk, hogy a lelki békénk, harmóniánk helyreálljon vagy megerősödjön. A vörös színhez például az erő, életerő témája tartozik, abban tud tehát segíteni, hogy visszanyerjük, illetve jó irányba tereljük az életerőinket. A kék szín ugyanakkor többek között a hatalom, kommunikáció, béke és a belső hang témája tartozik, így akkor érdemes segítségül hívni, ha ezeken a terülteken van nehézségünk az életünkben. Fontos célunk a színterápiás folyamatban, hogy megszülessen a döntés a változás mellett, ami már „fél siker”! Goethe szavaival élve:  „Abban a pillanatban, amikor valaki határozottan elkötelezi magát, a Gondviselés is működésbe lép.” A színterápiás folyamat során semmilyen művészi készségre vagy előképzettségre nincs szükség! Milyen esetekben ajánljuk a színterápiát? Ha intuitív módszerekkel szeretnél rátekinteni egy nehézségedre. Ha művészi beállítottságú vagy és szeretsz a színekkel dolgozni. Ha kimozdítanál a helyéből egy régóta fennálló problémát. Ha új