Hasonlóképpen, mint az előző cikkben, most is a stresszoldás különböző módjait mutatjuk be. Bizonyos gyakorlatok nagyon hatékonyak a stressz különféle fajtáinál, azonban nagy egyéni különbségek lehetnek, ezért érdemes többfélét kipróbálni, míg az ember rátalál a számára legmegfelelőbb stresszoldási technikára.

 1. Légy a jelenben! Bár ennek a folyamatos megvalósítására kevesen képesek, mégis az erre törekvés segít az aggasztó gondolatok kizárásában, elűzésében. A múlton rágódni, vagy a jövő miatt aggódni komoly szellemi munka, fárasztó és nagyon sok feszültséget teremt. A gyakorlatnak van egy passzív és egy aktív módja. Tulajdonképpen a meditációs technikát használjuk fel a stresszoldásra.
  A passzív technika: ülj le, félig hunyd be a szemed, és összpontosíts egy közeli pontra a földön, vagy szemmagasságban a falon. Érdemes színes pöttyel jelölni azt a pontot, és mindig ugyanide nézni. A összpontosítást kísérje lassú, mély légzés. Hatvan másodpercig ne figyelj másra, csak a pontra! Ha jön egy gondolat, hagyd elmenni, és vezesd vissza figyelmed a pontra! Utána nyújtózkodj, és igyekezz megőrizni a szerzett nyugalmat, ellazultságot egész nap.
  Az aktív technika azt jelenti, hogy az ember minden figyelmét az előtte lévő munkának szenteli. Keress bármely tevékenységben, valamely érzékszerved által közvetített ingert, és arra figyelj egy percig! Például utazás közben az emberek ruhájának a színét figyeld, vagy takarítás közben a tárgyak érintését!medi
 1. Tereld el a figyelmedet! Amikor a stressz azzal fenyeget, hogy elborít minket, gondolj valami ártalmatlan dologra, amelyhez biztosan nem társul rossz élmény (pl. egy nevető delfin képe). Ezzel megakad a szorongás kialakulása. Utána kezdj bele valami kellemes és összpontosítást igénylő feladatba, vagy gondolj a nap folyamán rád váró élvezetes dolgokra!
 1. Égesd el a félelmeidet! Írd le egy darab papírra, ami aggaszt, és égesd el! Gondolj arra, hogy a papír megsemmisülésével a félelem is megszűnik.
 1. Keresd meg a gondolkodásodban az irracionalitást! Minden félelem, aggódás, szorongás irracionális gondolatokra épül (pl. muszáj mindig tökéletesen teljesítenem, mindenki szeressen, legyen kedves hozzám, és egyáltalán, mindenben a vágyaim szerint cselekedjen stb.) Szabdald szét a feszültséget keltő gondolatokat az értelem hideg fényű kardjával! Ezek a gondolatok valójában mások véleményei (szülők, tanárok, házastárs, tv stb.), és semmi közük a (mi) valóság(unk)hoz.
 1. Párologtass illóolajakat! Amikor nincs erre mód, legyen nálad egy kis illóolajas üvegcse, szippants belőle, és tegyél egy cseppet az orrod alá! Nyugtató hatású: bergamott, citrusfélék, levendula, majoranna.illoolaj
 1. Végy egy meleg fürdőt! A meleg víz ellazítja a test izmait, oldja a feszültségeket. A hatás fokozható a fent említett illóolajokkal, ha a fürdővízbe tesszük őket.
 1. Igyál nyugtató teát! A golgotavirág teája csökkenti az aggodalmaskodást és a nyugtalanságot. A macskamentából készült tea lefekvés előtt fogyasztva elősegíti a jó alvást. A citromfűlevél teája görcsoldó hatása miatt megnyugtatja  a gyomrot.
 2. Szedjél homeopátiás szert! Az aconit segít a halálfélelemmel járó stressz leküzdésében. A valeriana általános nyugtató, és csökkenti a depressziós tüneteket. Az arnicát baleseti sokk esetén használd, illetve ha úgy érzed, darabokra hullasz. A gelsemium vizsgadrukk és orvostól való félelem ellen hatékony. A pulsatilla pedig a stresszhelyzetekben fellépő túlérzékenységet és sírósságot oldja. Az adagolás egyénenként változó, fordulj szakemberhez!
 3. Szedjél Bach virágesszenciát! A Bach virágterápia életmentő virágkeveréke: ernyős madártejből, molyhos napvirágból, nebáncsvirágból, cseresznyeszilva virágból és iszalagból áll. Testi vagy lelki sokk esetén használd! A növények hatása a fenti sorrendben: sokkos állapotnál, pánik, félelem ellen, szellemi és testi megerőltetés esetén, az önuralom megtartására félelem esetén, eszméletvesztéskor.
 1. Masszírozd meg a fejed! Alaposan dörzsöld végig az arcod, a füled és a hajas fejbőrt! A fej vérkeringésének javulásával a gondolkodó képességünk és észlelésünk is javul. Oldódik a stressz keltette gátlás.
 1. Kapcsold be a hallásod! Akkor hasznos a gyakorlat, amikor a hallott dolgok nem jutnak el a megértésig. Csipkedd végig a fül külső ívét, pödörd kifelé, és enyhén húzogasd hátra öt-tízszer, majd masszírozd a fül alatt induló kulcscsont irányába futó nyakizmot!
 2. Játssz! Légy gyerek! Keresd elő kedvenc gyerekkori játékaidat, és játssz velük! Csinálj „haszontalan” dolgokat, pl. szappanbuborék fújás, jojózás, felhőnézés. Nézd meg gyerekkori filmjeidet! Az örömérzet, a felszabadultság oldja a feszültséget.
 3. Alkoss! Válassz bármilyen kifejezésmódot az alkotásra! Ez lehet  pasztellkréta, vízfesték, gyurma, színes papír stb. A tevékenységre figyelj, ne a végeredményre! Idézd fel, milyen volt gyermekkorodban szabadon alkotni, homokvárat építeni! Az alkotásaidból készíts kiállítást – legfőképp önmagad számára –, de mutasd meg családtagjaidnak, barátaidnak is! A nézegetésük közben a bennük lévő gyerek felbukkan, és mosolyt csal az arcunkra.
 4. Nyomogass gumigyűrűt! A fizikai erőkifejtés oldja a test „üss vagy fuss” válaszát. A mai világ pszichológiai stresszei nem adnak alkalmat ezen reakciók kiélésére. A markolászás segít levezetni a feszültséget.
 5. Mozgasd meg az állkapcsod! Stressz esetén erősen összezárjuk az állkapcsunkat. Lehetséges, hogy éjszaka csikorgatjuk a fogunk, ami azok kopásához vezet. Tudatosan figyelj oda, hogy laza legyen az állkapcsod! Engedd le az állad, zárd össze az ajkaid, a fogaid között hagyjál rést, és a nyelved ne érjen a fogaidhoz!
 1. Napfürdőzz! A természetes napfény a testre és lélekre egyformán jó hatással van. Növeli a D-vitamin termelést, mely a kalcium felszívódást elősegíti, és a vérnyomást normál szinten tartja. A tobozmirigy által irányított biológiai ritmusok sérülnek napfény hiányában. A bezárkózás tovább rontja a stressz okozta tüneteket, és a magunkba fordulás növeli a negatív gondolatok felbukkanásának esélyeit. A napsütés általában a legdepresszívebb emberben is örömöt kelt.napfurdo
 1. Nevess! Tarts készenlétben néhány vicces történetet, emléket, melyet bármikor felidézhetsz! Keress valami mulatságosat az adott helyzetben! A szívből jövő nevetés gyógyító hatása mindig érvényesül, az emberek közötti és az emberen belüli feszültséget is oldja.
 1. Alkalmazd az autogén tréninget! Helyezkedj el kényelmesen! Koncentrálj a testrészeidre egyenként (lábujjak, kezek, törzs, fej) és lélegezz mélyeket! Belégzéskor gondolj arra, hogy az adott testrészed meleg és nehéz! Kilégzéskor pedig arra, hogy ugyanott nyugalom árad szét. Naponta 10–15 perc ajánlott.
 1. Alakíts ki napi ritmust az életedben! A rendszeresen visszatérő tevékenységek biztonságérzettel társulhatnak, különösen azok számára, akiknek az élete folyamatos változás, és gyakran érzik elveszve magukat. Ilyen ritmus lehet az étkezésekben, pl. délben ebéd, este 6–7 körül vacsora, vagy az alvásban: pl. reggel 6 körül kelés, este 10 körül fekvés. Lehet imákat, mély légzéseket, apróbb testmozgásokat beiktatni a nap folyamán többször meghatározott időpontokban. Ezek az események keretet adnak a napnak, segítenek a helyes időbeosztásban, és a nap megszervezésében, emellett stresszcsökkentő hatásúak, amennyiben mi uraljuk azokat, és nem ezek minket.
 1. Étkezz egészségesen és helyesen! Sokan a stresszre mértéktelen étkezéssel reagálnak. Hatékonyabb módszer a jól összeállított étrend, a megfelelő körülmények között elfogyasztott ételek. Sohase egyél, ha ideges vagy! Inkább igyál vizet! Lélegezz mélyeket, és amikor megnyugodtál, akkor egyél! Ne rohanj, szánj rá időt, figyelmet! Rágd meg jól az ételt! (Ez eleve stresszcsökkentő!) Kerüld az izgató hatású élelmiszereket, mert ezek tovább fokozzák a feszültséget (pl. hús, tojás, cukor, só, kávé, fekete tea, kakaó stb.). Fogyassz idegrendszert erősítő ételeket! Ezek a magas B-vitamin tartalmúak pl.: sörélesztő, búza, vérnarancs; A-vitamin tartalmúak pl.: répafélék, narancs; E-vitamin tartalmúak: hidegen sajtolt olajok, olajas magvak, illetve kalcium (pl.: mák, szezámmag) és a káliumtartalmúak (pl.: gyümölcsök).

Bízunk benne, hogy az itt, illetve előző cikkünkben bemutatott stresszoldási technikákkal mindenkinek sikerül egy harmonikusabb, nyugodtabb életet kialakítani!

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…