Stresszoldási technikák

A stressz sok ember életében félelmetes mumusként jelenik meg. Sorscsapás, mely ellen nem tud védekezni. Az alábbiakban felsorolt egyszerű, természetes stresszoldó technikák segítségével azonnal csökkenthetjük a felgyülemlett stresszt. 

 1. Vegyél néhány jó mély lélegzetet! Akár sóhajthatsz is. Igyekezz minél jobban a légzésedre figyelni! A kapkodó légzés erősíti a stresszt. A mély légzés oldja a feszültséget, a nyugodt állapotot idéz elő.
 2. Igyál egy pohár vizet! A víz az egyik legjobb stresszoldó. A nyugtalanság több víz párologtatására készteti a szervezetet. Ennek látványos formája az izzadás. A vízhiány egyensúlytalanságot okoz a szervezetben, és ez kihat a lélekre is.stresszoldas 1
 3. Érintsd meg a homlokdudoraidat! Tedd össze a hüvelyk és gyűrűsujjad, és zárd egymáshoz a mutató és középső ujjad! Ez utóbbiakkal érintsd meg a homlokdudoraidat, és vegyél mély lélegzeteket! A két pont aktiválása oldja a tudatos asszociatív terület blokkjait, mely közvetlenül a homlok mögött lévő agyterület. Ez felelős az új helyzetekben kitalálni a leghelyesebb válaszreakciót az összesített információk (ingerek, múltbéli tapasztalatok, jelenlegi állapot stb.) alapján. A leghelyesebb válasz pedig egyetlen esetben sem a stresszelés. A stressz korlátozza a helyes folyamatot, és inkább a régi szokásokat, viselkedési mintákat hozza felszínre.
 4. Homlok–tarkó tartás. Egyik kezed tedd a homlokodra, a másikat a tarkó fölé, és vegyél néhány mély lélegzetet! Az előbbihez hasonló hatású. A többlet az, hogy a múltban rögzült rossz reakciókról oldja az érzelmi feszültséget, így könnyebben elengedjük azokat, szabadabban cselekedhetünk a jelenben.
 5. Csökkentsd az adrenalinszintedet! Egyik kezed tedd a fejtetődre, a másikkal pedig masszírozd a köldök két oldalán a köldöktől oldalra és felfelé 2–2 cmre lévő pontokat! Közben lélegezz mélyeket (öt-tízszer)! Ez a gyakorlat segíti a test izgalmi állapotát serkentő adrenalin vérből való minél gyorsabb kiürülését. Amit a szervezet normál körülmények között egy hét alatt végezne el, azt ezen gyakorlat hatására egy órán belül véghezviszi. (Egy „kiadós” idegeskedés következtében szervezetünk adrenalin szintje egy hét után áll vissza a normál értékre.)
 6. Földelj! Egyik kezed mutató és középső ujját érintsd az alsó ajkad alatti területre, a másik kezed pedig a szeméremcsont felső részére! Lassan lélegezz, ügyelj a hosszabb kilégzésre! Ez a gyakorlat az ún. központi vagy befogadó meridiánt serkenti. A helyes energiaáramlás segít két lábbal állni a földön. (Akit zavar a szeméremcsont érintése, az választhatja a központi meridián bármely köldök alatti pontját. A meridián a test középvonalában fut.) A gyakorlat fél perctől két percig tartson.
 7. Szedd össze magad! Az irányító és kormányzó meridián felelős az összeszedettségért. Tedd egyik kezed két ujját a farkcsontodra, a másik kezed két ujját pedig a felső ajak fölé! A légzés hasonló, mint az előző gyakorlatnál. Ha gyors segítségre van szükséged, fél percig tartsd a pontokat, ha huzamosabb ideje nem találod a helyed, nem érzed jól magad, akkor minimum két percig végezd a gyakorlatot!
 8. Teremts egyensúlyt magadban! A stressz szétzilálja a két oldalunk egységét és egyensúlyát. Tedd egyik kezed két ujját a füled mögötti bemélyedésbe, a másikat pedig a köldöködre! Tartsd a pontokat, míg lüktetést nem érzel, de maximum 3 percig, majd ismételd meg ezt a másik oldalon is! Ez a gyakorlat elősegíti a koncentrációs képesség javulását is.
 9. Nyerd vissza a gondolkodó képességed! Sokan megtapasztaltuk, hogy stressz esetén a gondolkodás nehezünkre esik. Ez a gyakorlat összekapcsolja az agyféltekéket, illetve a kezeket és a szemeket. Az egyik kéz két ujját tedd a köldöködre, a másik kezed hüvelykujjával, illetve mutató és középső ujjával masszírozd a kulcscsont alatti bemélyedéseket!
 10. Ásíts! Az állkapocsízület gyakran „tárolja” a feszültségeinket. Az ásítás oldja a feszültséget a rágóizmokból. Másrészt több oxigén felvételét teszi lehetővé. Ne nyomjuk el ásításunkat!
 11. Alkalmazd a hasi légzést! Ez a gyakorlat akkor hatékony igazán, ha biztosan tudjuk alkalmazni, tehát érdemes gyakorolni. Lehet állva, ülve vagy fekve végezni. A vállaidat ereszd le, és tedd a két kezed a hasadra. Mélyen lélegezz be, és közben gondolj arra, hogy egy lufit fújsz fel a hasadban! A két kezed távolodásával ellenőrizhető a légzés. A hasi légzés több oxigént juttat a szervezetbe. Az oxigénben gazdag vér nagyobb agyi kapacitást tesz lehetővé. A csecsemők ösztönösen ezt a légzéstípust használják.
 12. Nyugtasd meg a hasi központot! Lassú hasi légzés mellett körözz a két kezeddel a köldök körül, közepes nyomással az óramutató járásának megfelelően. (Ez a gyakorlat hasi légzés nélkül is működik.)
 13. Melegítsd fel a hasi idegközpontot! Képzeld el, hogy egy arany fénysugár finoman melegíti a hasi központot! Ha otthon vagy, fizikálisan is tehetünk meleget a hasadra. A meleg oldja a stresszt az ideggócból.
 14. A köldökcsakra tisztítása: képzeld el, hogy sárga színű fény áramlik belégzésre a köldökcsakrádba (köldök és a szegycsont alja között félúton helyezkedik el). Míg bent tartod a levegőt, gondolj arra, hogy a fény kitisztítja a csakrád! Majd kilégzésre képzeld el, hogy koszos sárga színű fény távozik belőled átellenben a hátadon! Tarts légzésszünetet, míg a negatív energia eltávozik! A gyakorlatot legalább négy-ötször érdemes ismételni, lehetőleg addig, míg a hátul kijövő fényt tiszta sárgának érzed.
 15. A köldökcsakra kiegyensúlyozása. Rajzolj jeleket a köldökcsakra magasságában a levegőbe a tested előtt néhány cm-re! (A jel középső részén vidd felfelé a kezed, és oldalt lefelé.) E jel harmonizálja a csakrát, felszabadítja a stressz által lekötött erőket, energiákat.
 16. Mosd ki magadból a feszültséget! Lassan lélegezz be (6–8 mp), és gyűjtsd össze a feszültséget egy pontban magadban! Lassan lélegezz ki (6–8 mp), és fújd ki a feszültséget magadból! Ismételd addig, míg úgy érzed minden feszültséget kifújtál magadból, amit lehetett. Ekkor vegyél még néhány mély lélegzetet, és képzeld el, hogy egy kristálytiszta folyadék átmos. A gyakorlat hatékonyságát növeli, ha homloktarkó tartásban végezzük.
 17. Egy ősi kínai légzéstechnika: állj kis terpeszbe! Fújd ki a levegőt miközben egyenesen előre nézel! Lassan lélegezz be lábujjhegyre állás közben! A karjaid emeld magas tartásba, nyújtózkodj, ameddig bírsz! Közben képzeld el, hogy egy ezüstszál fut végig a gerinceden fölfelé! A teljesen kinyújtózott állapotban kezdd el lassan kifújni a levegőt, és a karod engedd le a törzs mellé, ereszkedj vissza talpra! A kilégzés végén hajlítsd hátra a tenyered, és érintsd meg a csuklód! Ez utóbbi két gyakorlat kifejezetten érzelmi stressz oldására javasolt.
 18. Képzeld magad máshová! Hunyd be a szemed, és vegyél néhány mély lélegzetet! Közben gondolj arra, hogy mész lefelé egy hegyről a völgybe! Amikor leértél az aljára, találsz egy ajtót, mellette egy asztalkán festéket és ecsetet. Egy tetszőleges színnel írd fel, hová szeretnél most menni! Majd lépj be az ajtón, és érkezz meg a kívánt helyre! Nézz körül, minden érzékszerveddel érzékeld, milyen ott! Amikor úgy érzed, magadba szívtad ezen hely nyugalmát, szépségét stb., akkor lépj vissza az ajtón, töröld le a feliratot, tudatosítsd magadban, hogy bármikor visszatérhetsz, hogy elutazz valamely kellemes helyre; gyere fel a hegyre, és egy mély belégzés után kilégzésre nyisd ki a szemed! Ezt a gyakorlatot legjobb ülve végezni, egyenes háttal. Amennyire lehet praktikus előtte kizárni a külső, esetleg zavaró ingereket (tv, rádió, szoros ruha stb.).stresszoldas 2
 19. Engedd le a vállad! Stressz esetén gyakran húzzuk fel a vállunk, mintha a világ gondjait kéne cipelnünk. A vállfeszülés sokszor jár együtt a nyakizmok bemerevedésével. Feszültség esetén végezz három vállkörzést előre, majd hátra! Húzd fel a vállad háromszor! Nyomd előre a mellkas felé háromszor, majd feszítsd hátra háromszor! Végül csavargasd előre-hátra!
 20. Húzd ki magad! A rossz tartás gátolja a normális vérkeringést, az izmok befeszítve hamarabb elfáradnak. A nap folyamán rendszeresen figyeljük a testtartásunkat. Állj lazán! Lassan engedd le a fejed és a vállad, görbítsd be a hátad, majd fokozatosan egyenesítsd ki magad, mintha a gerinceden egy fénycsillag szaladna felfelé. Amikor a fejtetődhöz ért a csillag, az húz tovább téged ezen a ponton át felfelé. Ismételd meg háromszor!
 21.  Váltott orrlyukú légzés. Fogd be a bal orrlyukad, és lélegezz be a jobbon! Fújd ki a levegőt a balon, majd szívd be ugyanitt, és fújd ki a jobb orrlyukon! Ez egy kör, ismételd meg háromszor!

A stresszoldási technikákról általánosságban elmondható, hogy a rendszeres gyakorlás és alkalmazás növeli hatékonyságukat. Egy idő után a gyakorlatok rutinná válnak. Az érzékenységünk növekszik, egyre hamarabb észrevesszük, amikor feszültség van bennünk, és a helyét is be tudjuk azonosítani. Figyeljünk rá, hogy hol érhet minket stressz, és ösztönösen felkészülünk. Így nagyban megnöveljük az esélyét, hogy a stresszhelyzet már ne is hasson ránk.

Cikkünk az alábbi linken folytatódik.

szilizsuzsanna

Nagyné Szili Zsuzsanna

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…