• Te is érezted már azt, hogy legszívesebben nemet mondanál valamire, de képtelen vagy rá?
 • Szorongsz attól, hogy ha önmagadat adod, elfordulnak tőled az emberek?
 • Folyamatosan azt figyeled, hogy mivel tehetnél mások kedvére?

Könnyen lehet, hogy te is megfelelési kényszerrel küzdesz. Cikkünkben a megfelelési kényszer tüneteiről, okairól és káros következményeiről olvashatsz, valamint arról, hogy mit tehetsz a megfelelési kényszer ellen.

A megfelelési kényszer jelentése

Megfelelési kényszer

Fontos leszögeznünk, hogy önmagában a megfelelés nem feltétlenül ártalmas dolog! Csupán annyit jelent, hogy eleget teszünk egy elvárásnak, kívánságnak, követelésnek. Bizonyos szerepek, foglalkozások, élethelyzetek megkívánják, hogy alá tudjuk rendelni pillanatnyi szükségleteinket egy nagyobb cél, egy szeretett személy vagy egy biztonságot, rendet adó szabályrendszer miatt.

Megfelelési kényszerről akkor beszélünk, amikor ez a készség, hogy átmenetileg „félretegyük” magunkat, túlzóvá, kényszeressé válik, önfeladásként nyilvánul meg. Egy idő után már nem is látjuk tisztán, hogy hol vagyunk mi: mit gondolunk, mit érzünk és mit akarunk, identitásunkat és önértékelésünket egyre nagyobb mértékben mások – vélt vagy valós – elvárásaihoz igazítjuk.

A megfelelési kényszer tünetei

A megfelelési kényszert sokan összekeverik a szeretettel, holott ez egy alapvetően szorongató, sok feszültséget hozó lelki beállítódás. Olvasd el az alábbi listát a tünetekről! MInél több állítás igaz rád, annál valószínűbb, hogy te is megfelelési kényszerrel küzdesz!

 • Állandóan azt figyeled, vajon mit várnak tőled mások, és igyekszel alkalmazkodni ezekhez a – vélt vagy valós – elvárásokhoz.
 • Kerülöd a konfliktusokat, inkább nem adsz hangot az eltérő véleményednek.
 • Attól tartasz, hogy ha nemet mondasz egy kérésre vagy egy általad feltételezett elvárásra, az akár a kapcsolat végét is jelentheti.
 • Életed fontos döntéseit (pl. hivatás, munkahely választása, párválasztás, gyermekvállalás stb.) mások értékei, elvárásai alapján hoztad meg.
 • Bizonyos érzéseidet, például a haragot, a félelmet vagy az örömöt nem tudod megélni és kifejezni, mert úgy érzed, az elfogadhatatlan lenne.
 • Gyakran előfordul, hogy igent mondasz akkor is, amikor legszívesebben nemet mondanál, vagy fordítva.
 • Úgy gondolod, azzal fejezed ki a szeretetedet és a hűségedet mások felé, ha mindig egyetértesz velük.
 • Sokáig képes vagy háttérbe szorítani a szükségleteidet, de aztán „robbansz”, és a környezeted nem érti, mi bajod van.
Mondj nemet a megfelelési kényszerre

A megfelelési kényszer lelki okai – kapcsolódni minden áron?

Gyerekkori sérülések

A pszichológia szerint emberi kapcsolatainkban két alapvető szükséglet mozgat minket: a kapcsolódás vágya, illetve az autenticitás vágya, vagyis az a szükséglet, hogy felfedezzük, kik vagyunk mi, és ezt hitelesen képviseljük a világban. A megfelelési kényszer tünetei világosan rámutatnak, hogy aki megfelelési kényszerrel küzd, az többnyire lemond az önazonosságról annak érdekében, hogy megőrizze a számára fontos, biztonságot adó kapcsolatait.

Fontos tudnod, hogy a megfelelési kényszer nem valamiféle jellemhiba, nem azt jelzi, hogy alapvetően selejtes és értéktelen vagy! Mint minden határproblémának, úgy a megfelelési kényszernek is az az oka, hogy feltehetően fiatal korodban átéltél valamilyen határsértést, veszteséget, vagy létbizonytalanságot és szeretted volna elkerülni, hogy újra szembesülnöd kelljen az akkor megtapasztalt fájdalommal.

Életünk korai szakaszában a kapcsolódás szükségletén van a hangsúly. Tulajdonképpen az életünk múlik azon, hogy stabil és biztonságos kapcsolatunk legyen valakivel, aki ránk hangolódik, odafigyel a szükségleteinkre és gondoskodik rólunk. A kapcsolódás teremti meg az alapját annak, hogy később bátran elinduljunk az úton, melynek során felfedezzük, kik vagyunk mi. Ha valamilyen okból nem kaptad meg ezt a biztonságot adó kapcsolódást, vagy azt élted meg, hogy a saját gondolataid, érzéseid és akaratod kifejezése veszélyezteti azt, akkor – érthető módon – inkább lemondtál az „egyénieskedésről” és mindent megtettél azért, hogy ne veszítsd el a számodra fontos emberek figyelmét, szeretetét.

A megfelelési kényszer káros következményei

Érthető, hogy gyermekként ezt az utat választottad. A túlélési technikákkal azonban az a baj, hogy a veszély elmúltával már nem a túlélést biztosítják, hanem megakadályozzák, hogy valóban élj! Talán te is megélted már, hogy a megfelelési kényszerrel cserben hagyod magadat, és ez egy idő után szorongatóvá, fojtogatóvá válhat. Ha nagyon gyakran megtagadod az érzéseidet, a szükségleteidet, az egyre növekvő stresszt jelent az életedben, ami idővel fizikai tüneteket, betegségeket is okozhat (pl. vérnyomásbetegségek, emésztési zavarok, különböző allergiás vagy daganatos betegségek).

Másrészt a megfelelési kényszer a kapcsolataidra is káros hatással van. A szeretet és a szabadság bizonyos értelemben elválaszthatatlan egymástól. Remélhetőleg neked is van élményed arról, mennyire felszabadító olyan ember társaságában lenni, akiről tudod, hogy elfogad és szeret téged. A megfelelési kényszer által uralt kapcsolatokban azonban mindig ott a szorongás és a kontroll, ami megakadályozza, hogy önmagad légy. Vajon tényleg többet ér 20 olyan kapcsolat, ahol folyamatosan a másik elvárásait lesed, mint 1 olyan, ahol kölcsönös szeretetet és tiszteletet élsz meg?

Jó hírünk van! Nem kell így leélned az életedet! Van megoldás a megfelelési kényszerre!

5 tipp a megfelelési kényszer ellen

Sok helyen olvashatsz arról, hogy milyen kommunikációs technikákat alkalmazz, ha szeretnél megszabadulni a megfelelési kényszertől. A kommunikáció valóban hatásos eszköz, de csak akkor, ha feltártad és megértetted, miért működtél így az elmúlt években, évtizedekben. Ha a lelked mélyén még mindig bizonytalan vagy és félsz, hogy elveszíted a hozzád közel állókat, akkor a szépen megfogalmazott mondatok mint hiteltelenül hangzanak majd. Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot olvashatsz megfelelési kényszer ellen:

 1. A legfontosabb, hogy ismerd fel, hogy megfelelési kényszerrel küzdesz! A változás ott kezdődik, hogy elfogadod: van valami, amin változtatnod kell!
 2. Figyeld meg, hogy milyen helyzetekben, milyen emberekkel kapcsolatban jelentkezik nálad a megfelelési kényszer! Sokat segíthet, ha naplózod a megfigyeléseidet!
 3. Fogalmazd meg, hogy mi a megfelelési kényszered mottója! Pl.: „Ha nemet mondok, magamra fognak hagyni.”, „Ha nem teljesítem mindig mások kéréseit, rossz embernek fognak tartani.” stb.
 4. Válassz egy olyan személyt, akiben a leginkább megbízol, és tárd fel előtte, hogy mivel küzdesz! Szerződjetek egymással, hogy ebben a kapcsolatban igyekeztek őszinték és önazonosak lenni. Ha ez nem is sikerül elsőre egy adott helyzetben, később még mndig elmondhatjátok egymásnak, hogy „szívem szerint ezt vagy azt csináltam vagy mondtam volna, csak megint bekapcsolt a félelem…”
 5. Egy segítő szakember kísérése mellett kutasd fel, hogy melyik kapcsolatodból, milyen élményekből ered a megfelelési kényszer! Ha visszatérsz a gyökerekhez, megoldhatod a problémát! Szeretnénk figyelmedbe ajánlani Határok workshopunkat, ahol pont ebben a témában kaphatsz segítséget!
Kiút a megfelelési kényszerből

Ha szeretnél többet megtudni a témáról, figyelmedbe ajánljuk Határok workshopunkat, illetve a leggyakoribb határproblémákról szóló videóinkat.

Határok workshop

Határok workshop

Határok – A megfelelési kényszertől az önérvényesítésen át az önátadásig
2024. június 22-23., szombat-vasárnap 10:00-17:00
Részvételi díj: 40.000 Ft

Mi a jó a konfliktusban?

Mi a jó a konfliktusban?

Videónkban a konfliktusokkal kapcsolatos tévhitekről, a vita és veszekedés közti különbségről és a tudatosan megélt konfliktusok előnyeiről lesz szó.

A határ, ami elválaszt

A határ, ami elválaszt

Videónkban az úgynevezett merev határokról, vagy falakról lesz szó, illetve a határproblémák eredetéről.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…