A világon ma körülbelül 5000 rózsafajta létezik, ezek közül is a legillatosabb a damaszkuszi rózsa (Rosa damascena) és a százszirmú rózsa (Rosa centifolia). E két fajtából nyerik vízgőz-desztillációval aromaterápiás célokra az értékes illóolajat. A rózsa Perzsiából származik, manapság pedig Franciaországban, Marokkóban, Egyiptomban, Törökországban termesztik. A rózsák bokros növésű, lombhullató évelők, kétméteresre, vagy még nagyobbra is megnőhetnek. Virágaik színe a fehértől a mély bordóig sokféle lehet.

30 ml rózsaolajhoz 60.000 rózsaszirom szükséges, melynek fő összetevője a fenil-etilalkohol, damaszkon, damaszcenon, citronellol, rózsaoxid, geraniol. Az olaj halvány vagy sötétsárga, áttetsző anyag, édes, jellegzetes rózsaillattal. Minősége függ az éghajlattól, időjárási viszonyoktól, de legfőképpen az előállítási módtól. A legjobb minőségű rózsaolaj, amit Magyarországon lehet kapni a Dr. Hauschka féle, mely készítése során nem veszti el éteritását, tehát olyan, mintha az élő rózsa lenne cseppfolyósítva az üvegbe zárva.

rozsaolaj

A rózsa őstörténete több millió(!) évre vezethető vissza. Találtak már 32 millió éves geológiai maradványok között rózsát, és több ezer éve a virágok királynőjének nevezik. Számos mitológiában van fontos szerepe, mint például a habokból kiemelkedő Vénusz, kezében egy rózsával, vagy mint Aphrodité szent növénye. Egy legenda szerint a rózsa a Paradicsomban még sima szárú virág volt, csak azután növesztett tüskéket, mikor Ádám és Éva kiűzetett a Paradicsomból. Egy másik monda szerint Kupidó lőtte bele véletlenül nyilát egy rózsabokorba, mire az megtüskésedett. Az ókorban a rózsa a bizalom jelképe volt, ha tárgyaltak, rózsafűzérekkel díszítették  a falakat. Innen ered a „sub rosa” latin kifejezés, vagyis „rózsa alatt intézik az ügyet”, ami annyit tesz: bizalmasan kezelik. A rózsához más jelképek is tartoznak, mint például a szépség, öröm, termékenység, élvezet, szerelem. Minden színének más jelentése van, vörös a szenvedélyé, a rózsaszín az őszinteség, szeretet, boldogság, a fehér az ártatlanság, a sárga a féltékenység, a végzet színe. Kleopátra a rózsa csáberejét becsülte a legtöbbre. Az ókori Rómában is jelentős szerephez jutott. Használták az ünnepségeken díszítésre, az ifjú házasok fejére helyezték, fürdővizükbe tették, szépítőszerekhez és másnaposság ellen használták.

A középkorban és az Erzsébet-korabeli Angliában is belekeverték ételeikbe. Manapság is használják a keleti konyhákban a rózsavizet ízesítésként.

Az európai orvoslás gyakran használja köhögés, szájfekély enyhítésére. Csillapítja a gyulladásokat, tisztítja az eltömődéseket, gátolja a herpesz kialakulását, csökkenti a fogínyvérzést. A rózsavizes lemosás jótékonyan hat a kötőhártyagyulladásra. Serkenti az emésztést, csökkenti az émelygést és a hányást. Használ migrén és fejfájás ellen is. Egyensúlyban tartja a női nemi hormonokat, általa kevésbé görcsös a havi vérzés, jó húgyúti fertőzésekre. Erősíti a hajszálereket, enyhíti a pikkelysömör és az ekcéma okozta kellemetlen viszketést, de jó bármilyen bőrgyulladásra. Kisgyermekek kezelésére is kiválóan alkalmas.

Elcsitítja az érzelmeket, derűssé tesz, enyhít a szorongáson, csökkenti a feszültséget. Különösen jó a szülés utáni depresszió leküzdésében. Segít túljutni a csalódottság és a féltékenység érzésén, megnyitja az utat a boldogság felé. Bátorítja a szerelmet, túlsegít a frigiditás és az impotencia érzelmi okain.

Összefoglalva: segít leküzdeni a fertőzéseket, csökkenti a gyulladást, izomgörcsöket, nyugtatja az idegeket, enyhít a depresszión, eleveníti a szerelmi vágyat. Kiegyensúlyozottá, rendezettebbé teszi a menstruáció lezajlását. A rózsavíz hűsítően hat az arcra, ha lemossuk vele azt, borogatásként nyugtatja az arcbőrt. Sírós kisgyerekeknél 1 csepp olajat 5 kanál mandulaolajjal kell elkeverni. Testápolóként is lehet használni.

Csehi Pogány Frida e1440522368895

Csehi-Pogány Frida

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…