A leggyakrabban megbetegedő csigolyánk és porckorongunk az ötödik ágyéki csigolya, azaz az L5-ös és a hozzá tartozó porckorong. Ez a pont kiemelt fontossággal bír, hiszen a gerincünk legalsó pontját képezi. Ezen a ponton áll az egész gerinc és mint ahogyan minden alapnak, úgy ennek is igen fontos az állapota.

Érzelmi szempontból az egészségét jellemzően három fő dolog befolyásolja:

  • az egzisztenciális biztonságérzet: a pénzhez, a karrierhez ,az anyagiakhoz való viszony. A biztonságérzet kialakítása a fontos, attól függetlenül hogy racionálisan mennyire vagyok abban. Képes kell, hogy legyek elengedni magam és hagyni, hogy történjenek a dolgok. Az eredmény nem csak az én erőfeszítésemen múlik. Ha ez nem teljesül akkor a csont túlzott nyomást fog gyakorolni a porckorongra és erős izom összehúzódások által, fájó, merev derekunk lesz.
  • elköteleződési képesség valami, vagy valaki mellett: annak a képessége, hogy választok valamit az életben, kitartok mellette és elengedem a többi lehetséges variációt. Elköteleződés hiányában hasonlóan viselkedik a csontunk is: hol ide, hol oda fordul, keresi a helyét, nem tud megállapodni, túl laza lesz.
  • érzelmeink megmutatásának képessége: biztonságban érzem magam ahhoz, hogy megmutassam hogyan érzem magam. Hiányánál hasonló tüneteket látunk, mint az első esetben.
Jáki Zoltán - Gyógymasszőr

Jáki Zoltán

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…