Kevesen tudják, hogy a mesék mennyi mindenre nyújtanak gyógyírt és iránymutatást. Szerencsére egyre több családban és oktatási intézményben ismerik és elismerik a mesék szerepét, de legtöbb esetben szórakoztató jelleggel. Pedig az igazi mesék hatalmas erőt és bölcsességet hordoznak, amik segítenek egy esetleges krízisben, betegségben vagy egyéb nehézségekben.

Milyen meséket válasszunk?

Az ősi mesék, népmesék, legendák, mitikus történtek tiszta forrásból táplálkoznak, éppen ezért bizalommal fordulhatunk hozzájuk. Emellett vannak olyan modernkori szerzőktől származó, ihletett történtek, melyek szintén a teljes embert veszik alapul, üzenetük pedig  támogat minket a fejlődés és gyógyulás útján. Azokról a történtekről van szó, amelyeknek ősi gyökereik vannak, archetipikus szimbólumokat tartalmaznak és valódi útmutatást nyújtanak az élet nagy kérdéseiben. Gyógyító, éltető erőket mozgósítanak, melyek segítségével elindul a rendeződés, a gyógyulás.

Amikor létrejön egy terápiás együttműködés a szülők és a meseterápiás szakember közt, a segítő mesék kiválasztásakor figyelembe kell venni a gyógyulás szempontjából jelentős egyéni mozzanatokat is: a gyermek életkorát, életének fontos eseményeit, meghatározó mérföldköveit, az aktuális élethelyzetét.

A gyógyító mesék pozitív hatása

A jól megválasztott mesék személyiségfejlesztő, stresszoldó és harmonizáló hatásúak mind a felnőttek, mind a gyerekek számára. Ebben a cikkben elsősorban a meseterápia gyerekekre gyakorolt hatását vizsgáljuk.

mese 5 scaled e1674032522848
  • A mesék segítenek a gyerekeknek legyőzni a félelmeiket és a szorongásainkat, akár tudják a félelem okát, akár ismeretlen a szorongás tárgya. Utóbbi esetben mindenképpen fel kell térképezni, hogy mi nyomasztja a gyermeket.
  • Viselkedési zavarok, alvással, táplálkozással kapcsolatos problémák esetén oldják a stresszt, és segítenek feldolgozni a belső vagy külső nyomást. Érdemes ilyenkor terápiás szakemberrel konzultálni, és együtt végigvinni egy gyógyító folyamatot.
  • A meseképek egyszerre hatnak a lélek tudatos és tudattalan részére. Ezáltal az igazi mesék ősi erőt hordozó képei valódi gyógyírt jelentenek az összetört ősbizalom számára, ami mindenkinél sérült kisebb vagy nagyobb mértékben. Az ősbizalom gyógyulásával növekszik a gyermekek életbe vetett bizalma és az önbizalmuk is, amire nagy szükségük lesz az életben.
  • A gyerekek azonosulnak a meseszereplőkkel, ezáltal megtapasztalják, hogy melyik hős hogyan old meg egy-egy nehéz helyzetet. Ezek a példák segítenek a gyerekeknek, hogy elhiggyék, mindig van megoldás, csak meg kell találni. Arra is mintát kapnak, hogy több úton el lehet indulni, hogy végül célba érhessünk.
  • A jó mesék fejlesztik az együttérzés képességét, az érzelmi intelligenciát, ami támogatja a gyerekek társas kapcsolatait. Megtanítanak együttműködni, megmutatják, hogy nem vagyunk egyedül. Mindig érkezik segítség, csak nyitottnak kell lenni rá.
  • A jól megválasztott mesék segítségével a képzelő erő szárnyra kap, és ez felszabadító erővel hat az élet minden területén. A hatás nem csak az iskolai teljesítményre, de a gyermek kapcsolataira és általános közérzetére is kihat.
meseterapia

Hogyan meséljünk a gyerekeknek?

A jó mese akkor fejti ki leginkább a hatását, ha megteremtjük hozzá a kellő hangulatot.

  • Először is a legjobb, ha a meséket élőben olvassuk, kiiktatva minden digitális eszközt.
  • Teremtsünk bensőséges hangulatot, nyugodt körülményeket, hogy semmi se terelje el a figyelmet a meséről. Nagyon sokat jelent egy kis mécses, egy jó illat, ha kell, egy beburkoló takaró és egyfajta közelség.
  • A dúdolás vagy egy dalocska, ami bevezeti a mesét újra meg újra meghívja a gyermeket a közös élményre. Fontosak ezek az apró hétköznapi rituálék az életünkben. A gyerekeknek biztonságot adnak ezek az ismétlődő mozzanatok, visszatérő elemek.
  • Tulajdonképpen a nap bármely szaka ideális a mesélésre: kezdhetjük így a napot, és napközben is bármikor jól jöhet egy történet akár otthon, akár utazás közben. Az estét pedig mindenképp érdemes egy nyugodalmat adó mesével zárni, ami szelíden átkíséri a gyermeket az álmok birodalmába.

Milyen esetekben segít a meseterápia?

Ha gyermekünk nehezen gyógyul ki egy elhúzódó betegségből, és többleterőre van szüksége, érdemes láncmeséket mesélni neki, ami a visszatérő elemeivel, ismétléseivel hoz egy ritmust, egy olyan hullámzást, ami segít újra beindítani a belső áramlást. Azt az üzenetet hordozzák, hogy ha sok nehézségbe ütközünk, sok nemet kapunk is az életben, végül mégis megszületik a megoldás, csak kitartóan kell haladni a cél felé. Az ismétlődő elemek biztonságérzetet teremtenek, növelik a bizalmat, önbizalmat. Mindez segíti a gyógyulási folyamatot. Ilyen láncmese például A nyulacska harangocskája.

Ha egy gyermek vagy akár egy felnőtt nehezen találja a helyét, nem érzi otthon magát a világban, ha nem áll két lábbal a földön, segíthetnek azok a mesék, amelyekben állatok emberré alakulnak valamilyen úton-módon. Így lesz A kígyókirályfi mesében a kígyóból, a Szamaracska történetében pedig a kis szamárból királyfi.

Napjainkban annyi bizonytalanságot teremtettek a járványok és a háborús helyzet, hogy bár nem is nyilvánvalóan látszik, de felnőttben és gyermekben kialakulhat egyfajta szorongás a jelennel és a jövővel kapcsolatban. Védtelenek vagyunk, vagy vigyáznak ránk? Hogyan tovább? Ebben a bizonytalan helyzetben is segítenek a mesék, amelyek magukban hordozzák a remény sugarát, hogy mindig van megoldás, és végül a rossz és a jó is elnyeri méltó büntetését, illetve jutalmát, ki-ki érdemei szerint. A hét kecskegida című Grimm-mese például sokat szorongást oldhat a lelkeinkben. Bár váratlanul megjelenik, és benyomul a gonosz farkas a védtelen kecskegidácskák otthonába, és fel is falja majdnem mindet, de van egy gida, akit nem tud megenni. Végül a kecskemama épp időben toppan be, és merész, de tökéletes tervet fundálnak ki kisgidájával a többi testvér megmentésére.

A meseterápia módszeréről itt olvashatsz bővebben.

Ismerd meg meseterápiás szakemberünket:

Lóránt-Lakatos Beáta
Lóránt-Lakatos BeátaMeseterapeuta

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…