A majoranna kis termetű, közismert kultúrnövény, mely gyógyászati szempontból a száráról lemorzsolt virágai és levelei miatt értékes. Fő hatóanyaga az illóolaj.

majoranna

Gyógytulajdonságai: főleg étvágygerjesztő, szélgörcsoldó, gyulladáscsökkentő és gátló, fertőzések ellen hasznos, vízhajtó, nyugtató, emésztést elősegítő, rendezi a székletet, nőgyógyászati bántalmakra kitűnő.

Bár általában fűszernövénynek tekintik, ez csak annyira igaz, mint sok más, fűszeres illatú gyógynövényünk esetében. A majoranna kertjeinkhez szelídített növény, melynek vadon élő rokona a szurokfű, de amíg a majoranna szelíden pikáns ízű, addig a szurokfű kesernyésebb, „vadabb”.

A majoranna a legkitűnőbb köhögéscsillapító, olyannyira, hogy még szamárköhögésnél is hatásos. A nőknél a fájdalmas menstruációs görcsöket csillapítja, egyben oldja a menstruáció előtti feszültséget is; ekkor azonban már 10 nappal a menstruáció előtt el kell kezdeni inni citromfűvel kombinálva, naponta kétszer. Fokozza a vastagbél működését, így könnyebbé válik az ürítés. Használják még magas vérnyomás kezelésére és a szívműködés szabályozására is. A majoranna olaja tágítja az ereket, így csökken a szív terhelése. Enyhíti az ízületi gyulladásokat. Élénkíti a vérkeringést, ezért sportsérüléseknél (ficam, rándulás) használhatjuk bedörzsölőként. Ruganyosabbá teszi a test mozgását.szurokfu

Légzőszervi megbetegedésekre is kitűnően alkalmazható: segít asztmánál,  torokgyulladásnál, meghűlésnél, melléküreg-gyulladásoknál. Oldja a migrént, a feszültségből eredő fejfájásokat, megszünteti az álmatlanságot, a kimerültség tüneteit.

Csillapítja az érzelmeket, enyhíti az érzelmi kilengéseket, ezért nagyon hatásos szorongások,  feszültségek, stressz csillapításakor. Elmélyíti az akaraterőt. Lehetővé teszi a normális szexualitás megélését, biztosítja a nemi szervek helyes fizikai működését.

Fontos megjegyezni, hogy a majorannaolaj elálmosíthat, így kocsivezetésnél és munka közben ne használjuk! Várandós anyáknak tilos használniuk, mert vetélést okozhat!!! Folyamatos használata megszünteti a nemi vágyat!

Csehi Pogány Frida e1440522368895

Csehi-Pogány Frida

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…