Az első cikkben említett 3 alaplégzés (méregtelenítő légzés, kompressziós légzés, ritmikus légzés) után íme néhány új légzőgyakorlat:

A yima és az aryama légzőgyakorlat
A yima légzés lényege: lassú mély belégzés körülbelül hét másodpercig, kilégzés azonnal hét másodpercen keresztül, majd a levegő kinntartása 3x 7 ütemig. Ezt a légzést testi fájdalmak esetén érdemes végezni.
Az aryama légzés lassú mély belégzéssel kezdődik 7 mp., majd benntartás 3x 7 mp., végül kilégzés 7 mp. Ha valakinek ez még túl hosszú, akkor rövidebbek is lehetnek az egyes fázisok időtartamai, a lényeg, hogy a kinntartás, illetve a benntartás 3x olyan hosszú legyen. A hosszútávú cél, hogy a 7 mp-s ritmust meg tudjuk valósítani. Az aryama légzőgyakorlat inkább lelki szinten hat, lelki problémák, lelki fájdalmak esetén érdemes gyakorolni.

A vízlégzés, holdlégzés, naplégzés, tűzlégzés
A vízlégzés semmi mást nem jelent, mint hogy olyan lassan lélegzik az ember, amennyire csak tud. Érdemes gyertyát, vagy valamilyen nagyon vékony papírlapot az orr elé tenni, és úgy lélegezni, hogy a láng vagy a papírlap ne mozogjon. Ez a légzés oldja a feszültséget, gyógyítja az asztmát, antidepresszáns hatású és élethosszabbító. Ha az ember ideges, stresszes, rohan, kapkodva lélegzik, akkor előbb elhasználja azt a légzésmennyiséget, ami megadatott neki. A lassú, nyugodt légzés pedig ezáltal segíti az élet meghosszabbítását. Ez a légzés inkább nyugtat, ezért magas vérnyomású betegeknek ezt érdemes végezni, mert csökkenti a vérnyomást.

Ettől függetlenül érdemes a tűzlégzést is gyakorolni. A tűzlégzés ennek éppen az ellentéte: tüzes, gyors légzőgyakorlat; olyan gyorsan kell lélegezni, ahogy csak bír az ember. Hívják fújtató légzésnek is. Nem kell szünetet tartani, tehát minél gyorsabban váltsa egymást a belégzés és a kilégzés. Ha szédülés lép fel, akkor szünetet lehet tartani. Japánülésben, a sarkakra ülve végezzük ezt a gyakorlatot, ez az egyik kivétel, ahol nem álló testhelyzetben végzendő a gyakorlat. Orron keresztül történik a be és a kilégzés is. Körülbelül 15-20 lélegzetet érdemes venni, egyre gyorsuló ütemben. Itt is fontos, hogy a gerinc egyenes legyen. Vesegyulladás, veseláz, görcshajlam, vagy epilepszia esetén jobb kerülni ezt a légzőgyakorlatotA tűzlégzés aktivizál, energetizál, tehát ha az ember fáradt, levert, akkor javasolt, illetve alacsony vérnyomás esetén, mert ez viszont emeli a vérnyomástA tűzlégzés tisztítja a légutakat, az arc és homloküreget. Emésztésjavító hatású, javítja a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. naplegzesMegerősíti az idegrendszert és fogyasztó hatású is.

A naplégzés: lassú, nyugodt be és kilégzés, de csak a jobb orrlyukon keresztül, a bal orrlyukat befogjuk. Melegítő, energetizáló, aktivizáló hatású.


A holdlégzés ennek az ellentéte
: a jobb orrlyukat kell befogni, és csak a bal orrlyukon keresztül lélegezni. Ez hűsítő, illetve nyugtató hatású.

Sejtlégzés és bőrlégzés
A tüdővel végzett légzés mellett még két fontos légzési folyamat van. Magasabb szinten akár ezt is végezheti tudatosan az ember: a sejtlégzést és a bőrlégzést. Minden egyes sejtünk lélegzik. A legtöbb betegségnél a sejtlégzés károsodik. A sejtlégzés akadályozott, ha savas közegben vannak a sejtek, ha nincs elég folyadék, illetve víztöbblet esetén. Ha valaki sok sót fogyaszt, a só megköti a vizet, s a többlet víz körbeveszi a sejteket, akadályozza a sejtek oxigénfelvételét. Vízhiány a túl kevés folyadékbevitel miatt alakulhat ki. Az elsavasodás a helytelen étrend következménye. Tehát sejtjeink akkor tudnak jól lélegezni, ha lúgos közegben vannak és megfelelő víztartalommal rendelkeznek.

biokozmetikumA másik fontos légzés a bőrlégzés. Bőrünk minden egyes pórusával lélegzünk. A bőrlégzést akadályozzák: a műszálas ruhák, a túl szoros öltözet, a különféle vegyszerek, kemikáliák, kozmetikai szerek – különféle vegyszeres, testidegen anyagokkal telített krémek, szappanok, zsíros bőrápolók – és a bőr alatti méreganyagok. Ha valaki rendszeresen odafigyel a bőrápolásra,  méregteleníti a bőrét szaunával, ledörzsölésekkel, fürdőkkel, természetes olajokkal, akkor pár hónap alatt ez a sötét gyűrű eltűnhet. Fontos, hogy natúr szappanokat, illetve vegyszermentes biokozmetikumokat használjunk, bioboltokban hozzá lehet jutni ezekhez. Mivel a bőrpórusokon keresztül is lélegzünk, azáltal, hogy folyton ruha fedi a bőrünket, akadályozzuk a bőrlégzést. Ezért időnként javasolt a légfürdő végzése, azaz hagyjuk, hogy a bőrfelületet közvetlenül érje a friss levegő. Mindenképpen javasolt az izzasztás, legalább heti egyszer mozgás vagy szauna által. A ruházat nélkül végzett nap és légfürdő is segíti a bőrlégzést.

„Az emberek és állatok teste háromféle dologgal táplálkozik: étellel, itallal és levegővel.” Hippokratész

A légzés három fő hatása: 

  1. tisztítja a szervezetet, segíti a méregtelenítés folyamatát,
  2. gyógyít mindenféle betegség esetén
  3. fejlesztő, tápláló hatású, hiszen a levegőben mind a négy alapelem, az oxigén, a hidrogén, a szén és a nitrogén megtalálható, és testi-lelki szinten fejlesztő hatású.

Légzéstechnikák a mindennapokban
A négyütemű légzésnek nagyon erős tápláló hatása van, csökkenti az éhségérzetet. Böjtöléskor segíthet, illetve ha étkezés előtt öt-tíz percig végezzük a gyakorlatot, előbb-utóbb kevesebb táplálékot fogunk kívánni. A savtalanító légzés, azaz a mély belégzés és a nagyon hosszú, lassú kilégzés melegítő hatású. A fázékonyság egyik oka a szervezet elsavasodása, illetve a lép és a lépmeridián gyengeségére utal, ugyanis ezek a belső hőszabályozóink. Ha nagyon meleg van, akkor ennek éppen az ellenkezőjével érhetünk el hűtő hatást: nagyon lassú belégzés és gyors kilégzés. Ha ideges az ember, akkor lassú, mély légzések nyugtatnak, folyamatosan, lassan be és ki. Amikor az ember ideges, feszült, stresszes, felgyorsul a légzése. Ha lelassítja a légzését, ez visszahat a lelkiállapotra, és csökkenti a feszültséget. Még egy praktikus tanács: bármilyen típusú fájdalom esetén is be lehet vetni a légzőgyakorlatot: az egyik kezet a fájó testrészre kell helyezni, másik kezet a homlokra, és mély lélegzetet kell venni tíz-tizenötször.

A mai emberiség nagy része beteg. Ennek egyik oka, hogy az átlagember többet eszik, mint amire szüksége lenne, de kevesebbet lélegzik. Ezen változtatni kell az egészség érdekében: többet lélegezni, légzőgyakorlatokkal fejleszteni a légzést, és ezzel arányosan csökkenteni a táplálékbevitelt. Étkezés közben is végezhetjük a négyütemű légzést, ilyenkor jobban hasznosul az étel.

masszazsNemcsak a gerincferdülés akadályozza a helyes légzést, hanem a letapadt lapockák is, amelyeket időnként fel kell lazítani. A legtöbb embernél a rossz táplálkozás, a mozgáshiány, az egyéb lelki feszültségek miatt a lapockák le vannak tapadva, ezáltal nem elég mozgékonyak, így akadályozzák a légzés folyamatát. A föllazítás úgy történik, hogy a lapockák alá nyúlunk úgy, hogy az ujjak eltűnjenek, és ott masszírozzuk, megmozgatjuk. Az emberek többségénél ez nem megy első alkalommal vagy csak nagyon nagy fájdalmak árán. Egy-két hét alatt fel lehet lazítani.

Ugyanígy gond lehet a bordák meszesedése. Egyes esetekben annyira elmeszesedhetnek a bordák a helytelen, egészségtelen életmód miatt, hogy egy nagyobb belégzésnél egyszercsak szétrepednek, ez főleg idős korban alakulhat ki. Szintén akadályozza a helyes légzést a légzést segítő izmok feszessége, feszültsége. Ebben segíthet a hátsó namaszté tartás, amikor a kezeket hátul összeérintjük, ugyanis ez nyújtja a légzésben résztvevő izmokat.

A mélylégzésekkel az ember aktivizálja a csecsemőmirigyet. A csecsemőmirigy nagymértékben segíti immunrendszerünk működését. Csecsemőkorban még jól működik, de időskorra elsorvad. Ez a folyamat nem természetes, életünk végéig jól kellene működnie a csecsemőmirigynek. A felületes, pihegő légzés, ahogy az átlagember lélegzik, nem aktivizálja a csecsemőmirigyet, a mélylégzés, a légzőgyakorlatok viszont igen. A csecsemőmirigy testi szinten az immunitást segíti, lelki szinten pedig a jókedvet, az örömet. Hívják úgy is, hogy jókedvmirigy vagy kedvezmirigy, mert segíti a pozitív hangulatot.

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…