parkapcsolati tanacsadas napfenyes gyogykozpontMinden párkapcsolat időről időre átél kisebb-nagyobb kríziseket, hullámvölgyeket. Még mielőtt végleges szakadék keletkezne közöttünk a párunkkal, érdemes ránézni a párkapcsolati problémák okaira. 

Kommunikáció, mint a párkapcsolati problémák legfőbb oka

A párkapcsolati krízisek 10 legfőbb oka közt legelsőként a kommunikációs problémák szerepelnek. Ki gondolná elsőre, hogy pont azzal a személlyel nem tudok helyesen kommunikálni, akit legjobban szeretek, és akivel a legtöbb szabadidőmet töltöm? Pedig a párok nagy részénél az elsődleges félrecsúszás a kommunikációban keresendő. 

A probléma egy látszólag feloldhatatlan paradoxonon alapul: egyrészről szeretem a másikat és nem szeretném megbántani. Másrészről viszont szeretném az érdekeimet is érvényesíteni. A kettő találkozásánál bejön a félelem. Elkezdünk attól félni, hogy ha kimondom azt ami bennem van, a másik eltávolodik tőlem, és elveszítem őt. De ha így félek, hogy fogjuk megbeszélni azt, hogy mit gondol a másik a bizalomról? Hogyan is tudná kifejezni a szükségleteit a párunk, már ha tudja egyáltalán, hogy mik azok?

Alkotó tevékenység, mint lehetőség a párkapcsolati kommunikációra

Tegyük fel, hogy van egy olyan hely, ahol párkapcsolati problémáimról nem kell beszélni, de mégis megoldjuk a konfliktusainkat. Lehet, hogy ha elmondom, nem érted meg, de ha lerajzolom, akkor igen. A párkapcsolati tanácsadások legújabb, formabontó formája az, amikor a pár nem csak beszél, hanem a kommunikáció más, szokatlanabb formáit is használja.  

Miben segít a közös alkotás a párkapcsolati tanácsadás alatt? 

A művészeti munkával támogatott párkapcsolati tanácsadás változást hozhat a stagnáló párkapcsolatban.

  1. Azáltal, hogy máshogy kommunikálunk, máshogy megy át az üzenet, amit át szeretnénk adni. Sokszor pont a beszéd, és a rögzült kifejezésmódok blokkolják azt, hogy a másik megértsen.
  2. A közös alkotás során világosan megmutatkozik a felek működési módja. Hiába érezzük azt, hogy a másik elnyom, ha a rajzból világosan látszik, hogy ez pont fordítva van.
  3. A párkapcsolati problémák másik oka a hiány. Azt, hogy mi hiányzik, nehéz elmondani, ha attól félünk, hogy megbántom a másikat. A rajzok ebben is segítenek.
  4. A színekkel ki tudjuk fejezni, hogy érezzük magunkat most a kapcsolatban.
  5. Az alkotás során olyan nézőpontok, tudatalatti dolgok is feljöhetnek, amelyekre nem is számítottunk korábban.

Nagyon sok értékes tapasztalat születhet akkor, amikor együtt alkotunk, hiszen ekkor élményszinten tudjuk megélni saját működésünket, és a problémáink megoldási módjait.

Gyertek el pároddal egy közös alkotásra, ismerjétek meg egymást az alkotáson keresztül! 

Várunk szeretettel!

Bereczné Győrfi Mónika és Szabó Norbert