Bereczné Györfi Mónika

művészeti munkával segített problémakezelés

bereczne gyorfi monika

Különböző művészeti módszerek felhasználásával segítem az embereket ahhoz, hogy rálássanak lelki működéseikre.

Megtapasztaltam, hogy a művészet valódi támasz volt életem nehezebb szakaszaiban. Mindennapi munkám során pedig látom, hogy az embereknek mennyire szükségük van valamire, amit a szívükkel és a két kezükkel hoznak létre. Az alkotás elmélyít és felszabadít. A művészeti munkával történő tanácsadás azért különleges, mert olyan rejtett összefüggéseket tár fel önmagunkról, működésünkről, amelyet a hétköznapokban gyakran nem látunk.

Egy alkotás során mindig egy aktuális „képet kapunk önmagunkról”.

Szeretettel várom mindazokat, akik

 • szeretnék a kreatív erőiket mozgósítani, hogy tudjanak a valódi érzéseikkel, talentumaikkal hozzájárulni önmaguk fejlődéséhez. Alkotó, alakító módon részt venni saját életük jobbításában.

Leggyakoribb problémák amivel felkeresnek

 • tompaság,
 • dekoncentráltság,
 • alacsony önbecsülés,
 • félelmek,
 • zaklatottság,
 • érzéketlenség illetve szélsőséges hangulati változások,
 • kötődéshiány,
 • önelfogadási problémák,
 • párkapcsolati nehézségek,
 • anyasággal kapcsolatos nehézségek,
 • döntéshelyzetek,
 • fejben rekedtség, túl agyalása a dolgoknak,
 • a belső megérzésekhez való kapcsolódás elősegítése.

Három fő típusa van az alkalmazott módszereknek:

 1. Rajz
 2. Festés
 3. Formázás

A rajzról azt szoktuk mondani, hogy az valósághű. A rajz alapján sokszor rájövünk egy igazságra. Egy megfestett képről azt mondjuk, hogy az szép. A festészet az érzelmeinkről ad helyzet jelentést és az érzelmeinket képes rendezni, az érzelmeinkre hat. A szobrokat általában úgy ítéljük meg, hogy jó vagy nem jó. Az akaratvilágunk a formázás során a jó, megfelelő akarathoz juthat el.

A rajzoláson belül különféle módok vannak, amiket különféle lelki nehézségeknél lehet alkalmazni. Ilyen a megfigyelési rajz, a geometrikus rajz, a dinamikus rajz, a formarajz, a satírozás és a szénrajz. Szabad kézzel végzett gyakorlatok közül a középpont és a periféria viszonya is nagy segítség lehet bizonyos lelki nehézségek során.

Formázni általában szürke folyami agyaggal szokás.Ez az erő érzését adja elsősorban. Jó hatással van anyagcsere folyamatokra vagy akarat fejlesztésére. A szobrászati terápiák különösen figyelemzavaroknál, viselkedési zavaroknál jótékony hatásúak, de sokat tudnak segíteni depresszió esetén és krízis helyzetekben is.

A festés különösen jó hatással van a légzésünkre, a ritmikus rendszerünkre,l az érzelmi világunkra. Ez utóbbin keresztül nyugtatólag hat a szívműködésünkre, a vérkeringésre, Manapság nagyon sok a stressz és a festés által egyfajta kilégzést élhet meg az ember, ami felszabadító hatással van a közérzetre. A festés az anyagcsere folyamatokra is tud hatni. Például a nedves papírra történő festés kedvező irányba befolyásolja a kiválasztás folyamatát.

A festésnek öt fő technikája van, amit megkülönböztethetünk. Többféle technikájú festés, vizes vagy száraz, pasztell vagy viaszkréta használata.

A festésnél a legfontosabb a színekkel való munka. Ezek a képeken hangulatokat hoznak létre, amik tovább élnek az ember lelkében és onnan kiindulva hatással vannak a testi folyamatokra is. Például köztudott, hogy a vörös szín hatására gyorsabb lesz a légzés és a pulzus. Minden egyes színnek, minden egyes színárnyalatnak hatása van az emberi lélekre.

A közös munka menete

A közös munka során néhány alkalommal úgynevezett alap képeket csinálunk melynek során az ember megtapasztalhatja,megérezheti, megértheti, hogy mi az a működés, ahol érdemes változtatni.

Az utána lévő alkalmakon van lehetőség olyan alkotások elkészítésére, ahol a fentebb említett módok egyikével, vagy néhányat közülük alkalmazva segítjük a változás folyamatát.

Tanulmányok

2008 – Principi Zivota 1-4 , (Az élet alapelvei) önismereti rendszer – Kovács Mária

2008 – Touch for Health I-III kineziológus képzés, Pogány Zita 

2005 – 2008 Kirakatrendező – Herendi Porcelán Manufaktúra

2003 – One Brain I-III, kineziológus képzés 

2002 – Művészeti csoportok vezetése

1997 – 2001 Rézből, bőrből kisszériás ékszerek készítése

1996 – tól Váradi Tibor önismereti és szellemtudományi előadásai

Biográfia

Gyermekkorom óta a művészet volt az életem. Hatévesen anyukám mellett már kézzel varrtam a ruháimat, kötöttem és kézimunkával foglalkoztam. 18 évesen szabadtéri színházi produkciókhoz készítettem dekorációkat, díszleteket, jelmezeket. Jelenleg munkám mellett esküvőiruha-tervezéssel és kivitelezéssel is foglalkozom.