A fahéj egy nagyon régóta használt fűszer és gyógyszer. Magát a fahéjat a babérfélék családjába sorolják. Előfordulási helye főleg Ceylon, de India keleti részén, Dél-Amerikában és a Fülöp-szigeteken is megtalálható.

Az első fontos dolog, amit a fahéjjal kapcsolatban tudni kell, hogy erjedésgátló hatású. Ha valakinek veleszületett hasnyálmirigy gyengesége van, akkor a magas cukor, vagy a magas keményítő tartalmú ételeknél puffadás, erjedés léphet fel. Ha valaki rendszeresen puffad, és ennek a puffadásnak a hátterében erjedés áll, akkor érdemes a fahéjat bevetni.

A fahéjtea a fáradékonyak csodaszere lehet, nagyon erős aktivizáló és energetizáló hatása van, olyannyira, hogy aki inkább hiperaktív, annak nem szabad fogyasztani. Ha viszont egy gyermek nagyon enervált, melankolikus, fáradékony, vagy nem tud tanulni, akkor érdemes neki fahéjteát adni, mert a gondolkodást élesíti, a koncentráló képességet erősíti.

Egy néhány évvel ezelőtti megfigyelés szerint a fahéjban olyan alkotóelemek vannak, amelyek segítik az inzulin termelését, aktivizálják a béta sejteket, és így segítik a vércukorszint rendezését.

A fahéj felhasználási köre közül talán a leggyakoribb és leghatásosabb az olaja. 80kg növényből készítenek vízgőz desztillációval 1kg fahéjolajat.

A fahéjat belsőleg nem szabad töményen használni, mert szétmarja a gyomor nyálkahártyáját: 1dl vízhez 1 csepp olaj bőven elég. Belsőleg lehet használni gyomor és bélrendszeri panaszokra, illetve szíverősítőként. A fahéjolajnak van melegítő, görcsoldó, vérzéscsillapító, fertőtlenítő és féreghajtó hatása is. Ezeken kívül influenza és megfázás esetén, krónikus hasmenésnél, illetve belső vérzések előfordulásakor használható.

Külsőleg hatásos a bőrön szaporodó élősködők ellen (pl. fejtetű), valamint szájöblítésre is lehet alkalmazni, fogínyvérzés esetén. Megfázáskor párologtatás is javasolt vele. Reumatikus fájdalmak fellépésekor érdemes hígított fahéjolajjal bekenni a fájó testrészt.

A fahéj nemcsak fizikai, hanem lelki szinten is hat. A biztonságérzetet növeli az emberben, ezért szorongások és félelmek oldására érdemes a fahéj illóolaját párologtatni. Stresszoldó hatású. Színesednek tőle az álmok, főleg ha lefekvés előtt párologtatunk.

A fahéjolaj kúra

Bármilyen bőrbetegségben szenved valaki, érdemes fahéjolaj kúrát végezni, mivel van egy általános bőrtisztító, bőrregeneráló hatása. Emellett a kúra a mirigyrendszert is támogatja, így minden belső elválasztású mirigy problémája esetén ajánlott. (A kúra előtt kis bőrfelületen teszteljük, hogy nem vagyunk-e allergiások a fahéj olajra!)

Évente kétszer érdemes elvégezni a kúrát, tavasszal és ősszel. Különösen szeptember vége, október eleje alkalmas időpont. A kúra 10 napig tart és a következőképpen épül fel:

  • Reggel belsőleg éhgyomorra, este külsőleg kell a fahéjolajat használni.
  • Az első 3 nap egy kiskanál mézzel kell bevenni az olajat (1. nap 2 csepp, 2. nap 3 csepp, 3. nap 4 csepp)
  • A többi 7 napon 1 cseppet kell bevenni 1 dl vízben elkeverve.
  • Minden este tisztálkodás után kenjük be az egész testfelületet a következő olajkeverékkel: 1 dl vivőolajba (pl. mandulaolaj), 50 csepp fahéjolajat és 100 csepp citromolajat teszünk. Figyeljünk az érzékeny területekre (nemi szervek, szem környéke).

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…