Az emésztőrendszer betegségei

Az emésztőrendszer betegségei

Az emésztési problémáknak számtalan típusa van a puffadástól egészen a súlyosabb betegségekig, ám van néhány aranyszabály, amelyek betartásával a legtöbb betegség, kellemetlen panasz megelőzhető, illetve gyógyítható. Ebben a cikkben általánosságban foglalkozunk az emésztéssel kapcsolatos betegségek okaival, az egészséges táplálkozás szabályaival, és az emésztési problémák lelki hátterével.

Az emésztőrendszeri betegségek okai

Talán nem meglepő módon az emésztéssel kapcsolatos betegségek hátterében elsősorban a helytelen táplálkozási szokások állnak. Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb hibákat, melyek kiküszöbölésével sokat tehetünk az emésztésünk egészségéért.

 1. Többletbevitel
  Vannak anyagok, amelyekre szükségünk van, de ha ezekből huzamosabb ideig kétszer-háromszor akkora menyniség kerül a szervezetünkbe, mint amennyi valójában hasznosulni tud, abból nagyon komoly betegségek alakulhatnak ki. A civilizációs étrend manapság sajnos egyet jelent a túlzott fehérje-,  cukor- és zsírbevitellel, de sajnos a sóból is jóval többet fogyasztunk, mint amennyire szükségünk lenne.
 2. Hiányállapotok
  Míg bizonyos anyagokból a többlet, úgy a vitaminokból, nyomelemekből, ásványi anyagokból a hiány hat károsan az emésztési folyamatokra. Ide sorolhatjuk a vizet is, hiszen a nem megfelelő folyadékbevitel szintén befolyásolja az egész emésztőszervi működést: a megfelelő emésztéshez és felszívódáshoz folyadékra van szükség, de a vízhiány székrekedést is okozhat.
 3. Elégtelen rágás
  Ma már sajnos általános probléma, hogy túl gyorsan eszünk, és így nem rágjuk meg kellőképpen a táplálékot. Pedig az alapos rágás – az étel pépessé aprítása – nagyban segíti az egész emésztési folyamatot!
 4. Túl gyakori étkezések
  Ha túl gyakran és rendszertelenül eszünk, azzal megterheljük az emésztőrendszerünket. Napi két-három főétkezés bőven elegendő szervezetünk számára! Fontos, hogy az étkezések egyfajta ritmus szerint történjenek, hogy szervezetünk megtanulja, mikor készülhet a táplálék befogadására és emésztésére. A főétkezéseken kívül gyümölcsök, gyümölcslevek és gyógyteák fogyaszthatók. A nassolás mindenképpen kerülendő!

 

étel
zöldség
víz
pizza

5. Helytelen ételkombinációk
Nemcsak az a fontos, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mit mivel eszünk! Két példa: A magas fehérje tartalmú ételeket nem ajánlott kombinálni más magas fehérje tartalmú vagy magas szénhidrát tartalmú étellel (pl. gombás rántotta, pizza, hamburger stb.), mivel rothadást indít be a szervezetben. A gyümölcsöket üres gyomorra fogyasszuk, és ne keverjük őket sem egymással, sem más étellel, különben megerjednek és alkohol képződik.
6. Túl sok feldolgozott étel fogyasztása
Számos emésztőrendszeri probléma hátterében az áll, hogy táplálkozásunk túlnyomórészt olyan ételeket tartalmaz, amelyeket sütéssel, főzéssel, fagyasztással, konzerválással, finomítással, pasztörizálással, és még ki tudja, hányféle módszerrel manipulál az ember. Minden ilyen folyamat eltávolítja az élelmiszer-alapanyagot annak természetes állapotától és így egyre kevésbé tekinthető hasznosnak a szervezet szempontjából.
7. Rostbevitel hiánya
Táplálkozásunk manapság sajnos erősen rosthiányos. Ez többnyire a sok finomított, illetve állati eredetű étel fogyasztásának, valamint a nyers gyümölcs és zöldség hiányának tudható be. A rosthiány egyik elsődleges következménye például a székrekedés.

Emésztőrendszeri betegségek megelőzése – A helyes táplálkozás szabályai

Korunkban szinte jobban figyelünk a kocsink állapotára, mint a saját testünkre. Ha az autóba rendszeresen rossz minőségű üzemanyagot töltünk, tönkremegy. Testünk üzemanyaga a táplálék. Szánjunk időt és energiát az életmódunk átalakítására, megéri! A helyes étrenddel sokat tehetünk a betegség és fájdalom nélküli életért. Ne feledjük a hippokratészi jó tanácsot: „A táplálékod legyen a gyógyszered!”

Az alábbiakban 12+1 általános jó tanács következik az egészséges táplálkozáshoz, melyek betartásával a legtöbb emésztőrendszeri problémát és betegséget  megelőzhetjük, és ha már kialakultak, hozzájárulhatunk a gyógyításukhoz is.

 1. Fogyasszunk minél több friss, élő, természetes ételt! Eredeti állapotához képest minél több átalakításon megy keresztül a táplálék, annál értéktelenebbé (és károsabbá) válik.
 2. Étrendünk legalább felét tegyék ki a nyersen fogyasztott gyümölcs- és zöldségfélék!
 3. Hőkezelt ételek mellé mindig együnk élő, nyers ételeket is!
 4. Fogyasszunk sok folyadékot! Tiszta víz, forrásvíz, szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák, gyümölcslé, zöldséglé jöhet szóba. Napi 1,5–2 liter lenne optimális. (Kerülendő viszont a feketekávé, a fekete tea, az alkohol és a szénsavas italok!)
 5. Lassan, nyugodtan étkezzünk! Minden egyes falatot alaposan rágjunk meg! Idegesen, feszülten ne üljünk az asztalhoz! A kellemes, lágy zene, a gyertyafény segíti a nyugodt étkezést. Evés közben ne olvassunk, ne nézzünk tévét!
 6. Nem szabad degeszre tömni magunkat! Aki rendszeresen „pukkadásig” teleeszi magát, az megterheli az emésztőrendszerét. A tökéletes emésztéshez a félig telt gyomor az ideális.
 7. Ügyeljünk a rendszeres székletre! Ideális esetben annyi székletnek kellene lennie egy nap, ahány főétkezés volt! A rendszeres széklelet elősegíti a megfelelő folyadék- és rostbevitel, valamint a rendszeres mozgás. A székrekedés megszüntetésére az előbbieken felül ajánlott reggel éhgyomorra áztatott aszalt gyümölcsöt vagy lenmagteát fogyasztani.
 8. Figyeljünk oda a helyes ételkombinációkra, nem mindegy ugyanis, hogy mit mivel eszünk!
 9. Zsír helyett használjunk olajat!
 10. A fehér cukor – s mindenféle cukorka, sütemény, édesség, ami ezzel készül – kerülendő! Helyette a barna cukor, de még inkább a méz használható, a legegészségesebb megoldások pedig a növényi szirupok, mint az agavé- vagy a juharszirup.
 11. Kerüljük a hántolt gabonából készült fehér lisztet és a belőle készült fehér kenyeret, péksüteményeket! Használjunk inkább teljes kiőrlésű liszteket és az ezekből készült termékeket (barna kenyeret, barna tésztát) fogyasszuk!
 12. Csökkentsük a sóbevitelt! Napi 3-4 gramm só bőven elég, a vesék ennyit tudnak gond nélkül kiválasztani. A sótöbblet számtalan betegség – magas vérnyomás, zöldhályog stb. – alapját képezi.

+ 1: A hús magas zsír- és koleszterintartalmú, érkárosító, rostszegény, sok húgysavat és savas kémhatású anyagcsere termékeket tartalmaz, nehezen emészthető és magas fehérjetartalma miatt könnyen megrohad a belekben. Az egyik legkevésbé optimális táplálék. Fogyasztását minimalizálni kell, de legjobb teljesen elhagyni! Ma már több száz orvosi tanulmány bizonyítja, hogy a helyesen összeállított vegetárius étrend minden szempontból egészségesebb a manapság elterjedt vegyes étrendhez képest!

Házi praktikák a jó emésztésért

Ha valamilyen emésztőrendszeri panaszunk van, a helyes táplálkozás mellett más természetes gyógymódokat is bevethetünk. Az alábbiakban néhány általános tanácsot olvashatsz, az egyes konkrét betegségekhez külön-külön kell igazítani a terápiát, szakember bevonásával.

Böjti levek
Borsmenta
légzőgyakorlat
 1. Nagyon jót tesznek a gyakori rövid böjtök, mert böjt alatt az emésztőrendszer pihen.
 2. Emésztési zavarok esetén étkezés után segít a hasmasszázs. Ezt a köldök körül kell végezni, két kézzel egyszerre, 20-30 kört leírva.
 3. A talpon is lehet a reflexzónákat masszírozni, főleg a gyomor és a belek zónáit.
 4. Étkezések előtt vegyünk mély lélegzeteket, lehetőleg friss levegőn.
 5. A jóga nem javasolja, hogy az ember étkezés után teli hassal jógagyakorlatokat végezzen, de van egy kakukktojás, a kobraállás. Ennél az illető hasra fekszik és kinyomja magát a kezeivel, úgy, hogy a csípő a földön marad.
 6. Az illóolajok közül a bazsalikom, a borsikafű, a gyömbér és a majoranna segítő hatású. Alkalmazhatjuk ezeket belsőleg (egy pohár vízbe vagy egy kiskanál mézbe pár csepp), vagy akár külsőleg, pl. párologtatással.
 7. A gyógynövényteákat étkezések előtt kb. fél órával érdemes meginni. Az ánizs, az édeskömény, a borsmenta és az ezerjófű teája ajánlott.
 8. A háton keresztül is aktivizálhatjuk az emésztőrendszert. A gerincvelői reflexív mentén a bőr ingerlésével vissza lehet hatni az emésztőszervekre. Az emésztőrendszerét felelős zónák nagyjából velük egy síkban helyezkednek el. Szóba jöhet a masszázs vagy a köpölyözés.

Az emésztési betegségek lelki okai

Mint minden betegségnél, a teljes gyógyulás érdekében az emésztőszervi panaszoknál is foglalkozni kell a tünetek, illetve a betegség lelki hátterével. Érdemes megtanulni valamilyen stresszoldó módszert (relaxáció, autogén tréning stb.), hiszen az emésztőrendszer nagyon érzékeny a lelki hatásokra. Szinte mindenki megtapasztalta már, hogy stressz, szorongás hatására csikar a hasa, székrekedése vagy éppen hasmenése lesz. Az, ahogyan kezeljük (vagy éppen nem kezeljük) a hétköznapi stresszhelyzeteket, jelentős hatással van az emésztőrendszer működésére.

Az emésztés kapcsán megkerülhetetlen téma az életeseményeink megemésztése, feldolgozása. Az adott panaszunknak, betegségünknek megfelelően érdemes megvizsgálni, hogy mit nem tudunk befogadni, feldolgozni, elengedni vagy éppen megtartani. Néhány általános érvényű önsegítő kérdés:
– Mennyire vagyok képes a hasznos és haszontalan dolgok megkülönböztetésére, illetve a hasznosak megtartására és a haszontalanok elengedésére?
– Mi az, amit nem tudok megemészteni az életemben, a sorsomban?
– Mi az, amit felfújok, aminek túl nagy jelentőséget tulajdonítok?
– Mit vagy kit nem tudok elengedni?
– Milyen helyzetekben nem tudom elengedni magam?

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Ha szeretnél többet tudni…

Figyelmedbe ajánljuk az alábbi, a témához kapcsolódó videóinkat.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…

2023-07-10T21:35:21+02:00

Megosztom a cikket

Önismereti tábor

2024. máj. 2. – máj. 5.

Váradi Tibor előadásával

előadások önszeretet, párkapcsolat, anyagiak témában • önismereti foglalkozások • filmklub, csapatépítő és társasjátékok • örömzene • természetjárás • reggelente gerinctorna, légző- és energetizáló gyakorlatok • szaunázás • meglepetés program!