Jáki Zoltán - Gyógymasszőr

Jáki Zoltán gyógymasszőr

Hogyan jelennek meg a gerincedben a női és férfi minőségek?

A gerincünk alapvetően két összetevőből áll, csigolyatestekből és a porckorongokból. Arányait tekintve negyed annyit tesznek ki a porckorongok a csontokhoz képest.

Az egyikük inkább a férfias a pedig inkább nőies jelleghez tartozik. Az egyik szilárdabb, szögletes, szúrós benyomást keltő, stabil, súlyos, fix határokkal rendelkező, leginkább “tartó szerepű”,markáns, önmagában véve teljesen mozdulatlan és merev… nos ehhez tartozik a férfi minőség. A másik pedig lágy, rugalmas, lekerekített forma, ami képes változni, alkalmazkodni, viszont nem lenne képes önmagában megállni… őhozzá pedig a női minőség. A férfi és női szavak megnevezések csupán, – nem a férfire és nőre kell gondolni -, ezen keretek közt minőségeket jelölnek, még ha sok hasonlóságot is fedezünk fel köztük.

Ha egészséges gerincet szeretnénk akkor mindkét minőségnek meg kell jelennie megfelelő arányban – mint ahogyan a férfi emberben is jelen van a női tulajdonság és fordítva is. A csontoknak a női elem nélkül nem lenne rugalmassága csak állnánk mint a cövek, csak porckorongokkal pedig nem lennénk képesek semmilyen jellegű tartásra vagy felegyenesedésre. Ez persze csak hipotetikus dolog, de amikor a lelkünkben egyik vagy másik minőség erősödik akkor ez testi szinten úgy jelenik meg hogy elkezdünk a túlzott merevség vagy a tartástalan állapot felé tolódni. Ha körülnézünk nem sok olyat látunk aki jellemében hajlíthatatlan a testében pedig igencsak rugalmas és olyat sem aki nyegle, alig tartja magát mindemellett lelkében teljesen befolyásolhatatlan, túlérzékenységtől mentes lenne. A csontokhoz
inkább a ráció, logika, és ész tartozik, a lágy részekhez pedig az érzelmek. Így aztán az is megfigyelhető, hogy az úgynevezett fej központú emberek sokkal merevebbek -, míg az érzelmesebbek lazább, rugalmasabb gerinccel rendelkeznek.gerinc

A jó hír, hogy ez változtatható! Figyeljük meg magunkban hogy milyen tulajdonságaink vannak és bátran kérdezzünk meg másokat hogy milyennek látnak minket. Ez az első lépés. A test nem hazudik, ha túl merevnek találjuk, keressük azt hogy hol vagyunk ilyenek és milyen „női” minőségeknek vagyunk hiányában. Természetesen ez fordítva is így illik. Ha sikerül változtatnunk a testünk is azonnal reagálni fog. De miért is tegyük mindezt? Általában addig nem zavar minket ha kicsit feszesebbek vagy lazábbak vagyunk, míg nem fáj valamink. Nos két apróságot említenék meg: az egyik hogy a tartás és az állapot visszahat a tudatunkra és lelkivilágunkra, mindamellett hogy szervezetünkre is igen kedvezőtlen hatással van. Mindemellett ez szociális kérdés is egyben. A rugalmatlanságaink, túlérzékenységeink erős hatással vannak a környezetünkre. Pl. jobban tudunk alkalmazkodni vagy adott esetben kiállni magunkért, ami nagymértékben befolyásolja az együttműködési képességeinket legyen szó akár munkahelyről vagy családról. Testünk és lelkünk összefüggéseinek megfigyelése ebben is a segítségünkre lehet, mert ha csak a testi vagy csak a lelki szempontot nézzük könnyebben félreismerhetjük magunkat.

Álljon itt segítségül pár példa a minőségek meghatározásához:

Férfi: céltudatos, megvalósító,racionális,logikus,irányító,aktív,ítélő, kritikus,
cselekvő,adó,értelem és az akarat jellemzi, vezető-irányító.

Női: érző, megérző,befogadó,elfogadó,gondoskodó,gondoskodást engedő,
vezetést engedő, rugalmas, alkalmazkodó.

Ha szeretnél többet megtudni a gerincedről és hogyan olvashatod a tested jeleit, gyere el a Külső tartás- belső tartás- A gerinc pszichoszomatikája workshopunkra.

Kattints ide a részletekért.