A holisztikus gyógyászatról röviden

A holisztikus, az egész embert egységben szemlélő gyógyászat szerint minden mindennel összefügg, ami bennünk zajlik. A fizikai szinten történő folyamatok kihatnak a lelkiekre, és fordítva. Gyógyulást igazán az eredményez, ha a testi és a lelki folyamatokat egyaránt tudatosítjuk és kezeljük. Ehhez viszont nem elég a gyógyító holisztikus hozzáállása: a páciens hasonló felfogása és közreműködése is szükséges.

reinholdurA szájüregi folyamatok, a különböző fog- és szájbetegségek nem választhatók el a szervezetünk egyéb működéseitől, a fogak és a szervek közt szoros kapcsolat van. Ezt az összefüggést a keleti gyógyászat már évezredek óta tudja, a nyugati orvoslás számára Reinhold Voll (1909-1989) kutatásai és kísérletei bizonyították be a fogak és szervek közt fennálló kapcsolatot egy általa létrehozott diagnosztikai rendszer segítségével.

Az egészséges szervezet dinamikus egyensúlyi állapotban van. Az egészség a hiány- és a többletállapotok közötti megfelelő egyensúly megnyilvánulása. A betegségek nem akkor kezdődnek, amikor a látványos tünetek megjelennek: sokkal korábban megindulnak azon folyamatok, amelyek a tünetek kialakulásához vezetnek. Az egyensúlyi állapotból való kibillenést szervezetünk mikrorendszerein keresztül finomenergetikai módszerekkel (például Voll-diagnosztikával), tapintással, vizuális diagnosztikával, jóval a látványos fizikai tünetek észlelése előtt felismerhetjük. Ha odafigyelünk a testünk jelzéseire, meghálálja azt.

A fogazatunk, mint jelzőrendszer

A fogazatunk egy jelzőrendszer, amely a szervezetet behálózó energiapályák és az azokhoz rendelhető szervek állapotáról ad visszajelzést. A szájüreg képletei is mikrorendszereket alkotnak, hasonlóan a tenyér vagy a talp reflexzónáihoz. A nyelvünkön is megtalálhatóak a belső szerveink leképeződései, és a fogaink is összeköttetésben állnak a különböző szerveinkkel a meridiánokon keresztül.

Fogtérkép

A fogcsoportok (metszők, kisőrlők, nagyőrlők, bölcsességfog) meghatározott meridiánokkal állnak kapcsolatban. A teljes fogazat 32 fogból áll. Ezek négy kvadránsra oszthatók: jobb felső, bal felső, bal alsó és jobb alsó kvadránsra, mindegyikben 8-8 foggal. (A tejfogazat ugyanígy felosztható, de ott csak 5 fog tartozik egy-egy kvadránsba, hiszen a gyermekeknek összesen 20 tejfoguk van.) Mivel minden kvadránsban megtalálható az összes fogcsoport, így fogaink négyszeres jelzőrendszert biztosítanak a meridiánokkal való összeköttetésük által.

Fogak és szervek kapcsolata

Ha a fogunkon történik valamilyen elváltozás, az a kapcsolat révén kihat a hozzá tartozó belső szerv működésére is. Ugyanígy, például az a tény, hogy egy páciens mely fogait veszítette el, hol hajlamosabb a fogszuvasodásra vagy a fogágybetegségre, melyik típusú foga érintett esetleg több kvadránsban is, arra enged következtetni, hogy melyik meridiánja nem működik megfelelően. A szervezet jelez, sokszor a fogainkon keresztül, ezért is nagyon fontos odafigyelni azok állapotára. Ha ezzel a szemlélettel tekintünk rájuk, akkor komolyabb szervi elváltozások, betegségek kezdeti stádiumát is felismerhetjük, s még idejében helyreállíthatjuk az egyensúlyt. Természetesen nyilvánvaló az is, hogy egy fogtöméstől a májunk nem fog meggyógyulni. Ez a kapcsolat oda-vissza hat: az energetikai egyensúlytalanság mindaddig fennáll, amíg a problémát meg nem oldjuk az érintett területen. Nem elég csak a májat vagy csak a fogat gyógyítani – mindkettő kezelése szükséges. A szuvasodás energetikai elváltozásra utal. Ha helyreállítjuk a fogat, a szervezetnek már nem kell arra a fogra energiát áldoznia, hanem az energia ezek után oda áramolhat, ahol szükség van rá, a példánk esetében a májhoz. Ezek után az adott szervet is kezelni kell, természetesen megfelelő módszerekkel.

A biológiai fogászat

A biológiai fogorvos ezzel a holisztikus szemlélettel tekint a páciensére és annak fogazatára. A fogak vizuális diagnosztikája révén tájékoztatni tudja a páciensét a fogaira is ható, szervezetében zajló problémákról azok korai szakaszában.

homeopatiasAz eljárások tekintetében a biológiai fogászat a hagyományos fogászati kezelésekre épít, de a terápiát a holisztikus, természetgyógyászati elemek bevonásával teszi teljessé. A fitoterápia (gyógynövény-gyógyászat) és a homeopátia alkalmazása számos, a hagyományos gyógyászatban ismert szer mellőzését teszi lehetővé. A különböző gyulladásos kórképek (pl. fogbélgyulladás, gyökércsúcs körüli elváltozások, herpesz, fogágygyulladás) okának és tüneteinek gyógyítása a fogászati kezelés és a homeopátia által szelíd alternatívát nyújt a hagyományos megközelítéshez képest.

Manapság a felhasználható fogászati anyagok jó minőségűek. Azonban mindannyiunk szervezete más és más: egyéni érzékenységek jelentkezhetnek még a kiváló minőségű anyagokkal szemben is. A biológiai fogászati kezelés során a felhasználandó, beépítendő anyagokat egyénre szabottan választhatjuk ki, még az orvosi beavatkozást megelőzően.

A fájdalommentesség szintén kiemelt szempont számunkra. Manapság helyi érzéstelenítést használunk, amely anyagok hatásának kivezetésére homeopátiás cseppek állnak a rendelkezésünkre.

Mire figyel oda különösen a biológiai fogászat?

A biológiai fogászat különösen nagy hangsúlyt fektet a szájüregi gócfolyamatok és a nehézfémterheltség megszüntetésére, mivel ezek jelenléte energetikai blokkot képez az érintett meridián működésében.

meridianok

A meridiánjaink energiával való telítettsége különböző: vannak „erősségeink”, s „gyengébb pontjaink”. Ezt hozzuk magunkkal a születésünk pillanatában. Ebből is fakadhat az, hogy a lelki tényezőkön kívül ki miért hajlamosabb bizonyos betegségekre. Az, hogy akár egy gócbetegség, akár egy amalgámtömés jelenléte kire hogyan hat, az attól is függ, hogy épp egy erősebb vagy gyengébb meridiánjában ül-e az érintett fog. Ez az oka annak, hogy miért reagálunk különbözőképp akár ugyanarra a típusú kezelésre, ha egy másik fogunk érintett.

A gócos gyulladások gondos eltávolítása az azt kiegészítő homeopátiás kezeléssel együtt elősegíti a csontszövet egészséges újjáépülését. Az energetikai blokkok feloldása pedig lehetővé teszi a szervezet öngyógyító folyamatainak beindulását, az életerő áramlását.

A fémek és az egészség

A fogászatban gyakori megoldandó feladat a foghiány pótlása. A korábbi fogtechnikai és anyagtani lehetőségek különböző fémek ötvözeteire épültek. Viszont minden felhasznált fém (például az amalgám) kisebb-nagyobb mértékben oldódik a nyálban, ezért a nyelés során eljut a szervezet egyéb területeire, s végül a kötőszövetben raktározódik.

A különböző fémek egyidejű jelenléte ezen felül még galvánhatást is eredményez: a nyál egy elektrolitoldat, amiben ha különböző fémek vannak jelen, akkor a fémek között elindul az elektronáramlás, amelynek fémes ízérzés, rossz lehelet és nem utolsósorban jelentős és idültté váló nyálkahártya-irritáció lehet az eredménye. Mindez a kellemetlen tüneteken túlmenően az érintett fogakhoz, fogcsoportokhoz tartozó meridiánok működésében is blokkot képez, ami ily módon a belső szerveink működésére is kihat.

amalA nehézfémterheltség különböző módokon nyilvánulhat meg. A tünetek mértéke, erőssége a terheltség vagy mérgezés fokától is függ. Enyhe toxikózis esetén csak fáradtság, levertség, enyhe fémes ízérzés jelentkezhet. Komolyabb esetben már a páciens is érzi, hogy valami nincs rendben – állandó fáradtság, kimerültség, hangulati ingadozások, bőrelváltozások, allergiák, alvási problémák jelentkezhetnek –, ezért esetleg táplálékkiegészítők után nyúl, hogy az energetikai szintjét feljebb „tornázza”. Súlyos mérgezés esetén pedig már hajlamossá válik az ember a szív- és érrendszeri betegségekre, illetve kialakulhat a kettes típusú (szerzett) cukorbetegség, amit a nyugati orvoslás metabolikus x-szindrómának nevez.

Mindezen veszélyek miatt az amalgámtöméseket oly módon távolítja el a biológiai fogorvos, hogy az eljárás során a tömés darabkái ne tudjanak a szájüregbe kerülni. Ehhez egy izoláló gumilepedőt használ, mely az érintett fogat elkülöníti a szájüregtől, miáltal kizárja az amalgámdarabkák vagy -szemcsék lenyelésének a lehetőségét, miközben azok azonnali elszívásáról is gondoskodik.

A nehézfémek kivezetését hozzáértő szakember végzi kineziológiai módszerekkel. A kivezetés során homeopátiás készítményeket is alkalmazunk, melyek támogatják a szervezet méregtelenítését, a mobilizált nehézfémek kiürülését. Ezzel, valamint az étrendünkön és az életmódunkon való változtatással jelentős lépést tehetünk a szervezetünk egyensúlyának megteremtése felé.

A biológiai fogászati kezelés időpontjának megválasztása

ogorvosA biológiai fogászat a különböző kezelések időpontjának megválasztásánál figyelembe veszi a Hold emberre gyakorolt hatását. Például a fémek eltávolítását, az amalgámtömések cseréjét fogyó Hold időszakában végezzük, amikor a szervezet méregtelenítő funkciói természetszerűleg aktívabbak. Vérzéssel járó beavatkozásokat (foghúzásokat és egyéb szájsebészeti beavatkozásokat, fogkő-eltávolítást) nem végzünk azokon a napokon, mikor telihold van, vagy a Hold a Kos, illetve a Bika jegyében áll. Teliholdkor ugyanis az emberek vérzési hajlama megnő, és sokkal nagyobb a szövődmények kialakulásának a lehetősége, mint egyébként. Amikor viszont a Hold a fent említett két jegyben áll, akkor nem szabad bolygatni a fej és a nyak területét.

Ezen szempontok figyelembevételével sokkal könnyebben viselik a páciensek a kezelést, és a gyógyulás üteme is gyorsabb a beavatkozás után.

A biológiai fogászat célja, hogy a szájüregben keletkező problémákat minél szelídebb módszerekkel orvosolja, és támogassa a szervezet egyensúlyának mielőbbi helyreállását.

Fogaink rendezettsége, egészsége mosolyunkat felhőtlenné teheti – nem kell mit takargatnunk. S mivel a harapásunk kiegyenlítettsége, az esetleges foghiányok pótlása a koponyacsontjainkat érintő impulzusok által az egész tartásunkra hat (lásd kranioszakrális terápia), érdemes rendbe hozatnunk a fogainkat.

További információ és bejelentkezés

Jelentkezz be egy biológiai fogászati kezelésre az alábbi telefonszámon: 0630 3117777
A Napfényes Gyógyközpont biológiai fogászatának árairól az alábbi linken tájékozódhatsz.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…