Craniosacralis terápia

kranio
Kranioszakralis rendszer 2

A craniosacralis kezelés története – A szervezet harmadik nagy ritmusa

Az oszteopátia szülőatyja az amerikai dr. Andrew Taylor Still volt, aki 1874-ben alapította oszteopata iskoláját. Tanítványa, dr. William G. Sutherland fedezte fel a szervezet 3. nagy ritmusát, aminek létfontosságú a szerepe a test szabályozásában és fenntartásában. Megfigyelte ezenkívül, hogy ha a test, és főképp a koponya csontjai nem tudnak megfelelően mozogni, akkor egészségügyi probléma lép fel a testben. Ő fejlesztette ki a kraniális oszteopátiát.

Ebből nőtte ki magát a craniosacralis kezelés (CST), melyet Dr. John Upledger vezetésével kísérleteztek ki 1975 és 1983 között a Michigani Állami Egyetemen. A végeredmény egy tudományosan kifejlesztett nagyon szelíd, hatékony egyensúlyteremtő módszer létrehozása.

Hogyan hat a craniosacralis terápia?

A craniosacralis terápia anatómiai alapja a cranio-sacralis (koponya-keresztcsonti) rendszer, amely a légzési és keringési rendszerek mellett a szervezet harmadik nagy alapritmusát képezi. E rendszer az agyat és a gerincvelőt körülvevő és védő kötőszöveti hártyából (dura mater) és az abban keringő gerincvelői folyadékból (liquor) áll.

A testben minden ideg kapcsolatban áll a dura materral. Ebben a kapcsolatban – fizikai vagy lelki sérülések miatt – kialakuló gátak akadályozhatják az agyi-gerincvelői folyadék áramlását, ami a legkülönbözőbb rendellenességekhez vezethet. A kezelés visszaállítja az áramlás szervezetnek megfelelő egyéni ritmusát, intenzíven beindítva a test öngyógyító erőit.

A CSS kezelési technikái hosszú évtizedek tapasztalataira támaszkodnak. Jellemzőjük a mikromanipuláció, mely a koponyacsontok mikromozgásainak korrigálásán alapul. Ennek segítségével hatás gyakorolható a test egyéb részeire, problémáira.

A kezelés célja a kötőszövetes határok, lemezek ellazítása, izomrelaxáció, az ízületi feszültségek korrekciója, a liquor áramlásának normalizálása, az idegi funkciók harmonizálása, a koponyán belüli keringés javítása.

Milyen egészségügyi problémáknál javasolt a craniosacralis kezelés?

A craniosacralis (kranioszakrális) kezelés igen hatékonyan tud segíteni az alábbi problémákon:
(a teljesség igénye nélkül)

 • hosszabb ideje fennálló nyak- és hátfájás, izomfájdalmak,
 • fejfájás, migrén
 • vérnyomásproblémák
 • krónikus fáradtság
 • nőgyógyászati panaszok
 • emésztési problémák
 • alvászavarok
 • asztma
 • gyakorta visszatérő arcüreggyulladás
 • autoimmun betegségek (RA, SM)

Hogyan zajlik egy craniosacralis kezelés?

Maga a kezelés igen kellemes. A kliens kényelmesen, ruhában fekszik, miközben a terapeuta finom mikromozgással a fejen, keresztcsonton dolgozik. Sokan belealszanak.

Mi várható a craniosacralis kezelés után?

Kisebb fáradtság, fejfájás, rövid idejű fáradékonyság, esetleg érzelmi labilitás jelzik, hogy a szervezet megkezdte a helyreállítást.

Hány alkalomra van szükség?

Igen nagy általánosságban 3-4 kezelés szükséges, amit a szakember egyénileg javasol mindenkinek betegségtől, állapottól függően.

Speciális alkalmazások

Fogászati beavatkozás után

A kezelésnek van egy kiegészítő része, az állkapocsízület helyrerakása. Erre akkor van szükség, ha az állkapocs kiugrik a helyéből, vagy komoly fogászati beavatkozás után, fogcsikorgatás esetén, ha gyorsan kopnak a fogak. Az állkapocsízület helyretételével a fogszabályozás ideje a felére csökkenthető.

A visszafojtott agresszió és a stressz nagy része az állkapocsízületben raktározódik, a kezelés hatására ez is felszabadul és oldódik.

Gyermekeknél

A gyerekek nagyon jól és gyorsan reagálnak a kezelésre. Néhány példa:

 • pici babáknál kólika, hasfájás esetén
 • alvászavaroknál
 • éjszakai bepisilésnél
 • emésztési problémáknál
 • növekedési fájdalmaknál
 • hiperaktivitásnál, viselkedési zavaroknál
 • dadogásnál
 • immunrendszer gyengeségénél
 • sérült gyermekek terápiájának nagyon hatékony kiegészítője
 • autizmus zavarainak enyhítése
 • Down-szindrómánál a kísérő tünetek mérséklése
 • fejlődési zavaroknál sokszor meglepő eredményeket produkál (pl. mikrokefál-problémás gyermeknél a koponya növekedésnek indult)

Craniosacralis terápia – Gyakran ismételt kérdések

 • Mennyire alkalmazható biztonságosan a craniosacralis (kranioszakrális) terápia a várandósság alatt?
  A terápia nemcsak hogy biztonságos, hanem kifejezetten javasolt a várandósság alatt, mert az édesanya és a magzat idegrendszerét egyaránt kiegyensúlyozza, és elősegíti a lelki kötődést. Az áldott állapot alatti kezelések során az édesanya kiegyensúlyozott kranioszakrális rendszere a magzatnak is jelentős mértékben a javára válik.
 • Megindíthatja a kezelés magát a szülést?
  A terápia támogatja a természetes folyamatokat. Alkalmazása nem okoz semmi olyasmit, amit a szervezet nem akar.
 • Segít-e a kranioszakrális terápia a szülés során?
  Természetesen, a terápia jelentősen meggyorsíthatja és megkönnyítheti a szülés folyamatát.
 • A gyerekeknél mi a helyzet? Alkalmazható-e náluk a craniosacralis terápia, és ha igen, milyen problémák esetén?
  Teljes mértékben! A gyengéd érintések, amelyeket a terapeuta alkalmaz, a gyógymódot az egyik legbiztonságosabb módszerré teszik, amely nyugodtan alkalmazható kisgyermekeknél is. Egy jól képzett terapeuta könnyen átsegítheti az újszülöttet a születés okozta traumán, és segítséget nyújthat a jövőbeni problémák megelőzésében is.  A terápia igen hatásos csecsemőknél szopási nehézségek, hasi fájdalmak, alvászavarok esetén, gyermekkorban a krónikus fülgyulladás, az asztma, a hiperaktivitás és egyéb viselkedésproblémák orvoslására, különböző félelmek, fóbiák oldására, az ágybavizelés megszüntetésére, tanulási nehézségekre, központi idegrendszeri sérülések, epilepszia, autizmus és sok más betegség kezelésére. Mivel ez egy igen gyengéd módszer, a gyerekekre megnyugtatóan hat, és kellemes élményt nyújt a számukra.
 • És mi a helyzet akkor, ha egy gyermek nem beteg?
  Mindenképpen használható a craniosacralis kezelés, mert nemcsak a gyógyításban, de a megelőzésben is jelentős szerepet játszik.
 • Jó-jó, tudom, ez egy „csodamódszer”, ami mindenre jó!
  Természetesen vannak korlátai
  , mint minden terápiának, hiszen egyikről sem jelenthető ki, hogy minden betegséget tökéletesen meggyógyít, de Upledger szavaival élve a kranioszakrális terápia a napjainkban ismert gyógymódok közül az egyik leghatékonyabb és legeredményesebben alkalmazható módszer.
 • Nincs semmi bajom. Miért érdemes kipróbálnom ezt a terápiát?
  A craniosacralis terápia nemcsak a gyógyításban, de a megelőzésben is fontos szerepet játszik. Emellett csökkenti a stressz káros hatásait, fokozza a betegségekkel szembeni ellenállóképességet, erősíti az immunrendszert, és serkenti a szervezet öngyógyító folyamatait. Akinek az életében jelen van a stressz, annak hasznos a kranioszakrális terápia, amely egy mély, nyugalmi állapot, illetve a jó közérzet és a testi-lelki harmónia megtapasztalásához nyújt hathatós segítséget. Aki már részt vett ilyen terápián, az arról számol be, hogy kevésbé fáradékony, jobban alszik, és ritkábban betegszik meg még jóval a kezelés után is.
 • Hogyan zajlik egy kezelés?
  A kezelés felöltözve történik, kényelmesen, hanyatt fekve a kezelőasztalon, nyugodt körülmények között. A terapeuta megfigyeli a kranioszakrális ritmust, majd a szükséges helyeken, főként a koponyán (cranium) és a keresztcsonton (sacrum) finom helyreigazításokat végez. Rendkívül apró és gyengéd mozdulatokkal korrigálja a koponyacsontok normáltól eltérő mozgását, meghatározza, majd elhárítja a szövetek szabad mozgásának, az agyi-gerincvelői folyadék szabad áramlásának akadályait, hatást gyakorolva a test egyéb részeire, szerveire is. Egy kezelés általában egy órát vesz igénybe.
 • Hány kezelésre van szükségem?
  A kezelések száma az állapotodtól, a tüneteidtő
  l és a szervezeted reagálásának mértékétől függ. Általánosságban elmondható, hogy 3-7 kezelés jelentős hatást gyakorol a legtöbb ember egészségére, de sok esetben akár egyetlen kezelés is látványos eredményt hoz. A páciensek többsége rendszeresen, heti egy alkalommal jár kezelésre a teljes gyógyulás eléréséig, majd negyedévente visszajön egy ismétlő kezelésre, hogy fenntartsa az egészségét. Krónikus betegségek esetén szükség lehet hosszú távú terápiára, melynek során a kezelések gyakorisága idővel csökkenthető. A terápia önálló kezelési mód, de kombinálható más, hagyományos és alternatív gyógymódokkal is.

Craniosacralis terápiával foglalkozó szakembereink:

Craniosacralis terápia árak:

Részletes árlistánkat itt találod >>