Miért fontos testünk állapotának felmérése?

egyenMár szinte közhelyszámba megy az az állítás, hogy az egészség nem a tünetek hiányával kezdődik, hanem a testi-lelki harmónia elérésével. Ez a test és a lélek kiegyensúlyozottságából származik, ha azonban gyakran vagyunk idegesek, ingerültek, nyugtalanok, esetleg lehangoltak, akarat nélküliek, közönyösek, önzőek stb., akkor biztosak lehetünk benne, hogy mindezek mögött mérhető testi folyamatok is állnak.

Ha segítünk a testi panaszainkon, a lélekre háruló nyomás is kisebb lesz, és ugyanígy igaz az is, hogy ha segítünk a lelki problémáinkon, akkor a testre nehezedő terhelés is csökken. Ez oda-vissza hat, és nem lehet csak az egyik vagy csak a másik oldalt figyelembe venni a hatékony gyógyulás érdekében. A ma emberének testtudatossága is hagy kívánnivalót maga után. Az emberek többsége sokszor nem tudja, így nem is érti, mi zajlik benne; a „hirtelen” megjelenő tüneteket, betegségeket sorscsapásnak tekinti, nem pedig egy bizonyos idő alatt kifejlődő testi-lelki-szellemi problémának, amelynek jelzései akár hónapokkal, évekkel ezelőtt már megjelentek. Itt említhetném meg azt a jelenséget is, amikor még az elváltozások a laborleletekben sem mutatnak eltérést, hosszú ideig akár teljesen „némák” maradnak, az egészség illúziójába ringatva az embert!

Ebben a folyamatban nyújt nélkülözhetetlen segítséget a Voll-diagnosztika, amely már a tünetek megjelenése előtt képes feltárni a szervezetben zajló folyamatokat, azok minőségét. Jelzi az immungyengeséget, a fertőzésre való fogékonyság hajlamát, a szövetekben lévő túlzott salakanyag-felhalmozódást, az allergiás terheltséget, az alulműködő vagy túlterhelt szerveket és a szervezet szervi és energetikai gyenge pontjait.

Összességében tehát a Voll-teszt belső szerveink funkciójáról, szabályozó mechanizmusairól, a szervezet vitalitásáról, az egyes szervek alul- vagy túlműködéséről, terheltségéről, a szervek strukturális elváltozásairól ad tájékoztatást és a hozzáértő számára információt a további vizsgálatokhoz, illetve a terápiás terv felállításához.

Aki még időben szeretné megtudni, melyek szervezete érzékenyebb pontjai, min kell(ene) változtatnia, vagy mit kell(ene) alaposabban szemügyre vennie, annak évente egyszer feltétlenül érdemes elvégeztetnie e szelíd állapotfelmérő eljárást, így is tanulva önmagáról!

Gyógyszertesztelés

homeA gyógyszertesztelés egy újabb lendületet adott a módszernek. Felfedezése egy „véletlennek” volt köszönhető. Dr. Voll és munkatársai megfigyelték azt a jelenséget, hogy amikor a páciens és a mérőműszer alkotta mérőkörbe valamilyen gyógyszert (homeopátiás szert, táplálékkiegészítőt, táplálékot, kozmetikumot stb.) tartalmazó kémcsövet helyeztek, a mért értékek megváltoztak. Ez egy csodálatos dolog, hiszen így az allopátiás, az izopátiás és a homeopátiás szerek „tesztelése” révén a legmegfelelőbb szer választható ki a páciens számára. Vegyünk egy példát: ha egy vérnyomáscsökkentő gyógyszert veszünk alapul, akkor az a keringésmeridián pontjain pozitív hatást vált ki, amelyet mérni is lehet. Azonban ha ezt a szert egyéb meridiánok pontjain is megmérjük, akkor láthatóvá válik az adott egyénnél, hogy a gyógyszer milyen más területet gyengít. A változás mértékéből és irányából tehát következtetni lehet a vizsgált szer szervezetre kifejtett hatására. Ez nagyszerű, hiszen egyedileg meghatározhatóvá teszi a szervezetet segítő és gyengítő szereket is.

Az összefüggések feltárása

A másodlagos szöveti meridiánok és azok kapcsolatrendszere

Nézzük meg egy példán keresztül (természetesen a teljesség igénye nélkül), hogy mit is érthetünk az alábbi felsoroláson. Vegyük a máj-epehólyag funkcióskört: ehhez a rendszerhez tartozik a szem, a csípőízület oldalsó része, a térdízület belső oldala, a könyökízület külső része, a szemfog, a szájpadlásnál található mandulák, az epehólyag, a máj, a 3., 4. nyaki és 8., 9., 10. háti csigolyák stb.

Miért fontos mindez? Azért, mert az adott területek problémája alapjaiban véve visszavezethető a máj és az epehólyag problémájára.

meridReinhold Voll plochingeni orvos a klasszikus akupunktúrát tanulmányozva arra a megállapításra jutott, miszerint a kínai gyógyításban és filozófiában ismert jin és jang elmélet alapján az egyes ujjakon egy jin és egy jang meridiánnak kell lennie. Ennek fényében kutatott és találta meg azt a 8 másodlagos meridiánt, amellyel kiegészítette rendszerét. Emellett feltárta az adott funkciósköröket és a hozzájuk tartozó szerveket, szöveteket, mirigyeket, nyirokképleteket, csigolyákat, az adott csigolyáknál kilépő idegek beidegzési területeit, izmokat, ízületeket stb. is, amelyeket a méréseknél figyelembe véve teljes képet kaphatunk a szövetrendszerek alaktani-működésbeli állapotáról, azok összefüggéseiről, az egész szervezetről az erek, zsiger, bőr, izmok, csigolyák, nyirokmirigyek, ízületek és az idegek szintjén is.

Az alábbiak szerint a másodlagos EAV-csatornák a következők:

nyirokmeridián

kötőszöveti meridián

idegi degenerációs meridián

allergiameridián

szervdegenerációs meridián

ízületi degenerációs meridián

bőrmeridián

zsírdegenerációs meridián

 

Ezek a klasszikus meridiánokkal a következőképpen állíthatók párba:

nyirokmeridián – vesemeridián

kötőszöveti meridián – tüdőmeridián

idegi degenerációs meridián – gyomormeridián

allergiameridián – húgyhólyag-meridián

szervdegenerációs meridián – lép/hasnyálmirigy-meridián

ízületi degenerációs meridián – epehólyag-meridián

bőrmeridián – vastagbél-meridián

zsírdegenerációs meridián – májmeridián

De ez csak a kezdet volt, hiszen dr. Voll óriási számú méréssel bizonyította az akupunktúrás pontok és a szervek, szövetek kapcsolatát, továbbá több ezer dokumentált méréssel feltérképezte az egész szervezetet, és olyan összefüggésrendszert tárt fel, amelyre csak nagy tisztelettel tekinthetünk.

varhelyi

Dr. Várhelyi Gábor

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…