A hiányállapotok kialakulása

Az ortomolekuláris medicina az egészség fenntartása és a betegségek kezelése azáltal, hogy az emberi szervezetben a normális körülmények között előforduló és az egészség szempontjából nélkülözhetetlen anyagok koncentrációját megváltoztatjuk. Ez elsődlegesen a vitaminokat és a nyomelemeket érinti, de beletartoznak az esszenciális aminosavak, esszenciális zsírsavak és az enzimek is.

A betegség és a hiányállapotok kapcsolatában három csoportot különíthetünk el:

  1. Hiány okoz betegséget (pl. a B1-hiány anémiás vérszegénységet eredményez).
  2. Betegség okoz hiányt (pl. a krónikus hasmenés káliumhiányt eredményez).
  3. Rendszeresen a szervezetbe kerülő gyógyszer vagy méreganyag okoz hiányt (pl. a vízhajtó gyógyszer magnéziumhiányt okoz, ami szívritmuszavart eredményez, vagy a dohányzás rabolja a C-vitamint, ami miatt nő a fertőzéshajlam).

Az ortomolekuláris medicina gyakorlatában első lépés a diagnózis (mi hiányzik?), a második lépés a hiánypótlás.

A hiányok leggyakoribb okai a teljesség igénye nélkül:

  1. Helytelen táplálkozás: 

– Lehetséges, hogy az ember nem fogyaszt eleget a szükséges anyfehercukoragból.

Valamely anyagból túl sokat visz be, ami elrabolja a szükséges anyagot (pl. a fehér cukor a B-vitaminokat).

– A bélrendszerben végbemenő erjedési és rothadási folyamatok gátolják a vitaminok felszívódását.

– A magas fehérjetartalmú ételek nagy mennyiségű fogyasztása (pl. 100 g fehérje/nap) rothadási folyamatokat indít el.

A fehér cukor és a magas keményítő tartalmú ételek összepárosítása erjeszt.

Helytelen ételkészítési mód vagy nem megfelelő tárolás miatt elveszik az étel hasznosítható vitamin- és ásványianyag-tartalma.

– Az élelmiszeradalékok is módosítják az ételek vitamin- és nyomelem-felhasználhatóságát.

  1. Élvezeti szerek bevitelepia

– Az alkohol rabolja (felszívódását, hasznosulását akadályozza) az A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B10-, B12-, B17-, C-, K-, F-, H-, H1-vitamint, a cinket, a magnéziumot és a káliumot.

– Az alkaloidák (koffein, tein, teobromin), melyek a feketekávéban, a fekete teában, a kakaóban és a kólában találhatóak, rabolják az A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B10-, B12, B17-, H-, H1-vitamint, az inozitolt és a kolint, a káliumot és a magnéziumot.

– A nikotin rabolja a B1-, B2-, B6-, B10-, B12-, B17-, C-, P-vitamint és a cinket.

  1. A megnövekedett tápanyagigény elhanyagolása

Ilyen szituációk az áldott állapot, a szoptatás, az erős fizikai munka, a növekedés és a műtétek utáni állapot.

  1. Környezeti ártalmak

Pl. a nehézfémterheltség és a növényvédőszerek gátolják bizonyos vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

  1. Gyógyszerek szedése

– Az antibiotikumok rabolják az A-, B1-, B6-, B12-vitaminokat.

– Az orális fogamzásgátlók az A-, B1-, B6-, B12-, C-vitaminokat.

– A koleszterincsökkentők és a hashajtók az A,- D-, E-, K-vitaminokat, a savlekötők ez utóbbiakat, valamint a B1- és C-vitamint.

– A görcsoldók B6-, B12-, C-, D- és K-vitaminhiányt okozhatnak, az aszpirin pedig C-vitaminhiányt.

– A vitaminok ürülését fokozzák a lázcsillapítók és a penicillin.

A vitaminok

A vitaminok neve a „vit” – élet és az „amin” – nitrogéntartalmú vegyület szóösszetételből született. Akkoriban azt gondolták, hogy az összes vitamin amin. 1912-ben egy lengyel biokémikus nevezte el. 1913-ban fedezték fel az A-vitamint, és azóta még számos másikat.

Az osztályozásuk az oldódás alapján történik: zsírban oldódó (A, D, E, K) és vízben oldódó vitaminok.

A vitaminok listája: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B10, B11, B12, B13, B17, Bc, Bt (karnitin), Bx (PABS), kolin, inozitol, C, D, E, F, G, H, K, L, P, PP, T és U.

A vitaminhiány

A vitamin-hiánybetegségnek hat fázisát különíthetjük el:

  1. Primer (nem kerül be) és szekunder (nem szívódik fel) hiány.
  2. Csökken a vérplazma vitaminszintje, amiben közrejátszik az, ha nem jut be elég a szervezetbe, ha nem szívódik fel, és ha a vitaminszállító fehérje kevés, vagy működésképtelen.
  3. A szövetekben csökken a vitaminszint, a raktárak kiürülnek, például azért, mert fokozott igény van, de nincs pótlás.
  4. Anyagcserezavar van jelen, ami miatt a véráramból csökken a vitaminfelvétel és a hasznosulás.
  5. Szubklinikai hiány.
  6. Klinikai hiány.

Az eddig említetteken felül a vitaminhiány kialakulását elősegítik a felszívódási zavarok, az anyagcserezavarok, a máj-, epe- és vesebetegségek valamint az alkoholizmus.

Ma népbetegségnek számít a vitaminhiány. Magyarországon az emberek 34%-a C-vitamin-, 25%-a B3-vitaminhiányos. A férfiak 50%-a A-vitaminhiányos, a nők 58%-a. Ez főként a lecsökkent friss, nyers gyümölcs- és zöldségfogyasztással magyarázható. A párolásnál a vitaminok átlagosan 50%-a tönkremegy, a főzésnél 70-80%-a. A napi C-vitamin-szükségletet fedező 1 kg kelkáposzta helyett 40 kg főtt káposztát kellene elfogyasztanunk! Bizonyos vitaminokból a főzés hatására antivitamin lesz. Ha felvágjuk, felaprítjuk a gyümölcsöt, zöldséget, veszít a vitamintartalmából. Minél jobban roncsolódik, annál inkább, ezért használjunk éles kést, és inkább hosszában vágjuk fel őket! A megfőzött, elkészített étel az állás során is veszít vitamintartalmából. Főzésnél minél kevesebb vizet használjunk a vitaminok épsége érdekében, és ne rézedényt használjunk! Ne hámozzuk meg a gyümölcsöt, zöldséget, a héj alatt van a vitaminok nagy része! Az olajos magvakat csak azok fogyasztása előtt törjük fel! A burgonyaféléket is hámozás nélkül süssük, héjukban!

A finomított, agyonfeldolgozott termékek rabolják a vitaminokat a szervezetből (pl. fehér cukor, fehér liszt). Dr. Kolláth besorolta a különbözőféleképpen elkészített ételeket értékességük szerint. Az első három szintet nevezte élelmiszernek, a további hármat már csak eleségnek, mivel csupán élvezeti értékük van.

  1. természetes szint (pl. gyümölcs)
  2. mechanikai szint (pl. gyümölcslé)
  3. fermentatív szint (pl. erjesztett gyümölcslé)
  4. hevítés (pl. gyümölcsleves)
  5. konzervált szint (pl. gyümölcslekvár)
  6. preparált szint (pl. gyümölcscukor)

Assortment of vitamin pills

Vitaminhoz csak az élelmiszerekből juthatunk, az eleségekből nem! A vitaminokat (és ásványi anyagokat) természetes forrásból kellene pótolni. A készítmények hatékonysága minden esetben kisebb, mint ha természetes formában fogyasztottuk volna őket, bár lehetnek olyan súlyos hiányállapotok, amelyek esetén elkerülhetetlen a használatuk. A vitaminkészítmények felszívódási aránya nagyon csekély. (Pl. 100 mg B12-vitamin 3%-a szívódik fel.) A vitaminkészítmények átlagosan 17,5%-os felszívódásúak. A természetet nem lehet becsapni. Ha „külön” viszünk be valamit a szervezetünkbe, az nem ugyanaz, mint természetes előfordulásában. Bizonyos készítmények ártalmasak is: idegrendszeri problémákat, emésztőrendszeri problémákat, máj- és vesekárosodást okozhatnak. A vitaminok és az ásványi anyagok egymás felszívódását is segítik, szabályozzák. A multivitaminok összetételének arányai nem feltétlenül megfelelőek. (257 vizsgált termék közül 49-ben volt megfelelő az arány.) A legjobb, ha étrendünk alapját friss, nyers zöldségek, gyümölcsök és teljes értékű gabonák képezik!

Zsírban oldódó vitaminok Vízben oldódó vitaminok
Van elővitaminjuk Nincs elővitaminjuk
Csak zsír jelenlétében szívódik fel Csak víz jelenlétében szívódik fel
Jól raktározódnak Rosszul raktározódnak
Széklettel távozik a felesleg Vizelettel távozik a felesleg
Csak bizonyos sejtekben fordul elő Minden sejttípusban előfordul
Többlettől toxicitás alakulhat ki Többlettől ritkán alakul ki toxicitás
behatolnak a sejtbe Sejten kívül hatnak


További analógiák ezekhez az elemekhez 

Elem Szerv Folyamat Elem Vitamin
C Tüdő Csontképződés Föld D
H Szív Vérképzés Tűz A
O Máj Nyirokrendszer folyamatai Víz C
N Vese Idegrendszeri folyamatok Levegő B

„Az emberi kéz által gyártott táplálékkiegészítők egyszerűen nem valók az emberi test számára. Az összetevőket a lepárlási és kivonási folyamatok értéktelenné teszik. A pótvitaminok az emberi test belsejébe jutva mérgezővé válnak. A szervezet azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tudja a legjobban hasznosítani, amelyeket valamilyen adott táplálék egyéb összetevőivel együtt fogyasztunk el. Kivonva és elkülönítve a vitamin értékét veszíti. A mesterségesen gyártott vitaminok gyakorlatilag értéktelenek.”

Dr. Mc Carter

„ Jó néhány vállalat szívesen titulálja a vitaminkészítményeit természetesnek, mert így jobban elkelnek. Öntsünk tiszta vizet a pohárba! A vitamintabletták alkotórészei manapság annyira természetesek, mint egy műbőr kalap.”

Dr. Callgen

„Testünk számára az összes vitamin és ásványi anyag fellelhető a gyümölcsökben és a zöldségekben.”

Dr. Diamond

szilizsuzsanna

Nagyné Szili Zsuzsanna

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…