A hiányállapotok kialakulása
Az ortomolekuláris medicina az egészség fenntartása és a betegségek kezelése azáltal, hogy az emberi szervezetben a normális körülmények között előforduló és az egészség szempontjából nélkülözhetetlen anyagok koncentrációját megváltoztatjuk. Ez elsődlegesen a vitaminokat és a nyomelemeket érinti, de beletartoznak az esszenciális aminosavak, esszenciális zsírsavak és az enzimek is.
A betegség és a hiányállapotok kapcsolatában három csoportot különíthetünk el:
- Hiány okoz betegséget (pl. a B1-hiány anémiás vérszegénységet eredményez).
- Betegség okoz hiányt (pl. a krónikus hasmenés káliumhiányt eredményez).
- Rendszeresen a szervezetbe kerülő gyógyszer vagy méreganyag okoz hiányt (pl. a vízhajtó gyógyszer magnéziumhiányt okoz, ami szívritmuszavart eredményez, vagy a dohányzás rabolja a C-vitamint, ami miatt nő a fertőzéshajlam).
Az ortomolekuláris medicina gyakorlatában első lépés a diagnózis (mi hiányzik?), a második lépés a hiánypótlás.
A hiányok leggyakoribb okai a teljesség igénye nélkül:
- Helytelen táplálkozás:
– Lehetséges, hogy az ember nem fogyaszt eleget a szükséges anyagból.
– Valamely anyagból túl sokat visz be, ami elrabolja a szükséges anyagot (pl. a fehér cukor a B-vitaminokat).
– A bélrendszerben végbemenő erjedési és rothadási folyamatok gátolják a vitaminok felszívódását.
– A magas fehérjetartalmú ételek nagy mennyiségű fogyasztása (pl. 100 g fehérje/nap) rothadási folyamatokat indít el.
– A fehér cukor és a magas keményítő tartalmú ételek összepárosítása erjeszt.
– Helytelen ételkészítési mód vagy nem megfelelő tárolás miatt elveszik az étel hasznosítható vitamin- és ásványianyag-tartalma.
– Az élelmiszeradalékok is módosítják az ételek vitamin- és nyomelem-felhasználhatóságát.
- Élvezeti szerek bevitele
– Az alkohol rabolja (felszívódását, hasznosulását akadályozza) az A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B10-, B12-, B17-, C-, K-, F-, H-, H1-vitamint, a cinket, a magnéziumot és a káliumot.
– Az alkaloidák (koffein, tein, teobromin), melyek a feketekávéban, a fekete teában, a kakaóban és a kólában találhatóak, rabolják az A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B10-, B12, B17-, H-, H1-vitamint, az inozitolt és a kolint, a káliumot és a magnéziumot.
– A nikotin rabolja a B1-, B2-, B6-, B10-, B12-, B17-, C-, P-vitamint és a cinket.
- A megnövekedett tápanyagigény elhanyagolása
Ilyen szituációk az áldott állapot, a szoptatás, az erős fizikai munka, a növekedés és a műtétek utáni állapot.
- Környezeti ártalmak
Pl. a nehézfémterheltség és a növényvédőszerek gátolják bizonyos vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.
- Gyógyszerek szedése
– Az antibiotikumok rabolják az A-, B1-, B6-, B12-vitaminokat.
– Az orális fogamzásgátlók az A-, B1-, B6-, B12-, C-vitaminokat.
– A koleszterincsökkentők és a hashajtók az A,- D-, E-, K-vitaminokat, a savlekötők ez utóbbiakat, valamint a B1- és C-vitamint.
– A görcsoldók B6-, B12-, C-, D- és K-vitaminhiányt okozhatnak, az aszpirin pedig C-vitaminhiányt.
– A vitaminok ürülését fokozzák a lázcsillapítók és a penicillin.
A vitaminok
A vitaminok neve a „vit” – élet és az „amin” – nitrogéntartalmú vegyület szóösszetételből született. Akkoriban azt gondolták, hogy az összes vitamin amin. 1912-ben egy lengyel biokémikus nevezte el. 1913-ban fedezték fel az A-vitamint, és azóta még számos másikat.
Az osztályozásuk az oldódás alapján történik: zsírban oldódó (A, D, E, K) és vízben oldódó vitaminok.
A vitaminok listája: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B10, B11, B12, B13, B17, Bc, Bt (karnitin), Bx (PABS), kolin, inozitol, C, D, E, F, G, H, K, L, P, PP, T és U.
A vitaminhiány
A vitamin-hiánybetegségnek hat fázisát különíthetjük el:
- Primer (nem kerül be) és szekunder (nem szívódik fel) hiány.
- Csökken a vérplazma vitaminszintje, amiben közrejátszik az, ha nem jut be elég a szervezetbe, ha nem szívódik fel, és ha a vitaminszállító fehérje kevés, vagy működésképtelen.
- A szövetekben csökken a vitaminszint, a raktárak kiürülnek, például azért, mert fokozott igény van, de nincs pótlás.
- Anyagcserezavar van jelen, ami miatt a véráramból csökken a vitaminfelvétel és a hasznosulás.
- Szubklinikai hiány.
- Klinikai hiány.
Az eddig említetteken felül a vitaminhiány kialakulását elősegítik a felszívódási zavarok, az anyagcserezavarok, a máj-, epe- és vesebetegségek valamint az alkoholizmus.
Ma népbetegségnek számít a vitaminhiány. Magyarországon az emberek 34%-a C-vitamin-, 25%-a B3-vitaminhiányos. A férfiak 50%-a A-vitaminhiányos, a nők 58%-a. Ez főként a lecsökkent friss, nyers gyümölcs- és zöldségfogyasztással magyarázható. A párolásnál a vitaminok átlagosan 50%-a tönkremegy, a főzésnél 70-80%-a. A napi C-vitamin-szükségletet fedező 1 kg kelkáposzta helyett 40 kg főtt káposztát kellene elfogyasztanunk! Bizonyos vitaminokból a főzés hatására antivitamin lesz. Ha felvágjuk, felaprítjuk a gyümölcsöt, zöldséget, veszít a vitamintartalmából. Minél jobban roncsolódik, annál inkább, ezért használjunk éles kést, és inkább hosszában vágjuk fel őket! A megfőzött, elkészített étel az állás során is veszít vitamintartalmából. Főzésnél minél kevesebb vizet használjunk a vitaminok épsége érdekében, és ne rézedényt használjunk! Ne hámozzuk meg a gyümölcsöt, zöldséget, a héj alatt van a vitaminok nagy része! Az olajos magvakat csak azok fogyasztása előtt törjük fel! A burgonyaféléket is hámozás nélkül süssük, héjukban!
A finomított, agyonfeldolgozott termékek rabolják a vitaminokat a szervezetből (pl. fehér cukor, fehér liszt). Dr. Kolláth besorolta a különbözőféleképpen elkészített ételeket értékességük szerint. Az első három szintet nevezte élelmiszernek, a további hármat már csak eleségnek, mivel csupán élvezeti értékük van.
- természetes szint (pl. gyümölcs)
- mechanikai szint (pl. gyümölcslé)
- fermentatív szint (pl. erjesztett gyümölcslé)
- hevítés (pl. gyümölcsleves)
- konzervált szint (pl. gyümölcslekvár)
- preparált szint (pl. gyümölcscukor)
Vitaminhoz csak az élelmiszerekből juthatunk, az eleségekből nem! A vitaminokat (és ásványi anyagokat) természetes forrásból kellene pótolni. A készítmények hatékonysága minden esetben kisebb, mint ha természetes formában fogyasztottuk volna őket, bár lehetnek olyan súlyos hiányállapotok, amelyek esetén elkerülhetetlen a használatuk. A vitaminkészítmények felszívódási aránya nagyon csekély. (Pl. 100 mg B12-vitamin 3%-a szívódik fel.) A vitaminkészítmények átlagosan 17,5%-os felszívódásúak. A természetet nem lehet becsapni. Ha „külön” viszünk be valamit a szervezetünkbe, az nem ugyanaz, mint természetes előfordulásában. Bizonyos készítmények ártalmasak is: idegrendszeri problémákat, emésztőrendszeri problémákat, máj- és vesekárosodást okozhatnak. A vitaminok és az ásványi anyagok egymás felszívódását is segítik, szabályozzák. A multivitaminok összetételének arányai nem feltétlenül megfelelőek. (257 vizsgált termék közül 49-ben volt megfelelő az arány.) A legjobb, ha étrendünk alapját friss, nyers zöldségek, gyümölcsök és teljes értékű gabonák képezik!
Zsírban oldódó vitaminok | Vízben oldódó vitaminok |
Van elővitaminjuk | Nincs elővitaminjuk |
Csak zsír jelenlétében szívódik fel | Csak víz jelenlétében szívódik fel |
Jól raktározódnak | Rosszul raktározódnak |
Széklettel távozik a felesleg | Vizelettel távozik a felesleg |
Csak bizonyos sejtekben fordul elő | Minden sejttípusban előfordul |
Többlettől toxicitás alakulhat ki | Többlettől ritkán alakul ki toxicitás |
behatolnak a sejtbe | Sejten kívül hatnak |
További analógiák ezekhez az elemekhez
Elem | Szerv | Folyamat | Elem | Vitamin |
C | Tüdő | Csontképződés | Föld | D |
H | Szív | Vérképzés | Tűz | A |
O | Máj | Nyirokrendszer folyamatai | Víz | C |
N | Vese | Idegrendszeri folyamatok | Levegő | B |
„Az emberi kéz által gyártott táplálékkiegészítők egyszerűen nem valók az emberi test számára. Az összetevőket a lepárlási és kivonási folyamatok értéktelenné teszik. A pótvitaminok az emberi test belsejébe jutva mérgezővé válnak. A szervezet azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tudja a legjobban hasznosítani, amelyeket valamilyen adott táplálék egyéb összetevőivel együtt fogyasztunk el. Kivonva és elkülönítve a vitamin értékét veszíti. A mesterségesen gyártott vitaminok gyakorlatilag értéktelenek.”
Dr. Mc Carter
„ Jó néhány vállalat szívesen titulálja a vitaminkészítményeit természetesnek, mert így jobban elkelnek. Öntsünk tiszta vizet a pohárba! A vitamintabletták alkotórészei manapság annyira természetesek, mint egy műbőr kalap.”
Dr. Callgen
„Testünk számára az összes vitamin és ásványi anyag fellelhető a gyümölcsökben és a zöldségekben.”
Dr. Diamond