A biológiai fogászatról

„Minden egyes fog az egész emberrel áll kapcsolatban.” (Dr. Adloff)

Ezt a szemléletmódot igyekszik a biológiai fogorvoslás magáévá tenni.

Elvei megegyeznek a természetgyógyászati és a holisztikus gondolkodásmóddal: összefüggő egésznek tekinti a szervezetet.

Magyarországon 1990-ben, Pilisszentkereszten volt az első biológiai fogorvosi tanfolyam, s ugyanebben az évben alakult a MOBOT (Magyar Orálakupunktúraorvosok és Biológiai Fogorvosok Társasága).

A biológiai fogászat tudományterülete feltárta, hogy a szájüreg a szervezet funkcionális, elválaszthatatlan része, így az itt keletkező problémák a szervezet egyéb részeire is kihatnak, sőt a szervezetből is érkezhetnek jelzések e területre. Voll és Kramer mutatták ki, hogy kölcsönös kapcsolat van a fogak és bizonyos szervek között. Az egyes belső szervi betegségeknél a fogágyban (parodoncium) körülírt gyulladásos vagy degeneratív folyamatok lépnek fel. A fogak, az azokhoz tartozó ínyterület (gingiva) és a fog melletti (paradentális) szövetek funkcionális egységet képeznek. Az elektro-akupunktúrának ez a felismerése nagyban hozzájárult az akupunktúra megértéséhez, és tudományos módszerként való elismeréséhez.

A szájüreg akupunktúrájának e megfigyelése alapján, a különböző betegségek és működészavarok következtében, a szájüreg meghatározott, körülírt területén nyomásérzékeny pontok jelennek meg. Ezek célzott kezelésével, a nyomásérzékenységet kioltva, a helyi vagy távoli funkciózavart szüntetjük meg.

Az amalgámtömés

A 2004. október 9-én, Budapesten rendezett III. Komplementer Fogászati Kongresszuson hangzott el: Akár egy darab amalgámtömés is krónikusan mérgező. Minden nap minimum 10 mikrogramm higany oldódik ki 1 db amalgámtömésből.”higany

Az amalgámtömést már az ősi Kínában is ismerték, mint a fogszuvasodás kezelési módját. Európában 150 évvel ezelőtt Franciaországban vezették be először, de amikor az első orvos kivitte ezt az eljárást Amerikába, ott sarlatánnak kiáltották ki, és börtönbe zárták. Néhány évvel később, 1855-ben azonban engedélyezték az amalgámtömést.

1926-ban Stock kémikusprofesszor hívta fel a figyelmet az amalgámtömés veszélyeire. 1991-ben a WHO orvos-szakértői megállapították, hogy a szervezet higanyfelvételének legnagyobb része a fog töméseiből kerül a szervezetünkbe. A higanynak nincs toxikológiai küszöbértéke, vagyis minden mennyiségben mérgező! Többek közt Svédországban, Németországban és Ausztriában tiltották be.

A higany szervezetre gyakorolt hatása

Az amalgámtömések nehézfémleadása sok faktortól függ, és nagy változékonyságot mutat. Különösen sok higany szabadul fel, és kerül a szövetekben elraktározásra a tömés behelyezésekor és eltávolításakor. Növeli a higany leadását, ha a tömés koronákkal, hidakkal érintkezik, vagy többféle fém (akár két különbözőképpen létrehozott amalgámötvözet) galvánáramot hoz létre a szájban. A forró, savanyú ételek, italok, erőteljes rágás (rágógumi) növelik a higany felszabadulást. Nagy mennyiségű higanygőz (és más nehézfémek) szabadulnak fel fogmosás közben. A fogkefe ugyanis ledörzsöli az amalgám felső, oxidált rétegét, mely a nehézfém kivándorlást képes lenne akadályozni. A higanygőz elsősorban a légutakon szívódik fel, majd a gőz 80%-a a vérbe kerül. További higany-gőzfelszívódás az emésztőcsatornában következik be. A vérbe került higany nagyobbik fele egy kataláz enzim segítségével higanyionná alakul.  A nem oxidált rész a vér segítségével minden szervhez eljut, de aránytalanul sok higany jut át a véragy gáton az agyba. Az agyban lévő higany oxidálódik, ami megakadályozza, hogy az oda egyszer bejutott higany onnan bármikor eltávozhasson. Így a higany az agyban felhalmozódik. A higanygőz a placentán is átjut, tehát a magzat számára is veszélyt jelent. A frissen felszívódott higany egy része a vesén át ürül. A szervezetbe bekerülő higany nemcsak az agyban, a vesékben és a májban raktározódik el, hanem jelentős mennyiségben fordul elő a belső elválasztású mirigyekben és a tápcsatorna valamennyi szakaszában.

A higanymérgezés

J. Vimy 1994-ben bevezette a mikromerkurializmusalacsony higanykoncentráció okozta tartós mérgezés – fogalmát. A mikromerkurializmus tünetei lehetnek: idegi és fizikai kimerültség, ingerlékenység, általános gyengeség, fejfájás, migrén, krónikus orrnyálkahártya gyulladás, felső légúti hurutok, mellkasi fájdalmak, vérző íny, szájüregi fekélyek, gyulladások, ízlelési zavar, fémesíz-érzés, hasmenésre vagy szorulásra való hajlam, allergia, szapora pulzus, szívtáji szorító érzés, szédülés, vérnyomás problémák, zsibbadás, depresszió, félelemérzet, alvászavar, önbizalomhiány, gondolkodási nehézség, koncentrációcsökkenés, izomremegés, haj, bőr, hallásproblémák, látászavar, pajzsmirigyproblémák, vizeletkiválasztó rendszer betegségei stb.

Terápia

A medicinában nehézfémmérgezésnél alkalmazzák a DMPS-t (demerkaptopropák1 szulfonsav), mely sok nehézfémhez nagyon erős kelátképző affinitású. A higanyt a vesén keresztül választja ki, amely allergiás reagálás esetén teljesen leállíthatja a veseműködést. Hátránya még, hogy megköti a szervezet számára fontos fémeket is (pl. cink), így azokat a terápia után pótolni kell.

Méregtelenítés természetes módszerekkelelektroakupunktura

A homeopátiás szerek, Voll-féle elektro-akupunktúra, biorezonanciás módszerek, kineziológia nem elegendő a higany eltávolítására. A cél eléréséhez szükséges még: salaktalanító kúrák, medvehagyma, vöröshagyma, fokhagyma, DHA zsírsavak, kék alga (Klamath algák) és zöld alga (Chlorella algák, a Haldebergi a legjobb), gyógynövények stb. alkalmazása.

A méregtelenítés alkotó csoportjai:

– nyomelemek: szelén, cink, kálium, magnézium, réz, vas;

– vitaminok: C, A, E, B1, B6, B12, folsav

– antioxidánsok: koenzim Q10, C, E vitamin, Bétakarotin, piros szőlő, zöld tea;

– homeopátiás készítmények: pl. Argentum metallicum, Cuprum metallicum, Mercurius solubilis, Stannum metallicum megfelelő potenciáinak alkalmazása D200–D5ig lefelé haladva, 22 napon keresztül (Ezen terápiához feltétlenül homeopátiás orvos segítsége kell!);

– egyéb készítmények: fokhagyma, galagonya, aloe vera, macskakarom, algakészítmények, friss búzafűlé (!);

– gyógyteák, gyógynövénykeverékek: koriander (az agysejtekből is ki tudja vonni a nehézfémeket), zuzmó, csalán, nyírfalevél, nyírfakéreg, articsóka, kutyabenge, fagyöngy, cickafarkfű, orvosi somkórófű stb.;

– megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele: léböjt, hígított zöldség, gyümölcslevek, szénsavmentes, lúgos ásványvizek, hígított gyógyvizek, hashajtás, masszázs, szauna;

Mivel a tápcsatorna valamennyi szakaszában jelentős mennyiségben felhalmozódott a higany, a kivezető, méregtelenítő terápia során különösen fontos gondot fordítani a normál bélflóra helyreállítására.

A normál bélflóra felbomlását okozza:

  1. helytelen táplálkozás (cukorfogyasztás)
  2. fertőzések, gyulladások
  3. gyógyszerek, antibiotikumok
  4. nehézfémterheltség

A megfelelő minőségű, mennyiségű és kombinációjú táplálkozás, böjtök, léböjt mellett javasolt például a Protexin kapszula adása is. (Állati terméket nem fogyasztók a kapszula tartalmát áttölthetik teljesen növényi eredetű kapszulába.)

Terhes nők, a szoptatás befejezéséig homeopátiás méregtelenítő szereket ne szedjenek!

A méregtelenítés egyik leghatékonyabb, és a biológiai fogorvosok körében gyakran alkalmazott szer a Phönix spagyrikus2 készítmény család.

A Phönix méregtelenítő terápia:

1–3. nap 3×20 csepp Phönix Phönohepan

4–6. nap 3×20 csepp Phönix Solidago

7–9. nap 30×10(!) csepp Phönix Antitox. A 9 napos ciklust ötször ismételve, 45 napon át szedjük a felsoroltakat, kiegészítve a teljes időszak alatt  adagolva 3×10 csepp Phönix Lymphaphönnel.

Figyelmeztetés: A Phönix Antitox és a Phönix Lymphaphön készítményekben állati eredetű anyagok is vannak.

A fogak és a funkciós körök kapcsolatai

Minden egyes fog, fogcsoport és a hozzá tartozó csontállomány (odonton) bioenergetikai kapcsolatban van a szervezetet behálózó funkciós körök egyikével. Az energetikai csatornákon keresztül a fogak kapcsolatban vannak egy-egy nagyobb belső szervvel, egy-egy üreges szervvel, arckoponya melléküregekkel, testrészekkel, csigolya szegmentekkel és érzékszervekkel.

A biológiai fogorvoslás területéhez tartozik még (a teljesség igénye nélkül) az akupunktúra, a homeopátia, a biorezonancia, a nehézfém kivezetés, a komplex méregtelenítés, a kineziológia, a fitoterápia, a helyes táplálkozás és a helyes szájhigiéna kialakítása. A beteg érdekében nagy jelentőségű, hogy meglegyen a kapcsolat az egyes orvosi és holisztikus szakterületek (pl. fogszabályozás, böjtorvoslás, kineziológia, homeopátia stb.) között.

A fogak pszichszomatikája

A kínaiak a betegségek gyógyításánál a lelki okokat is figyelembe veszik. Ahogy köztudottan nincsenek egyirányú utak a szervezetben, ugyanígy az egymáshoz rendelés sem véletlenül történik, hanem megfelel bizonyos törvényszerűségeknek, amelyek az öt funkciós körnek, illetve a kínai akupunktúra rendszerben az öt elemnek felelnek meg.

Gleditsh szerint az öt funkciós kör „a pszichoszomatikus betegségképek kulcsaként” szolgálhat.gleditsch

  1. A vese-húgyhólyag funkcióskör és a hozzá tartozó elülső fogak szomatikailag a tartásnak, stabilitásnak, és a biztonságnak, pszichésen pedig a bizalomnak, kitartásnak és a szilárdságnak felelnek meg. Az ezzel való „negatív” élés (megélés), problémákhoz fog vezetni ebben a funkciós körben, és érzelmileg – Diamond szerint – a szexuális biztonság terén keletkezhetnek problémák.
  2. A máj-epe funkcióskör és az ide tartozó szemfogak, a határozottságnak, hatékonyságnak, rugalmasságnak, spontaneitásnak felelnek meg. Negatív aspektusban e funkciós körben zavarok keletkeznek, a beteg nyugtalan, dühös, haragos lesz. Pozitív megélés esetén: vidámság, boldogság, önzetlenség, optimizmus alakul ki.
  3. A gyomor-lép-hasnyálmirigy funkcióskör és a hozzátartozó fogak a gondolkodással, a világgal és a környezettel való foglalkozás felismerésének és megvalósításának felel meg. A megváltatlan forma: aggodalmaskodáshoz, félelmekhez vezet. Míg a megváltott aspektusa a belátás, felelősségvállalás, kötelességtudat. E funkciós körnél a megelégedettség – csalódás, undor – vágy (gyomor), illetve a bizalom vagy félelem a jövő iránt, vidámság – boldogtalanság érzelmei találhatók, melyek a betegségek alapját képezik.
  4. A tüdő-vastagbél funkcióskör és a hozzátartozó fogak pszichés megfelelői: a kreativitás, intuíció, inspiráció, a beérkező dolgok átalakításának képessége. Ha valakinek ezzel problémája van, akkor szomorúság, realitásvesztés lép fel. A funkcióskör érzelmi megfelelői a tolerancia – intolerancia, vidámság – depresszió (tüdő), önértékelés – bűntudat, hála – kegyetlenség (vastagbél).
  5. A szív-vékonybél funkcióskör és az ide tartozó bölcsességfogak a többi négy funkcióskör kvinteszenciáját képezik. Itt találhatjuk a „pszichésen túlmutató szellemi aspektust” (Gleditsh), amely – egyedüli funkcióskörként – megváltoztathatatlan. Már testileg is kifejeződik ez abban, hogy a szív az egyedüli szerv, melyet nem támad meg a rák. Pszichés jellemzői: az öröm (annak minden árnyalata), a belső harmónia. Megváltatlanul e területen: érzéketlenség, tolakodás, érzéki örömlelés, pazarlás jelenik meg. A hozzátartozó érzelmek a szív számára: szeretet, megbocsátás – düh, harag, biztonság – bizonytalanság. A vékonybél számára: öröm – bánat, szenvedés, szomorúság, értéktelenség – értékesség.

Ezen összefüggések ismerete nagyon fontos mind az orvos, mind a beteg számára. Hiszen, ha pl. a tömésterápia után a panaszok, pl. fájdalom, hiperérzékenység, foglazulás nem múlnak el, akkor meg kell nézni e fogak kapcsolatát a megfelelő szervekkel, szövetekkel, illetve a fogak pszichés és érzelmi vonatkozásait. Ha pl. egy gyulladás áll fenn, akkor a megfelelő kezelés és az urogenitális területek figyelembevétele mellett is fennmaradnak a tünetek mindaddig, amíg a párkapcsolati problémák megoldásra nem kerülnek, ami fontos része a tanulási folyamatnak.

Pszichodontia

A klasszikus akupunktúrarendszeren alapuló összefüggések mellett léteznek más megfigyelések és tapasztalatok is, amelyeket a pszichodontia gyűjtőfogalommal foglalhatunk össze. Az arc fiziognómiájából, a fogelhelyezkedésből, a fogak anomáliájából, valamint a száj és állkapocselváltozásokból következtetéseket von le a lelki konfliktusokra, vagy a háttérben meghúzódó betegségekre, az analógia törvénynek megfelelően. Így a szájproblémák például az ötletek felvételének és megfelelő feldolgozásának képtelenségére utalnak. A szájszag, amely parodontopátiáknál fiziológiai eredetű, a patológikus bélflóra erjedése vagy romlása következtében, pszichoszomatikus módon utal a romlott gondolkodásra és a beállítottságra.

A pszichodontia egyik képviselője, Baltes szerint a szájüreg és a fogazat állapota már gyermekkorban is tükrözi a testi egészséget és a belső pszichológiai folyamatokat. A fogszuvasodás, amely mindig a lelki egyensúlyzavar kifejezője, azt is mutatja, hogy milyen fokú a belső világ szennyezettsége. Külvilági megfelelője az analógiatörvény értelmében a tartásnélküliség, és a fejlődő, értelmes énbe vetett bizalom hiánya.

„A parodontopátiák minden fejlődési stádiumában megfigyelhetők az ember és környezet, valamint az ember és embertársa közötti konfliktusok.” (Hermann)

Nagyon fontos tehát megérteni, hogy zavart testi funkció, azaz betegség nem létezik zavart belső világ és zavart tanulási folyamat nélkül. A belső világunk kialakítása saját kezünkben van, így a tünetek nem lehetnek másmilyenek, mint amilyeneknek mi alakítottuk őket, tehát önmagunk tükörképeiként foghatjuk fel azokat. Szükségünk van rájuk, hogy segítségükkel észleljük azt, amit egyébként nem észlelnénk, hogy egész és gyógyult emberekké váljunk. Nem tudjuk megkerülni, hogy az önmagunkért és sorsunkért való felelősséget – akár betegség formájában – felvállaljuk.

Dr. Turi Gabriella

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…