Dr. Schüssler halála után további 12 sót fedeztek fel, (azóta felfedeztek újabb hármat, de ezeket itt nem részletezzük) amelyek szintén fontos szerepet játszanak a sejtek anyagcsere és ásványanyagforgalmában. A felfedezések tovább finomítják és fokozzák a funkciós szerekkel történő gyógyítás hatékonyságát. Ennek megfelelően „kiegészítő szereknek” hívhatjuk őket; számozásunk a Nr.13.–Nr. 27.ig terjed.

A 15 kiegészítő szer felsorolása és rövid ismertetése:

Nr. 13 Kalium arsenicosum (K3AsO2)sovi

A kálium-arzenit hatása elsődlegesen a bőrhőz kapcsolódik: leginkább olyan nehezen gyógyuló bőrproblémáknál alkalmazható, amelyek erős viszketéssel járnak (pl. száraz ekcéma, psoriasis). A viszketés meleg hatására fokozódik.
A só az oxigén biokémiai anyagcseréjét is támogatja, és jelentősen csökkenti az idegi és testi fáradtságot, gyengeséget. Bénulások, sántaság, görcs esetén, valamint vízszerű hasmenésre, lesoványodásra is értékes szer.

Ez a só az agyban, a bőrben, a májban, a vesékben, a nemi szervekben és az izmokban található meg a legnagyobb mennyiségben. 

Nr. 14 Kalium bromatum (KBr)

alvajarElsősorban az idegrendszerre, a nemi szervekre, a bőrre és a nyálkahártyákra van hatással. Használható pajzsmirigy-túlműködés kezelésére, remegéssel járó izgalmi állapotra, rémálommal társuló álmatlanságra, alvajárás esetén, idegi alapon kialakuló látászavarra, asztmára, a depresszió bizonyos fajtáira, bőrbetegségekre (ekcéma, akné, psoriasis), a genitális szervek nyálkahártyájának érzékenysége okozta gondokra. Csökkenti a fájdalom iránti érzékenységet. Jellemző a hiányára, hogy újhold idején, éjszaka, valamint az intellektus megerőltetésétől romlik a beteg állapota.

Nr. 15 Kalium jodatum (KJ)

A test szinte valamennyi sejtében megtalálható, azonban a májban, a pajzsmirigyben, a vesékben, a lépben, a bőrben, a hajban, a körmökben, a szőrzetben van a legnagyobb mennyiségben jelen. Leginkább fokozott idegességnél és sírásra való hajlamnál alkalmazzuk. De jó magas vérnyomásra is, mert  a szív és az agyműködés szabályozása révén fejti ki hatását. Serkenti az emésztést, fokozza az étvágyat és az agyi keringést. Jódtartalma miatt hatékony szer a pajzsmirigy zavarainak kezelésére, valamint érelmeszesedésre és reumatikus duzzanatokra.

A szer kifejezetten olyan esetekben hat, ahol a panaszok hő hatására és éjszaka romlanak, viszont hideg hatására és friss levegőn javul a beteg állapota.

Nr. 16 Lithium chloratum (LiCl)reuma

Köszvényes, reumatikus bántalmak esetén hatékony szer: gyógyítja a fájdalmasan megduzzadt, vagy merev ízületeket, a reumás betegségeket. A mániás depresszió bizonyos eseteiben is hatékonynak bizonyult. Használata előnyös általános kimerültség, lesoványodás esetén, továbbá a húgyutak gyulladására.

Nr. 17 Manganum sulfuricum (MnSO4x5H2O)

A mangánt legfőképpen Ferrum phosphoricummal váltakozva szokták javasolni, mert a vashoz hasonlóan a mangán is az oxigénszállítás és a vörös vértestek képzésében játszik jelentős szerepet.

Így alkalmazható vérszegénység, reumás megbetegedések, fáradékonyság, keringési rendellenességek és fogfájás gyógyítására is. Alkalmas a derékfájás gyors elmulasztására, ha az nem a porckorongok vagy a csigolyák rendellenességei miatt alakult ki (az utóbbi esetben a Silicea és a Calcium phosphoricum lehet a helyes szer). Továbbá alkalmas olyan ízületi problémák gyógyítására, ahol nem fedezhető föl semmilyen fizikai elváltozás.

Nr. 18 Calcium sulfuratum (CaS)

Ezt a szert még nem ismerik eléggé és csak ritka esetekben alkalmazzák: a vegetatív idegrendszer helytelen (hiányos) működése és túlzott fáradékonyság kapcsán.

Nr. 19 Cuprum arsenicosum (Cu3(AsO3)2)

Ezt a szert idegbetegségek, idegfájdalmak, izomgörcs, epilepszia és erős köhögés fellépésekor alkalmazzák. Hurutos jellegű gyomorbél panaszok, kólikás, görcsszerű rohamok, valamint vesebántalmak előfordulásakor is értékes szernek bizonyult. Ha a nyelv felülete barnás, fehéres lepedékkel fedett, és a száj ki van száradva, illetve fémes ízt érzünk, akkor erre a szerre van szükség.

Nr. 20 Kalium  aluminium  sulfuricum (AlK(SO4)2x12H2O)

Leggyakrabban idegrendszeri rendellenességek, szédülés, valamint székrekedéssel és puffadással járó hasi fájdalmak gyógyítására alkalmazzák sikeresen.

Nr. 21 Zincum chloratum (ZnCl2)     vit
Főként a havi ciklust megelőző ideges, izgatott állapotok, alvási zavarok (ideges álmatlanság), csökkentésére alkalmazható, különösen, ha ezek a tünetek a lábak  „nyugtalanságával” járnak. Legnagyobb mennyiségben az agyban és a gerincvelőben fordul elő, ezért sem meglepő, hogy hiánya esetén a fent említetteken kívül idegi problémák, agyi izgatottság és félelemérzet jelentkezik. A sejtek, enzimek, szövetnedvek állandó alkotóeleme. Jelenléte nélkülözhetetlen a növekedéshez és számos anyagcserefolyamathoz. Az immunrendszer erősítésére különösen C-vitaminnal együtt szedve hatékony, de kiemelt fontosságú a prosztataproblémák gyógyításának területén is.

 Nr. 22 Calcium carbonicum (CaCO3)

Hatásos korai öregedés esetén, a szem, a fül és az orrnyálkahártya krónikus panaszainak kezelésében,  valamint „levedző” ekcéma gyógyítására.  A gyermekgyógyászatban is kiválóan használható szer.

Nr. 23 Natrium bicarbonicum (NaHCO3)

Segíti a húgysav és minden vizelettel ürülő anyag kiválasztását, fokozza a hasnyálmirigy működését, köszvény és elsavasodás okozta betegségek esetén. Az utóbbi esetben különösen hatékony, ha Siliceával és Natrium phosphoricummal együtt használjuk.

Nr. 24 Arsenum jodatum (AsJ3)

Sokrétűen alkalmazható: egyfelől hatása kiterjed számos anyagcserefolyamatra, ezért hiányát lesoványodás, gyengeség, az általános ellenállóképesség csökkenése jelezheti. Másfelől a nyálkahártyára gyakorolt hatása miatt mind bélbetegségekre, mipatind tüdőbetegségekre kiváló (gyengeséggel járó tüdőpanaszokra, mint a tuberkulózis vagy az asztma, valamint gyermekeknél a bélhuruttal együtt jelentkező tüdőpanaszokra).
A bőrre is hatással van, ezért aknéra, különféle hámlásokra, ekcémára és viszketéssel járó panaszokra használható. Gyomorégés, pajzsmirigymegnagyobbodás, köszvény, reumás megbetegedések, hőingadozás, valamint túlzott mértékű éjjeli izzadás orvoslására is javallott.

A legújabban felfedezett ásványi sók:

Nr. 25 Aurum chloratum natronatum

Nr. 26 Selenium

Nr. 27 Kalium bichromicum

Az élet sóit ajánlom mindazoknak, akik tevékenyen akarnak hozzájárulni egészségük helyreállításában és/vagy megtartásában, akik az öngyógyítás néha rögös, de csodálatos útján lehetőségek után kutatnak.

varhelyi

Dr. Várhelyi Gábor

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…