A következőkben a funkciós szerek hiányának felismeréséről, valamint a sók gyakorlati alkalmazásáról olvashatunk ismertetőt.

Mutasd az arcod!

Számos információ nyerhető az ember érzelmi állapotáról, közérzetéről, ha az arcára tekintünk. „Az arcunk reklámfelület, megmutatja kik is vagyunk valójában” – írja Kriston Andrea. Ez az a testrészünk, amelyet nem rejthetünk el a külvilág elől: a belső párbeszéd és a zaklatottság rögtön megjelenik rajta. Az arcunkon lévő jelek és a testi tüneteink alapján az egyes funkcionális szerek hiánya is megállapítható. A teljesség igénye nélkül a 12 szerrel összefüggő, a legfontosabb arcon megjelenő jelzéseket és a hozzájuk kapcsolódó sajátosságokat vennénk sorra.

  1. Calcium fluoratum D6

rancA szer hiánya szem alatti ráncok, finom redők formájában jelentkezik, amely a rugalmasság hiányából fakad.

Jellemző a barnásvöröses elszíneződés, amely a belső szemzugból indul ki, és esetenként az arc más területein is megfigyelhető (a hiány mértékétől függően).

A hosszan fennálló hiányt a szervezet igyekszik pótolni, különösen onnan, ahol sok a keratin, pl. a  körmökből. Ezáltal a körmök töredezetté vagy túl puhává válnak. A berepedezett, kérges bőr erőteljesen jelzi a régóta fennálló hiányt.

Csont és fogbetegségek (caries), angolkór esetén, valamint különféle fekélyek kezelésére is alkalmas kiegészítő terápiaként. Hatása lassú, ezért hosszabb időn keresztül kell alkalmazni.

Használható még a következő bajokra: aranyérre, árpára, feledékenység ellen, gyermekeknél jelentkező fogzás segítésére, kötőszövet-gyengeségre, lépproblémákra, a mirigyek megkeményedése esetén, a porckorongok károsodásakor (Nr.8. Natriumchloratummal együtt), röntgen utáni szédülés ellen, kötőhártyagyulladásra, szürkehályogra (Nr.11. Siliciummal együtt), tyúkszem esetén.

A hiány oka lehet többek között: rendszeres számítógéphasználat, röntgensugár, ionizáló sugárzás, tartós elektroszmog, televíziózás.

Bevételi idő: este 7 óra, vacsora előtt.

  1. Calcium phosphoricum D6

A szer hiányát a tojásfehérjére emlékeztető jellegű, nyúlós váladék, krónikus nyálkahártyahurut és száraz bőrelváltozások jelzik. Jellegzetes a viaszszerű arc, amely olyan, mintha az egész felülete viaszból lenne. (Csak természetes fényben figyelhető meg ez az elváltozás, és nagyfokú gyakorlatot igényel). A puha körmök, valamint a lógó ráncokkal kísért fogyás is mutathatja a hiányt.

alvasNemcsak az izomrendszerre, hanem az idegrendszerre is nyugtató hatással van ez a szer. Ha túlterheltek az idegek, akkor a Nr.2. gondoskodik az ellazulásról, az esti elalvásról. Hiány esetén tipikus a hajnali 1–2 óra közötti ébredés. Harmonizálja a felfokozott vagy a lecsökkent szexuális ingerelhetőséget is.

Használható még a következő bajokra: allergiára (minden fajtája esetén), ájulásra, epilepsziára, memóriapanaszokra, fájdalomcsillapításra, csontritkulásra, vizeletben található fehérje esetén, orrpolipra, félelemérzet ellen, reggeli rossz szagú lehelet esetén, véralvadási zavarok kapcsán.

A hiány oka lehet többek között: egyoldalú, idegölő megterhelés, időeltolódás (kontinensváltás), szemet megerőltető foglalkozás, stressz, félelmek, párkapcsolati problémák.

Bevételi idő: reggel és délután

  1. Ferrum phosphoricum  D12

A szer hiánya az arcon megjelenő pirosság, melegség révén észrevehető, amely a vértolulásból származik. Előbb a homlokon, majd az orcákon, végül a füleken tűnnek föl a piros foltok. A fül kivörösödése önmagában is jelzés értékű. Az arcbőr gyulladása, kivörösödött pattanások, a kékes-fekete vagy barnás-fekete arcszín is utalhat a hiányára, különösen ha az orrgyök belső felszínétől indul ki az elszíneződés. A terület nagysága a hiány mértékével arányos.

Az erőtlenség, a vontatott mozgás, a halk hang is utalhat a hiányra, különösen, ha a többi tünet közül is felismerünk néhányat.

Használható még a következő bajokra: izomfájdalomra, bélgyulladásra, érzelmi labilitás esetén, fájdalomcsillapításra, lázcsillapításra (38,5 °C-ig), orrvérzés esetén, torokgyulladásra (helyileg alkalmazva), vashiány esetén, szédülésre, égető érzéssel járó vesegyulladás esetén.

pirosA hiány oka lehet többek között: sport miatti fokozott igénybevétel, fokozott oxigénhiány, dohányzás, fülledt, levegőtlen helyiségben való tartózkodás, alkohol és fekete tea fogyasztása.

Bevételi idő: kora reggeltől egészen késő délutánig. Az ennél későbbi időpontban szedett szer felesleges, és az erre érzékeny egyéneknél enyhe alvási zavarokat okozhat. A késő délután és este kialakuló gyulladások szere a Nr.5. (Kalium phosphoricum), amely az alvást is segíti, viszont másnap reggel a Ferrum phosphoricum beszedésével kell kezdeni a napot.

  1. Kalium chloratum D6

A fehér lepedékkel fedett nyelv, és az egész arcon jól megfigyelhető kékes szín a szer tipikus hiánytünete. Ezen kívül még az orrnyereg két oldalán, az orcákon a bőr felszínes ereinek jól látható tágulata jelzi a hiányt. Hurutos köhögés (fehéres nyákképződéssel), visszértágulat, puha tapintású duzzanatok, valamint a túl világos széklet is utalhat a hiányra. A szemhéjak vörösek, érzékenyek, esetleg kötőhártyagyulladás is jelentkezhet. Tartós hiánykor a máj működésének renyhesége és a szív károsodása okozhat panaszokat.

A melegtől enyhülnek a tünetek, míg a mozgástól, a fűszeres, zsíros ételektől rosszabbodnak.

Különösen hatékony hurutos nyálkahártyagyulladás esetén, ha a váladék nyúlós, fibrines jellegű (ez a gyulladás 2. stádiumára jellemző). Főleg fül, szem és torokbetegségeknél használható ez az élettani só, mert ezeket zömében fibrines gyulladás kíséri.

tvHasználható még a következő bajokra: égési sérülésekre, oltási károsodásokra, szemölcsökre, árpára, lázmenetes mumszra, hörgőgyulladásra, tüdő és mellhártyagyulladásra, (fehéres, sűrű, nyálkás váladékkal kísért) hólyaggyulladásra, szívburokgyulladásra, vastag és vékonybélproblémákra.

A hiány oka lehet többek között: televíziózás, számítógép használata, alkohol és tejtermékek fogyasztása.

Bevételi idő: délután.

  1. Kalium phosphoricum D6

A káliumhiány a szervezet kifáradásához vezet, amely testi és lelki tünetekkel is járhat pl. levert hangulattal, bánattal, ijedősséggel.

Az arcon megjelenő jelek közül a külső szemzugban megfigyelhető hamuszürke elváltozás utalhat a hiányára. Úgy néz ki az arcbőr, mintha vékonyan lemoshatatlan cigerettahamut kentek volna rá. Ezt a tünetet általában idegi fáradtság kíséri. Jellegzetes a hamuszürke szín az állon, továbbá az orr és a felső ajkak közti területen. Jelentős hiány esetén az arc piszkos, szürkés benyomást kelt, a halánték beesett. Jellemző még a bűzös váladékképződés, és általában minden olyan esetben szükség van erre a szerre, amikor kellemetlen szagot áraszt az ember. Nagyon jellegzetes tünet még az is, ha evés után közvetlenül éhségérzet jelentkezik.

ehHasználható még a következő bajokra: depressziós hangulatra, idegességre, álmatlanságra (különösen idegesség miattira), izomgyengeségre, heveny szívdobogással járó félelmi reakciók esetén, vérzésre, bénulásra, szervi eredetű szívbántalomra, szívgyengeségre, fertőző betegséggel együtt járó erőtlenségre, hipochondriára, magas lázra (38,5 °C felettire).

A hiány oka lehet többek között: fokozott idegeskedés, stressz, negatív lelkiállapot, dohányzás és valamennyi élvezeti cikk fogyasztása.

Bevételi idő: délután és este.

  1. Kalium sulfuricum D6

Erős hiánya esetén az ember friss levegőre vágyik. Ez magyarázható azzal is, hogy a vassal együtt (Nr.3.) a Kalium sulfuricum az oxigénszállításban játszik nagy szerepet. Hiányában bőrelváltozások jelennek meg viszketés, illetve allergiás bőrbetegségek formájában.

A gyulladásos folyamat 1. stádiumát a Ferrum phosphoricum (melegség, fájdalmas duzzanat, még nincs váladékozás, a nyálkahártyák szárazak), a 2. stádiumot a Kalium chloratum ( nyúlós, fehéres váladékképződés), a 3. stádiumot a Kalium sulfuricum (sárgásnyálkás, gennyes váladékok) képviseli.

Az arcon a hiány általában a belső szemzug barnássárga elszíneződéseként jelentkezik (hasonlóan a Calcium fluoratum elszíneződéséhez). Nem ritka az okkersárga elszíneződés sem. Ebben az esetben az elszíneződés az orrgyöktől az állcsúcsig terjed „A” alakban, ahol az „A” kikvindulópontja az orrgyök.

Használható még a következő bajokra: korpázással járó bőrbetegségekre, krónikus gyulladásra, gennyes nyálkahártyahurutra (orr, fül, torok, hörgő, kötőhártya), gyomor és bélhurutra, máj és vesegyulladásra, izomlázra, epeproblémákra, befelé növő körmökre, narancsbőr ellen, valamint a méregtelenítő, kiválasztó tevékenység fokozása érdekében.

A hiány oka lehet többek között: heves viták, veszekedések (semmi sem tud olyan káros hatással lenni, mint a párok közti elfajult veszekedés), szeretetlenség, túlzott kávé, alkohol, cigarettaélvezet.

Bevételi idő: délutántól estig.

Folytatása következik!

varhelyi

Dr. Várhelyi Gábor

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…