A Schüssler-féle sók használata valóságos reneszánszát éli Európában, ám hazánkban csak most kezd ismertté válni. Napjainkban nagy szükség van erre a terápiára, hiszen a ma embere egyre fokozottabban van kitéve az egyes ásványok és nyomelemek hiányának! Ezek az ásványi sók a szervezet szerteágazó működésére vannak hatással.

Schüssler és követői bebizonyították, hogy a biokémiai sók alkalmazása széleskörű terápiás lehetőséget kínál. Dr. Schüssler az alább említett 12, a vérben és a szövetekben előforduló ásványi sót állította terápiás rendszerének középpontjába. Ezeket az ásványi sókat funkcionális szereknek nevezte el, mert ezek mindegyike képes a szervek és a szövetek meghatározott működését befolyásolni.

A 12 biokémiai só:

 1. Calcium fluoratum
 2. Calcium phosphoricum
 3. Ferrum phosphoricum
 4. Kalium chloratum
 5. Kalium phosphoricum
 6. Kalium sulfuricum
 7. Magnesium phosphoricum
 8. Natrium chloratum
 9. Natrium phosphoricum
 10. Natrium sulphuricum
 11. Silicea
 12. Calcium sulfuricum

A Schüssler terápia lényege:

a sejtek tevékenysége a szervetlen sók megfelelő mennyiségétől függ. Az egyes sók hiánya vagy nem megfelelő aránya sejtszinten hosszabb-rövidebb ideig tartó működési zavart eredményez. Ha a zavar mértéke egy bizonyos szintet túllép, akkor az testileg is érzékelhető betegséghez vezet. Ebben az esetben a szervetlen anyagok hiányát „gyógyszeres” úton kell pótolni.

A terápia alapgondolata, hogy a beteg sejteket, amelyek már nem képesek nagy molekulájú anyagok felvételére, kis molekulájú (homeopátiásan elkészített) anyagokkal látják el. A bejuttatott szer egyrészt pótolja a hiányt, másrészt arra készteti a regenerálódó sejteket, hogy a szükséges elemeket egyre inkább saját maguk vegyék fel a szervezetből.

Schüssler sók a gyakorlatban:

Ha például a Ferrum phosphoricumot, a biokémia elsősegély, láz és fájdalomcsillapító szerét vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy minden olyan problémát orvosol, amely a vashiányra vezethető vissza. Ez a szer képes az alacsony lázat (max. 38,5 °Cos) csillapítani. Ha a szedés után rövid időn belül nem csökken a láz, akkor az nem feltétlenül a szer rossz hatékonyságát tükrözi, hanem a szervezet nagyfokú ásványianyaghiányát. Tehát a pótlást folytatni kell, azaz 15 percenként 1–2 tablettát szájban tartva elszopogatni.

Egy másik példa: a „forró hetes”, a Magnesium phosphoricum 7, amely a görcsös állapotok elleni hatékony szer. A „forró” jelző a bevétel körülményeire utal, mivel annál hatékonyabb, minél melegebb vízben feloldva kortyolgatja el az ember. A terápia nem csupán tüneti kezelés, sokkal inkább megelőzésre szolgáló módszer.

A biokémiai sók az alábbi esetekben nyújthatnak segítséget:

– Savbázis háztartás rendezése

– Vízháztartás helyreállítása

– A szervezet információs rendszerének javítása

– Az életerő növelése ( így a szervezet képes a homeopátiás szerekre is jóval hatékonyabban reagálni)

– Áldott állapot idején és szoptatás alatt

– Immunrendszer erősítése

– Gyulladásos betegségek gyors lefolyásának elősegítése

– A kötőszövet méregtelenítése

– Egyes gyógyszerek káros mellékhatásainak mérséklése

– A sejtanyagcsere javítása

– A lelki egyensúlytalanság helyreállítása

– Böjt és fogyókúra támogatása

– Blokkok feloldása

– Állatok és növények panaszainak enyhítése

Ha szeretnél még többet megtudni a Schüssler sókról kattints ide a következő részért!

Ha a Schüssler-sók használatát szeretnéd a gyakorlatban is elsajátítani, akkor gyere el a Schüssler-só workshopunkra, részletekért kattints ide!

varhelyi

Dr. Várhelyi Gábor

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…