nap

Az életadó Nap, ahogy a magyar szólás tartja, testi, lelki és szellemi értelemben egyaránt mindenek forrása. Nélküle nem létezne élet. A Nap fizikai hatásai, ugyanolyan fontosak, mint a lelkiek. Már az ókorban is alkalmazták a napfürdőt különböző betegségeknél: Hérodotosz és Pliniusz írt róla, Hippokratész pedig lelkes híve volt a napfürdőzésnek.

„A Nap az az éltető erő, az az ősorvosság, amely mindenek felett való, amely mindenki által hozzáférhető, és amelyet recept nélkül bárki megkaphat.”
dr. Bucsányi Gyula

Mi a napfürdőzés?

A bőr egészsége szempontjából nagyon hasznos a rendszeres napfürdőzés, ami nem egyenlő a napozással! A napfény kis menyniségben jót tesz a bőrnek, a nem megfelelő időben, védelem nélkül történő napozás azonban kifejezetten káros. A napfürdőzés célja sosem a barnulás, sőt, arra kell törekednünk, hogy minél lassabban barnuljunk le, hiszen a fehér bőr sokkal tönn „napenergiát” tud magához venni. A napfürdőzés – a szabályokat betartva – minden életkorban hasznos és ajánlott, hetente egy-két alkalommal.

Két végletet kell mindenképpen elkerülnünk. Az egyik a túlzott napozás, mely során megégnek a bőr alatti rétegekben felhalmozódott méreganyagok. A Nap erős tisztító hatása miatt fokozatosan szabad csak hozzászoktatni bőrünket a közvetlen napfényhez. Nagyon sok bőrrák és mirigyrák vezethető vissza a helytelen táplálkozással egybekötött mértéktelen napozásra.

A másik véglet, amikor az ember megtagadja magától a napot, és mesterségesen próbálja pótolni azt. A Nap utánozhatatlan és pótolhatatlan. A „műfények” általában az életerőt csökkentik, különösen a szolárium. A normál körülmények között 15–30 cm vastagságú életerő burkunkat a szolárium fél cm-esre csökkenti. Vannak gyógykezelésre alkalmas lámpák (kvarc, infra, bioptron), de ezek sem pótolhatják a Nap természetes fényét és melegét.

Lássuk először is, milyen áldásos hatással bír a napfény, a napfürdőzés!

A napfény jótékony hatása

 1. A napfény fokozza a bőrlégzést, ezzel segíti a szervezet méregtelenedését.
 2. A Nap melege által kiváltott izzadás elősegíti a káros anyagok távozását és a fölösleges víztől is megszabadít.
 3. Az izzadás által megindított fokozott anyagcsere javítja a test ellenállóképességét.
 4. A napfürdő jó hatással van a gyógyuló sebekre, gyorsítja a regenerációt.
 5. A napfény hatására a bőrben D-vitamin keletkezik, mely az anyagcserében és a csontfejlődésben is komoly szerepet játszik.
 6. A napfény javítja a vérkeringést és a szívműködést.
 7. A Nap melege tágítja az ereket, így görcsoldóként is kiváló.
 8. Meglepő lehet, de a napfürdőzés alatt az izomzat is gyarapszik minden különösebb erőkifejtés nélkül.
 9. A napfénynek fertőtlenítő, baktériumölő hatása is van.
 10. A napfényes hónapokban gyorsabban nőnek a gyerekek.
 11. Mindezeken kívül a napsütés derűssé tesz, oldja a szorongásokat, csökkenti a félelmeket, a depressziót. Megfigyelték, hogy a nyári hónapokban kevesebb öngyilkosság történik.

Hogyan napfürdőzzünk?

Sokat hallani a túlzott és helytelen napozás káros hatásairól, ám tévedés lenne a veszélyektől tartva megfosztani magunkat a napfény jótékony hatásától.

Ha betartjuk az alábbi szabályokat, biztonságban megtapasztalhatjuk a gyógyító napfürdőzést.

Napfürdő
 1. A napfürdő helyének megválasztásánál vegyük figyelembe a tengerszinttől való távolságot. A hegy tetején erősebbek a napsugarak, tisztábban érik a földet, ezért a napfürdő is hatékonyabb.
 2. A Nap ereje szempontjából határozzuk meg a napfürdőzés idejét! Tavasztól őszig kerüljük a déli órákat és csak reggel (10 óra előtt), illetve késő délután  (16 óra után) tartózkodjunk a napon.
 3. Napfürdőzés előtt alaposan mossuk le a testünket vagy vizes, durva frottírtörölközővel dörzsöljük át. Lehetőleg növényi alapú szappant vagy tusfürdőt használjunk, ami kíméletesen tisztítja a pórusainkat. Az alapos dörzsölés vérbőséget okoz, így a méreganyagok könnyebben tudnak távozni az izzadással.
 4. Ezután kenjük be magunkat vékonyan hidegen sajtolt mandulaolajjal (vagy bármilyen más hidegen sajtolt olajjal). Az olaj növeli a bőr fényáteresztő képességét, így a mélyebb szövetek is részesülnek a Nap csodás hatásából. Az állati zsiradékból előállított kenőcsök, szintetikus anyagok nem engedik tovább a fényt a bőr felületénél.
 5. A napfürdő során folyamatosan mozogjunk, változtassunk testhelyzetet, hogy minden testfelületet egyaránt érje a levegő és a napfény.
 6. A napfürdő öt perctől két óráig tarthat. Hosszabb napozás esetén fél óránként mossuk le a testünket!
 7. A napozás előtt, és után se fogyasszunk nehéz ételeket! Teli hassal nem javasolt a napfürdő, várjuk meg, míg az ételek legalább a gyomorból kiürülnek (minimum két óra). A napon egyáltalán ne együnk és ne aludjunk!
 8. Létezik részleges és teljes napfürdő is. A részleges napfürdő során csupán egy bizonyos testrészünket tesszük ki a napfény hatásának. A legtöbb betegség esetén a beteg testrész napoztatása javasolt. Teljes napfürdő esetén a fejet és a köldököt mindig fedjük le. Ha nem sétálunk közben, akkor tiszta lepedőre vagy törülközőre feküdjünk, mert a talaj pora vagy a homok eltömítheti a bőrpórusokat. A napárnyékkal egy vonalba feküdjünk, lábbal a Nap felé. Így a legtöbb fényt a talp kapja, esetleg az alsó lábszár elülső felülete, a has, a mellkas és az állkapocs alatti rész, sőt az orrlyukakba is besüt a nap, amikor hátunkon fekszünk. Természetesen forogni kell, hogy minden oldalon ugyanannyi ideig érje a testünket a napfény.
 9. Napfürdőzés végén hasonlóan mossuk le vagy dörzsöljük át a testünket, mint az elején tettük. A bőrtisztítást most is olajozással zárjuk!

Milyen betegségek esetén segíthet a napfürdőzés?

A napfény javítja a szervezet ellenállóképességét, ami fontos szerepet játszhat a fertőző betegség kezelésénél, illetve műtétek előtt.

A napfény fertőtlenítő hatásának köszönhetően a bőrtünetek többsége enyhül a napfürdőzés következtében. Már az is segít, hogy melegben az ember kevesebb ruhadarabot visel, így a bőrt több levegő és napfény éri. A ruhák alatt a bőrön gombák és baktériumok ezrei tanyáznak, a levegőtlenség és a napfény hiánya különösen kedvez a tenyészésüknek. A hajhullás külső kezelésében a paraziták pusztítása és a bőr anyagcsereforgalmának növelése áll a középpontban; a napfény mindkettőt elősegíti.

A napfürdőzés a napfény méregtelenítő hatása miatt nagyon hatásos köszvény és reuma esetén, ahol a húgysavkristályok felhalmozódása okozza a legtöbb problémát.

Mivel a napfény fokozza az anyagcserét, így hízást és fogyást egyaránt eredményezhet: a normális testsúlyt állítja vissza.

A napfény jótékony hatású a női bajok esetén is. Fájdalomcsillapítólag hat, csökkenti a menstruációs görcsöt, a fehérfolyást és a hüvelyi fertőzést.

Aki a felkelő Napba néz, annak kisagyában szerves arany „keletkezik”. Igaz a mondás, miszerint: „ki korán kel, aranyat lel.”

Milyen esetekben ellenjavallt a napfürdőzés, napozás?

Egészségünk szempontjából nem javasolt a napfürdőzés és a napozás magas láz és súlyos idegrendszeri problémák esetén. Érdemes vigyázni magas vérnyomásban, nyirokrendszeri, szív és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, illetve a lábadozás idején. Az ő esetükben a napozás először világos színı ruhában, mezítláb javasolt.

Fejfájás

Mi a teendő napszúrás, leégés esetén?

Ha mégis helytelenül napoztunk, vagy más okokból a kelleténél többet tartózkodtunk a napon, napszúrást kaphatunk. A napszúrás jellegzetes tünetei az étvágytalanság, enyhe láz, idegesség és álmatlanság, súlyosabb esetben bőrfelégés és fejfájás. Ebben az esetben a tarkóra tegyünk agyagtapaszt, és igyunk citromos vizet, illetve végezzünk méregtelenítő légzőgyakorlatokat. Segíthet a hideg vízes fürdő is, súlyosabb esetben pedig a léböjt javasolt.

A leégett testfelületre helyezzünk agyagpakolást, olajjal kevert égetett gyapotot vagy Rheumint.

További hasznos praktikákért nézd meg az alábbi videónkat!

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…