Egész évben végezhető a kúra, de persze az idényében a legjobb. A körte héját, a magházát és a magokat is el kell fogyasztani, mivel a magban nagyon értékes anyagok találhatók.


A körtekúra magas vérnyomás, érelmeszesedés, köszvény, ízületi-gyulladás, epebetegségek, szívbetegségek, valamint vizenyősség, ödémásodás esetén javallt. Például epebetegeknél mindenképpen javasolt körtenapok tartása, amelyet lehet még segíteni különféle teákkal, talpmasszázzsal és egyéb természetes módszerekkel.

Általános szabály, hogy naponta kb. 2-2,5 kg gyümölcsöt kell elfogyasztani, 4-5 alkalomra szétosztva, és a gyümölcs mellett csak tiszta víz és gyógyteák fogyaszthatók, olyanok, amelyek segítik a szervezet tisztulását. Ha valaki panaszmentes, akkor időnként tarthat körte-napokat is, nem kell végigcsinálnia a több hetes kúrát, viszont akinek már vannak panaszai és valamilyen oknál fogva nem tud, vagy nem akar böjtölni, akkor egy hosszabb körtekúrával a böjt kiváltható.


Többféle változata létezik. A legegyszerűbb körtekúra: 3 napig csak körtét fogyasztunk.

Egy teljes körtekúra viszont 5 hetes.erett

1. hét: 2 főétkezés van és aközött csak körtét fogyaszt az ember.

2.hét: a főétkezések száma 1-re csökken, amit az ebéd és a vacsora között időre, azaz körülbelül 4-5 óra közé érdemes időzíteni és ezen kívül csak körtét fogyaszthat az ember.

3.hét: ez valójában a csúcspont, amikor is az ember csak körtét fogyaszt 4-5 alkalomra szétosztva. Ez egy hétig tart, de ha valaki nem bírja, akkor 3-5 napig is tarthat.

4.hét: a második hetet kell megismételni, tehát napi egy főétkezés és a többi időben az körtefogyasztás.

5.hét: az első hetet kell megismételni, tehát napi két főétkezés és közte az körtefogyasztás.


A körte még hatásosabb epe- vagy vesekő esetén, ha lefagyasztjuk és felengedés után fogyasztjuk el. Ez a körtekúra egy speciális változata.

A kúravégzéséhez lédús, érett, lágy, édes körtefajták javasoltak, semmiképpen nem az úgynevezett „köves” körték. Aki a körtét nem tudja megrágni, akkor le lehet reszelni, de reszelés után rögtön el kell fogyasztani.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…