Manapság egyre több szó esik a gócokról, annak vélt és valós hatásairól, ezért fontos megtudnia minél többet erről a témáról!

Mit jelent egyáltalán a góc kifejezés?
A gócok, olyan elváltozások, melyek klinikailag akár tünetmentesek, vagy igen tünetszegények lehetnek, de hatásukat tekintve elég veszélyesek, mert jelenlétükkel krónikus problémák forrásává válhatnak.

Önnek vannak gócok a szervezetében?

Mikor gondolhatunk góc jelenlétére?
A góc folyamatos jelenléte számos betegséget és tünetet eredményezhet teljesen függetlenül a góc helyétől.

Valószínűleg az Ön szervezetében található góc, ha:

 • visszatérő, krónikus panaszai vannak
 • tartós hőemelkedés, vérvizsgálattal kimutatható fokozott fehérvérsejt szám emelkedést mutat és ezzel párhuzamosan a vizeletben is megjelenik a fehérje
 • erőteljes fájdalmai, amelyek nem javulnak fájdalomcsillapításra sem
 • allergiától, laktóz intoleranciától, glutén- érzékenységtől szenved
 • a fogaival rendszeresen problémák vannak és több gyökérkezelt foga van
 • hiánybetegségektől szenved: csontritkulás, sérvek
 • fokozottan hullik a haja, a hajvégek töredeznek és körmei igen meggyengültek
 • erőteljes fogínysorvadással és vészes vérszegénységgel küzd
 • állandó, banális fertőzésekkel bajlódik
 • krónikus kimerültség, nehezen javítható fáradtság jellemzi
 • kezelésekre nem változó gerincproblémái vannak
 • pikkelysömör, nem változó bőrproblémák jellemzik
 • sok ízületi gyulladása van

Mikor és hogyan jön létre a góc?

Csak akkor tud létrejönni egy góc, ha van olyan szövet, amelynek a szöveti stressz révén védelmi rendszere már meggyengült, és oda salakanyagok pakolódtak le. Tehát a szerv, szervrendszer nem optimálisan működik, így képtelen védekezni a betelepülés ellen.

Ha bejut a szervezetbe egy kórokozó és talál egy olyan szövetet, amely már meggyengült, és ahol már bőven van salakanyag (homotoxin), akkor a kórokozó a salakanyagok segítségével kialakítja magának azt a lakóhelyet, amely tartós védelmet nyújt a számára: létrejön a GÓC!

Tulajdonképpen a góc a kórokozók, az anyagcsere káros/hiányos működéséből származó termékek (nyák, hurut, genny stb.) létrejöttéből és a toxinok/méreganyagok együtteséből keletkeznek.
A fogászati gócok a legelterjedtebbek, de ezen kívül leggyakrabban a manduláknál, az arcüreg, az epehólyag, a vakbél-féregnyúlvány, lép és a húgyivari szervek területén fordulnak elő. Sokszor nem is maga a kórokozó a lényeg, sokkal inkább a kórokozók által termelt toxinok.

A góc keresése, a góckutatás szükségessége
Akkor merülhet fel a góckutatás szükségessége, amikor a tünetek – a kezelések ellenére – megmaradnak, amikor a jól megválasztott terápia eredménytelen vagy a tünetek a kezelést követően újra és újra visszatérnek. Tehát a szimptómák legtöbbször heteken, hónapokon (akár éveken) keresztül is fennállhatnak többszöri kezelési eljárás után is.
Fontos tudni, hogy a góc a szervezet bármely területén képes gyulladásos folyamatot beindítani és fenntartani!

Tehát amíg a góc nincs megszüntetve, addig az általa okozott probléma sem tud meggyógyulni.

Gyakran előfordul, hogy több éve fennálló, kezelésre nem reagáló szívproblémák hátterében fogászati góc áll. A szívprobléma végleges megoldása nem a szív gyógyítása, hanem az adott fog (a fognál lévő góc) kezelése, eltávolítása. A gyakorlatból látható, hogy nagyon sok hosszú ideje fennálló, krónikus betegség, fájdalom és gyulladás hátterében fogászati góc áll.

Góc kimutatása:

Góc és Fogászat


fogászati szempontból gócnak minősül: a krónikus fogbél-gyulladás, foghúzásból visszamaradó csontszilánkok (betokosodott csontrészek), elhalt fogak, elhalt foggyökerek, gyökérkezelt fogak, íngyulladás, ínysorvadás, beépített fémpótlások, gyökércsúcson keletkező granulomák vagy ciszták, de a galvánelem-hatás is gócként működik stb.

A gyökérkezelt fogak öndiagnózisa

Gyökérkezelt fognál, akkor gyanakodhatunk gócra, ha ugyan a fog tünetmentes, de enyhe problémák (például egy megfázás) esetén a fog érzékennyé válik. Ha valaki megfázik, köhög, folyik az orra, teltségérzete van a fejében és emellett érzékennyé válik a gyökérkezelt foga, ami, addig nem volt érzékeny, akkor a fognál góc van jelen!

A góc megszüntetése

A felfedezett góc megszüntetése fogak esetén a fog eltávolításával, a fogcsúcs műtéti kezelésével, a helytelen gyökértömés kicserélésével, száj-akupunktúrával, galvánelem hatás miatt a szájban található különböző fémek egységesre cserélésével történhet. Fontos tudni, hogy akkor járunk el helyesen és kielégítően, ha nem csak az adott szövet (fog, nyirok) eltávolításával történik a színálás, hanem az adott területhez tartozó szervek, szövetek megerősítésével, támogatásával és az immunrendszer egyidejű erősítésével is. Néhány példa:

A fogak tekintetében lényeges, hogy minden foghoz hozzárendelhető egy meghatározott meridián is.

A metszőfogak a Vese/Hólyag meridiánhoz kapcsolhatók. Itt az étrendi változtatásnál elengedhetetlen fontosságú a sómentes étrend és a folyadékbevitel megfelelő mennyisége (természetesen minősége is) és a vese megfelelő hatékonyságú támogatása

A szemfogak tekintetében a Máj/Epehólyag meridián kerül szóba. Itt a cigaretta, alkohol, cukor és a zsíros ételek kerülése a fontos és a máj megfelelő hatékonyságú támogatása

Az alsó kisőrlők és a felső nagyőrlők a Lép/Hasnyálmirigy/Gyomor meridiánhoz tartoznak. Itt a tej és tejtermékek kerülendők, valamint a túl hideg és a túl meleg ételek, italok fogyasztása és a lép, gyomor megfelelő hatékonyságú támogatása is.

A felső kisőrlők és az alsó nagyőrlők a Tüdő/Vastagbél meridiánhoz tartoznak. Ezeknél a meridiánoknál a fehér liszt és a húsfélék kerülése indokolt és a Tüdő/Vastagbél megfelelő hatékonyságú támogatása

Bölcsesség fog a Szív/Vékonybél meridiánhoz tartoznak. Itt a legfontosabb szempont az, hogy a vacsora igen szerény legyen és viszonylag korán történjen. Ehhez jön még hozzá a Szív/Vékonybél megfelelő hatékonyságú támogatása

Így a góctalanítás része, a fogászati beavatkozáson túl az étrend megváltoztatása terápiás célzattal.
A góc eltávolításának (szanálásának) folyamata eltarthat hónapokig is, de ha egyéb módszerekkel terápiásan segítjük a folyamatot, akkor ez jelentősen felgyorsulhat.

Itt az étrendi változtatásokon (amelyeket szakemberünk megfelelően meg fog adni) kívül igénybe vehető fitoterápia, homeopátia, táplálék kiegészítők és számos a szerveket támogató tisztító kúra is (amelyeket szintén szakemberünk megfelelően meg fog adni). Fontos tudni, hogy a góc szanálása kapcsán a 6- 11. napon felerősödhetnek a góc okozta tünetek. Ez nagyon jó jel, mert ez a gyógyulási folyamat része.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…