A fülgyertyázás egy ősi módszer, amit már az ókori Kínában is használták, bár leginkább szakrális célokra. Nyugaton is ismerték, az indián kultúrákban szintén szent célokat szolgált. A fülgyertyázás egy fizikai-energetikai méregtelenítési módszer, ami a test és a lélek tisztulását segíti elő.

Szervezetünk az izzadás, a vizeletkiválasztás révén és más módon is folyamatosan megszabadul a számára felesleges anyagoktól. A természetgyógyászat méreganyagoknak nevezi a szervezet számára felesleges anyagokat, melyek felhalmozódva betegséget idéznek elő. A nyugati kultúrában elterjedt táplálkozásmód és életvitelre többek között többletfehérje, többletcukor és többletzsír bevitel jellemző, ami megterheli kiválasztó szerveinket. Fülünk is részt vesz a kiválasztásban a fülzsír termelésével. A fülön keresztül a többletzsír tud távozni, erre utal a fülzsír mennyiségének növekedése (a többletzsírtól más módon is meg tudunk szabadulni). Ha felszaporodik a fülzsír, akkor a baktériumok könnyen megtelepednek benne, és ez hajlamosít a fertőző betegségekre. A túl sok fülzsír dugót is képezhet, ami rontja a hallást, illetve fülcsengést vagy fülzúgást idézhet elő.

A fülzsír a verejtékmirigyek váladéka, segítségével más méreganyagok is ürülnek. A fülzsírnak emellett védő szerepe is van, és segíti a hallást. Akiknek keskeny vagy hosszú a hallójáratuk, hajlamosabbak a fülzsír felhalmozódására. A fülzsír eltávolítása fülpiszkálóval, vagy más eszközökkel kockázatos, mivel beljebb nyomjuk a fülzsírt, és ez egyrészt átmeneti hallás csökkenést okozhat, illetve megsérthetjük a dobhártyát.

A fülzsír mennyiségének csökkentése érdekében fontos, hogy csökkentsük a zsírok, olajok bevitelét. Másrészt, mivel a rágás segítségével ürül ki a fülzsír, alaposan meg kell rágnunk a táplálékot. Mindezek mellett a fülgyertyázás is segítségünkre van a fülzsír eltávolításában.

A fülgyertyázás működése, hatásai

Fülgyertyázás közben részben a hő, részben a vákuum hatására felpuhul a fülzsír, és így távozni tud. Az eljárás egy tisztulási folyamatot indít el, ezért előidézhet fejfájást, hányingert, szédülést.

A fülgyertyázás hatására javul a hallás, de a látás is! Tisztul a homloküreg és az arcüreg. Mindenkinek ajánlott ez a gyógymód, akinek volt homloküreg- vagy arcüreggyulladása, és azt gyógyszerrel kezelték. Az üregek gyulladásos folyamatai után maradhattak lerakódások, ezek távozását is elősegíti a fülgyertyázás.

A szervezetben több fontos ritmus van. A légzés, a szívritmus és a gerincvelői folyadék áramlása is ritmikus. A koponyacsontok lélegeznek percenként tízszer – ez a ritmus tartja fenn az agyvíz és a gerincvelői folyadék egészséges áramlását. A fülgyertyázás erre az áramlására is pozitív hatással van. (A gerincvelői folyadék áramlását támogatja a kranioszakrális terápia is.)

Régen a fülgyertyázást inkább energetikai célokra használták, mivel javítja a fejen elhelyezkedő energetikai központok működését. A keleti gyógyászat szerint két fő csakra és 21 kisebb csakra található a fejünkön, egy-egy a füleinknél. Másrészt a fejen át reflexesen elérhető az egész szervezet, a skalpon és az arcon is megtaláljuk a különböző szerveknek megfeleltethető pontokat, területeket, melyeken át hatni lehet a testre. A szervezet energiapályái közül többre gyógyítóan hat a fülgyertyázás (a hólyag, az epehólyag, a gyomor, a vastagbél, a vékonybél és a hármas melegítő meridiánokra).

Lelki hatásait tekintve segíti, hogy képesek legyünk meghallani, megérteni, mit közöl velünk a környezetünk, vagy a belső hangunk.

A fülgyertyázás javasolt fülzúgásnál, de tudatosítanunk kell, hogy a fülzúgás hátterében vérnyomás- vagy nyakcsigolyával kapcsolatos probléma is állhat. (A fülzúgás gyógymódjairól az előző számban olvashatnak részletesen). Segít fülkürthurut, középfülgyulladás, halláscsökkenés, homloküreg- vagy arcüreggyulladás esetén, valamint ez utóbbiak utókezelésében. Feszültségoldó és relaxáló hatású, jót tesz fejfájás, migrén megjelenésekor. Pozitívan hat az anyagcserére.

Ellenjavallatok: a fülgyertyázás nem ajánlott amikor genny van a fülben, ha az egyénnek műdobhártyája van, agyrázkódás esetén, agyműtét után, koponyatöréskor és lyukas dobhártya mellett. Nem szabad alkalmazni hirtelen hallásromlás vagy hallásvesztés esetén. Ezek a tünetek komoly érproblémára utalhatnak, így feltétlenül forduljunk szakemberhez!

A fülgyertyázás szabályai
Először is jó minőségű fülgyertyára van szükség! Vigyázzunk a méhviaszból készült fülgyertyával, mivel sokan allergiásak rá. A fülgyertyát hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk.

Fontos a fülgyertya mérete: 20-22 cm hosszú, 2 cm átmérő legyen. A vége kúp alakú, azt helyezzük a fülbe. Kb. 10-12 perc alatt ég el, a jelzésig szabad hagyni égni. Egy-két speciális esetet leszámítva mindig, mindkét fülben alkalmazzuk az eljárást. Magunknak ne végezzünk fülgyertyázást!

Használat előtt alaposan masszírozzuk végig a fül környékét, hogy vérbőséget idézzünk elő. Az a cél, hogy a vér és a benne található méreganyagok odaáramoljanak. A masszázs érintse a fület, a fül előtti és mögötti területeket, az arcot és a vállat is. Jó módszer a tenyeret a fülre helyezni és erőteljesen mozgatni. A masszázst célszerű magunknak végezni.

A fülgyertyázás előtt a kezelt személy az oldalára fekszik és betakarjuk a fejét. Az alufóliából készített tálat középen kilyukasztjuk, ezen vezetjük át a gyertyát. Légmentesen kell belehelyezni a gyertyát, a füst nem jöhet ki a fülből. Miközben ég, 2-3 centinként vágjuk le a tetejét. A kezelés végén támogatja a gyógyító folyamatot, ha a kezelt személy elképzeli, hogy a pozitív hatás szétárad a testében és tartósan megmarad.

A kezelés után ne nyúljunk a fülünkbe, maximum a gőzölés jöhet szóba. A fülbe ne csepegtessünk semmit, inkább tegyünk bele egy vattát 24 órára. A kezelést három-hét naponként lehet ismételni. Megelőzésként félévente három héten át, heti egy alkalommal végezzük!

A kezelés után érdemes felvágni a csonkot. A benne található anyag egyaránt tartalmaz fülzsírt és méreganyagokat. Ha aranysárgás-fehéres anyagot tapasztalunk, a fül egészséges. A fehér por korábbi fertőzésekre utal. Ha zöldes vagy barnás színű ez az anyag, akkor abban különböző méreganyagokat találunk. Diagnosztikus értéke van, hogy milyen színű, állagú a gyertyában maradt anyag. A páros szerveknél megfigyelhető, hogy nem egyformán működnek, így a két fülből is más-más jellegű méreganyagok ürülnek ki.

A fülgyertyázással egyidejűleg más méregtelenítő módszereket is érdemes alkalmazni. Mivel a fül a kínai orvoslás szerint a vese kivezető nyílása, a fül tisztulását támogathatjuk vese teák fogyasztásával, pl. aranyvessző, nyírfalevél, zsurló, valamint a vese energetikai erősítésével (ld. az előző számban).

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…