Fülünk egyrészt a hangok érzékelését és továbbítását szolgáló szerv, másrészt a test helyzetének változásait észleli.

A leggyakoribb fülprobléma a fülfájás, melyet gyulladás, fertőzés vagy duzzanat okoz, illetve a fülzúgás.

Középfülgyulladás főként gyermekkorban jelentkezik, vírus- vagy baktérium fertőzés kíséri, és a legtöbb esetben valamilyen felső légúti megbetegedés idézi elő. Fájdalmas, magas lázzal, halláscsökkenéssel és hidegrázással járhat. Ha a gyulladás következtében termelődő genny nem tud felszívódni, utat keres magának, így kidomborodik a dobhártya és ez a nyomás okozza az erős fájdalmat.

A krónikus középfülgyulladás hátterében allergiára gyanakodhatunk. Az allergiák többségét táplálék allergének váltják ki, így ha kivonjuk őket az étrendből, általában javulást tapasztalhatunk. A leggyakoribb allergének között említhetjük a magas fehérjetartalmú ételeket, valamint a finomított fehér cukrot, ezért ezek kerülése lényeges.

A fülzúgás oka legtöbb esetben az, hogy a fülzsír dugót képez a fülben. A menstruáció vagy klimax kísérőtünete is lehet, illetve utalhat érelmeszesedésre, a fej vérellátási zavarára. A fülzsír savas kémhatású anyag, ami a hallójárat és a középfül védelmében vesz részt. Mennyiségének növekedése szervezet elsavasodásától függ.

A fülcsengés jele lehet magas vérnyomásnak, érelmeszesedésnek, cukorbetegségnek vagy máj- és veseproblémának. A hallóideg vagy a belső fül gyulladása is előidézheti rohamszerűen. Mérgezés is okozhat fülcsengést, pl. túl sok alkohol, romlott étel vagy túl sok antibiotikum fogyasztása.

Fülzúgás, fülcsengés és hallásromlás esetén érdemes a nyaki gerincszakasz problémájára gyanakodni, és szakemberrel megnézetni.

Amikor repülőgéppel fel- és leszállunk, illetve autóval gyorsan kaptatunk fel a hegyre, vagy ereszkedünk  a völgybe,  erős nyomást érezhetünk a fülünkben, amit a megnövekedett légnyomás okoz. A földet körülvevő atmoszféra felsőbb rétegeiben a levegő ritkább, a földfelszínhez közel pedig sűrűbb. Ha hirtelen kerülünk feljebb vagy lejjebb, a dobhártya külső felszínére kisebb, illetve nagyobb nyomás nehezedik, míg a dobüreg belsejében a légnyomás változatlan marad. A száj kinyitásával és nyeléssel ezen gyorsan lehet változtatni. A nyomás kiegyenlítését az orr-garat üreget összekötő fülkürt biztosítja. A nyelés révén a fülkürtön át külső levegő kerül a középfülbe.

Ortomolekuláris medicina és étrend

A gyulladásos fülbetegség kezelésében fontos szerepet játszik a vitamin- és ásványi anyag bevitel. Segítő hatású: a éta-karotin (kajszibarack, brokkoli,  csicsóka és a tökfélék), a C-vitamin (citrusfélék, csipkebogyó, paradicsom és petrezselyem), a B-vitaminok: B2-vitamin (dió, sörélesztő, kukorica, saláta és káposzta) és B6-vitamin (káposzta és sörélesztő, illetve mák és napforgómag), illetve az E-vitamin bevitele (hidegen sajtolt olajok, valamint olajos magvak). A nyomelemek közül a cink és a szelén.

Dr. Busika kutatásai alapján „ehető immunitásnak” nevezte a teljes értékű gabonaféléket, a búzacsírát, a szezámmagot, a citrusféléket, a barna rizst, a zellert, a spárgát (e zöldségnek kifejezetten magas a szeléntartalma) és a fokhagymát.

Gyógynövények

A fül gyulladásos betegségénél és fülfájásnál többféle módon alkalmazhatjuk a kamillát. Teát készítünk vagy a kamillát olívaolajban felfőzzük, és a teából, illetve az olajból cseppentünk közvetlenül a fülbe, vagy egy darab vattára és azt tesszük a fülbe. Fülgőzölést is végezhetünk kamillateával egy szűk csövű teáskanna segítségével. A kakukkfűolajat előmelegített kanálból cseppentsük a fülbe. A gyulladás csökkentésére tegyünk két gerezd fokhagyma levébe három grapefruitmagcseppet, ugyanennyi levendulaolajat, és mindezeket keverjük el egy evőkanál meleg olívaolajjal, majd ebből cseppentsünk a fülbe. A pucolt, melegített fokhagymát olívaolajba mártva és gézbe tekerve helyezhetjük a fülbe. Fülfájás ellen az apróra vágott hagymát zsebkendőbe tesszük, és felkötjük a fülre.

A fülzúgás, fülcsengés hátterében álló vérnyomásproblémákon segít a fagyöngy áztatással készülő teája. A fülproblémáknál általánosságban hatékony a svédcsepp, vattára cseppentve helyezzük a fülbe. A kövirózsát (levelét préseljük, abból cseppentsünk) szintén különféle fülbajok esetén használhatjuk.

A fül energetikai összefüggései

A fül a kínai orvoslás megközelítésében a vese kivezető nyílása, energetikai összefüggés van köztük. Ebből következően fülproblémák esetén a vese meridiánt is támogatni kell. A vesemeridián a lábfej belső oldalától ered, felfelé halad a lábszár belső oldala mentén, a hason és a mellkason át a kulcscsont és a szegycsont találkozásáig. A vesemeridiánt fizikai szinten gyengíti a feketekávé, lelkileg pedig elsősorban a félelmek és szorongások, továbbá a szexuális biztonság hiánya, az önbizalomhiány, a figyelmetlenség és a túlzott óvatosság. Erősíti viszont a vesemeridiánt a sok víz, illetve minden, A­ és E­vitaminban gazdag, növényi eredetű élelmiszer. Működését támogatja továbbá a kék szín, a meridiántus (a meridián többszöri, alulról felfelé történő végigsimítása), valamint a meridián végpontjainak kopogtatása.

A reflexológia szerint a fülkagylón az egész szervezet megtalálható. Ha jó alaposan átgyúrjuk a fülünket, ezzel élénkíteni tudjuk magunkat. A fül nagysága a velünk született genetikai erőtartalékról, az életerő mennyiségéről tájékoztat. A megfigyelések szerint minél nagyobb valakinek a füle, annál több az életereje. Érdemes odafigyelni a fülcimpa kilyukasztásánál, mert ha valaki érzékeny rá, a lyuk helyének megfelelő szervnél, általában a szemeknél, vagy a manduláknál okoz irritációt a fülbevaló, vagy akár betegséget is.  A fülkagyló ívén lévő lyukak a gerincre vannak rossz hatással.

A fülproblémák lelki háttere

A fül a hallással, mások, illetve a belső hang meghallásával függ össze. A fülünkön keresztül kapott információk mélyen érintenek minket. A gyerekek gyakori középfülgyulladását előidézheti, ha olyat hallanak, amit nem tudnak feldolgozni, például a szülők veszekedését, vagy a „jobb lett volna, ha meg sem születsz” jellegű mondatokat. A fülgyulladás hátterében állhat félelem attól, hogy valamit meghall a gyermek, például a szülők újbóli veszekedését vagy azt, hogy elválnak. A fülproblémák utalnak még az engedelmesség hiányára is. Fülfájás esetén megerősítő mondat lehet: „boldogan hallom meg a jót és a kellemeset”, fülzúgás esetén pedig: „szeretettel figyelek a belső hangra”.

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…