A fogszuvasodásról

A fogszuvasodás régi probléma, már őskori csontvázakon is láthatunk szuvas fogat. De igazán gyakori csak az ipari forradalom után lett igazán gyakori, a megváltozott életvitel és étkezési szokások eredményeképpen.

Manapság sok olyan ételt eszünk melyek lepedéklerakódást eredményeznek: ilyenek a finomított lisztből és fehér cukorból készült sütemények, pékáruk, a karamellek, édességek, chipsek, kekszek, cukorkák stb. Ezek erősebben tapadnak a fogakhoz és a fogak közötti résekbe, és bizonyos baktériumok számára bőséges táptalajt képeznek. Ezek a baktériumok az étellel bekerült cukrokat, szénhidrátokat elkezdik lebontani. Ennek folyamán savak keletkeznek, melyek a fogzománc felszínét elkezdik rongálni.egeszsegtelen

A helyes és alapos rágás lehetővé teszi azt, hogy a fogak bizonyos mértékig „öntisztuló” folyamaton menjenek át. Ezt a fogak formája is támogatja. Azonban vannak olyan fogfelszínek, amelyek tisztulása rajtunk múlik; a fogközök, a fogak nyaki része az íny vonalában, illetve a fogak rágófelszíni barázdái.

Miről ismerhető fel?

A fog hidegre vagy édességre való érzékenysége a fogszuvasodás első jelei lehetnek. Gyakran a fogak találkozási pontjainál kezdődik a szuvasodás, aminek a fog elszürkülése vagy „opálossá” válása lehet a szembetűnő jele. Akkor fordul elő „hirtelen” lyuk-képződés, ha a szuvasodás feletti, elvékonyodott zománcréteg nem bírja tovább a rágásból fakadó terhelést, és „beszakad”. Amennyiben a szuvasodás eléri a fogbélüreget, a fog begyulladhat. Ekkor már meleg- érzékenység és ráharapási érzékenység is jelentkezhet. Kezelés nélkül később a fog fáj, eleinte rövidebb ideig, de később akár tartósan is, ami a fogbél elhalásának a folyamatára utaló tünet. Egy idő után a gyulladás a fogbélüregen keresztül a gyökércsúcsig terjedhet, ahol idült gócos fertőzéssé alakulhat a kezdetben heveny folyamat.

Természetes gyógymódok

borsmentaA fogorvosi kezelés előtt számos lehetőséget nyújt a természetgyógyászat. Javasolt elkerülni azokat az ételeket, amelyek könnyebben erjednek, és amiből savak képződhetnek. Érdemes kerülni a nagyon édes, nagyon meleg vagy nagyon hideg ételeket. Langyos hőmérsékletű fodormenta, borsmenta teákkal való öblögetés nyugtatja a fogakat.

Hidroterápiás módszer: célja a vérnek a végtagok irányába való elvezetése. A fog fájdalma abból fakad, hogy a baktériumok fogbélüregbe való kerülése fokozott immunrendszeri aktivitást eredményez, ezáltal fokozódik a fogbélüregbe jutó vér mennyisége. A gyulladt fogak általában éjszaka kezdenek el fájni, mivel alvás közben, vízszintes testhelyzetben a fejbe jutó vér mennyisége kicsit megnő, és így a fogakba jutó vér mennyisége is. Érdemes ezért a szokásosnál kissé magasabb párnán aludni fogfájás esetén. Ezzel lehet mérsékelni a panaszokat.

A fájó fog környékét érdemes tömény illóolajjal bekenni. Erre legalkalmasabbak a csípős olajok, például a fokhagymaolaj, borsmentaolaj vagy eukaliptusz- olaj. A fokhagyma kipréselt levét is bedörzsölhetjük a fog melletti ínybe.

Vannak olyan akupunktúrás pontok, amelyek stimulálása segíthet átmenetileg. A felsőajak közepénél található a kormányzó meridián 27-es pontja, az alsó ajak és az áll között középen a befogadó meridián 24-es pontja. A vastagbél 1-es pont a mutatóujjon, a hüvelykujj felőli oldalon a körömággyal egy magasságban, oldalt található. Ezt a pontot nem masszírozni kell, hanem a másik kéz körmét kell jól belemélyíteni. A vastagbél 4-es pontja úgy található meg, hogy a hüvelykujjat a többi ujjhoz kell szorítani. Ilyenkor keletkezik egy dombocska, aminek a legmagasabb pontján található a keresett pont, ezt kell masszírozni.

A fogszuvasodás megelőzése

saliA megelőzés két legfontosabb alappillére a helyes táplálkozás és a rendszeres, alapos fogápolás. A táplálkozás terén kerülendők a korábban említett finomított ételek. Érdemes arra törekednünk, hogy minden étkezés alkalmával fogyasszunk friss, élő ételeket. A főétkezések közötti nassolás a legártalmasabb a fogakra nézve, főleg, hogy azt általában nem követi fogmosás. A helyes szájápolás a fogmosásból valamint a fogközök tisztításából áll.

A lelki tényezők sem elhanyagolhatók, ha a fogfájásos tünetek hátterét keressük. A fogakkal aprítunk, felőröljük a táplálékot. A tépés, a harapás agresszív folyamat, ily módon a fogak az agresszióval is összefüggenek. Főleg akkor romlanak a fogak, ha valaki nem tudja a dühét, agresszióját helyesen levezetni, kimutatni. Ha valakinél az önérvényesítés sérül, nem tud nemet mondani, a fogak hajlamossá válnak a szuvasodásra. A vitalitásnak is szimbóluma a fog: ha romlik, jelentheti azt is, hogy romlik az illető életereje.

Kineziológus szakember segítségével feltárhatók azok az érzelmi állapotok, stresszhelyzetek, melyek a fog romlását elősegítették. A lelki háttér feltárása és gyógyítása a fizikai szintű gyógyulást támogatja.

Horváthné dr. Budai Éva
Biológiai fogászat

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…