A fogínygyulladás tünetei

A fogínygyulladás krónikus lefolyású betegség. Az egyik legfontosabb tünete a foghús fokozott mértékű vérzése, mely főként fogmosáskor tapasztalható. Enyhe ínygyulladás esetén fogmosáskor jelentkezhet az ínyvérzés, a fogak között fényessé, duzzadttá, vérzékennyé válhat a foghús. Súlyosabb esetben az íny erősen megduzzad, elszíneződik: általában szürkés- kékes színezetet vesz fel a fogak körül. Ha túlságosan előrehaladottá válik a gyulladás, kifekélyesedik az íny, betegségérzet jön létre, mely lázzal és nyaki nyirokcsomó- duzzanattal járhat. A gyulladás eleinte csak az ínyt érinti, de később a fogágyra, azaz a fogak körüli csontra is áttevődik, ami a csont lebomlásához, visszahúzódásához vezet. Ha az íny és a csont is visszahúzódik, ez által a fogak nyaki része és a gyökér felszíne is szabaddá válik, ami látszólag „hosszabb” fogakat eredményez. A szabaddá vált fogfelszínek érzékenyebbek. A fogközök megnyílnak, ami fokozottabb lepedék- lerakódásnak ad lehetőséget. Az előrehaladott fogíny- és fogágy- gyulladás eredményeképpen a fogak elveszítik stabilitásukat, mozgathatóvá válnak, legsúlyosabb esetben akár ki is hullhatnak az ember szájából.fog

A fogínygyulladás okai

A fogíny- és fogágy-gyulladás leggyakoribb oka a fogkőképződés. Leginkább az alsó metszőfogak belső, nyelv- felőli részénél illetve a felső őrlőfogak külső oldalán található. A fogkő a lepedék „talaján” képződik a nyálból kivált sókkal, és a megléte sok baktérium megtapadását teszi lehetővé. A fogkő gócként viselkedik a szervezetben, így szájüregtől távoli problémákat is okozhat: például ízületi panaszokat, hajhullást.

Fogínyvisszahúzódás és bizonyos mértékű fogágy- sorvadás az állkapcsok egymáshoz viszonyított egyenlőtlen fejlődése miatt is kialakulhat. Ez bizonyos fogak túlterheltségéhez vezet, ami a fog körül csontfelszívódást okozhat. Ebben az esetben nem feltétlenül követi ínygyulladás.

Várandósság alatt a szervezet hormonális változásai miatt gyakoribb lehet a fogínyvérzés.

Ínygyulladásra a cukorbetegség is. Fogínygyulladást okozhatnak tovább a nem jól záródó fogpótlások, koronák, melyek széle az ínyszél alá nyomódik, valamint az elálló tömésszélek. Ha különböző fémek vannak jelen a szájüregben (például fém-alapú pótlás és amalgámtömés), akkor a közöttük fellépő galván – hatás is okozhat irritációt, gyulladást, kellemetlen szájszagot, fémes ízérzést.

A dohányzás is irritáló hatással van az ínyre, fokozottan hajlamosít a fogínygyulladásra.

Régebben ritkább volt a fogínygyulladás, a civilizált társadalmakban jelent meg először. Ennek oka az, hogy jóval nagyobb mértékű a hőkezelt ételek fogyasztása.cigi

A fogászati kezelés szerepe

A háttérben bújó valódi kiváltó okok feltárásában segít a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, mellyel elkerülhető a fogínysorvadás súlyosbodása. Általában félévente javasolt a fogkő eltávolítása is, de a termelődés ütemétől függ, hogy kinél milyen gyakorisággal van erre szükség.

Szelíd gyógymódok

Természetes gyógymódokhoz is nyúlhatunk a gyulladás kezelésében. A gyógynövény – teák közül a kamillavirág, cickafarkfű, zsályalevél vagy a kakukkfű főzeteivel való öblögetés jótékony hatású, langyos formában, naponta kétszer. Jót tesznek a külső, arcra tett vizes borogatások valamint a reflexzóna- masszázs: főleg a felső állcsont, az állkapocs és a fogak reflex- zónáit kell masszírozni.

Az íny masszírozása is sokat segít. Külsőleg az arc bőrén keresztül stimulálhatjuk az ínyt, belsőleg pedig citromlé vagy nem felületkezelt citrom héjának a bedörzsölésével.  A teafaolaj és az eukaliptusz olaj is hatásos ínygyulladás esetén, ezzel lehet bedörzsölni a foghúst naponta 1-2x.

zoldsegAz étrend nagyon fontos szerepet tölt be a gyulladás visszaszorításában. A főtt ételek arányának mérséklése és a nyers ételek mennyiségének növelése kedvező hatású. Fontos a teljes kiőrlésű lisztből készített ételek fogyasztása, valamint a korpák (pl. búzakorpa) bevezetése az étrendbe, valamint a finomított alapanyagok mellőzése (fehér liszt, fehér cukor). Nagyon sokat számít az alapos rágás. Ez a nyál termelődését is serkenti, és így az emésztésre is jótékony hatású.

Természetesen a rendszeres fog- és szájápolás alapvető. Közepes keménységű vagy puha sörtéjű fogkefe használata javasolt. Fogínygyulladás esetén fontos, hogy az íny felől a fogak csücskei felé haladva, „söprögető” mozdulatokkal tisztítsuk a fogakat. A fogak ápolásán túl a fogközök tisztítása ugyanolyan fontos. Ez fogselyemmel és fogköz tisztító fogkefékkel érhető el. A nyelv tisztítására érdemes még odafigyelni. A nyelv felszínén sok minden lerakódhat, az éjszaka folyamán pedig a nyelven keresztül méregtelenít is a szervezet. A nyelvek megtisztítása akár egy kanállal is megtörténhet. A nyelvtisztítás után hidegen sajtolt olívaolajjal öblögetve segíthetjük a zsírban oldódó méreganyagok távozását. Mindezt kúraszerűen- havonta egy héten át- zsályateás öblítéssel zárhatjuk.

Léteznek olyan homeopátiás készítmények, amelyekkel szintén kezelhető az ínygyulladás. Ezek alkalmazása esetén javasolt homeopata orvossal vagy biológiai fogorvossal való konzultáció.

Kérdés vagy probléma esetén látogassa meg biológiai fogászatunkat!

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…