A fehérfolyás önmagában nem számít betegségnek, csak egy tünet, amit leggyakrabban fertőzés vált ki. Ritkábban okozhatják a nemi szervek gyulladásos betegségei, jelezhet méhsüllyedést, vagy lehet allergiás reakció eredménye is.

Ha valakinél egyik napról a másikra megjelenik a fehérfolyás, gondolkodjon el azon, hogy nem kezdett-e használni valamilyen új szappant, mosószert, fürdőolajat vagy dezodort, mert ezek mind kiválthatják ezt az allergiás reakciót.

A fertőzésnél gombák, baktériumok szaporodnak el a hüvelyben, leggyakrabban a Trichomonas nevű élősködő. Ha a méhnyak gyullad be, akkor a fehérfolyás bő és gennyes. Ha nem a méhnyak, hanem a méh érintett, akkor sok esetben vér is keveredik a folyáshoz. Ekkor a fehérfolyáshoz láz és alhasi fájdalmak is társulnak, ezekből a jelekből meg lehet különböztetni, hogy a méhnyak vagy a méh gyulladásáról van szó.

Fehérfolyásnál a műszálas fehérnemű kerülendő, mert nem elég porózus, nem tud eléggé lélegezni az altest. Emiatt a túl szoros ruha sem jó.

A hüvelyöblítés normális esetben fölösleges, viszont fehérfolyás esetén segíthet. Három olyan anyag van, ami erre a leginkább megfelelő: az enyhén ecetes és az enyhén citromos víz, valamint a kamillatea. A kamillateás irrigálásnál a hatást fokozza, ha a teába pár csepp levendulaolajat teszünk.

Az étrendet tekintve a legfőbb ok a fehérjemérgezés. A fehérjetöbblet megszüntetése érdekében kerülendőek az állati eredetű ételek és a szója. A nyers gyümölcs és zöldség fogyasztásának növelése gyorsítja a fehérjetöbblet kiürülését. Ezen kívül rövidebb böjtöket is be lehet vetni, hetente egy-két napot. A sós és az élesztős ételeket, valamint az erős fűszereket is érdemes kerülni.

A gyógynövények közül ülőfürdőhöz ajánlott a cickafark, a fehér árvacsalán és a közönséges palástfű.

Nagyon fontos a széklet rendezése, székrekedés esetén könnyebben előjön a fehérfolyásos probléma. Fontos a hideg lábak jelenségének megszüntetése is, ilyenkor rendszeres lábfürdő javasolt, továbbá masszással melegíteni a lábakat.

A homeopátiás szerek közül az Arsenicum D4, a Pulsatilla D3, a Iodum D3 és a Mercurius D10 (továbbá C9 és C15) hígítása használható. A Schüssler-sók támogatása a Kalium-chloratum D6 és a Kalium-phosphoricom D6 segítségével valósul meg.

A Bach-virágesszenciák a pszichés okok oldásában segítenek, elsősorban a vadalma, a cseresznyeszilva, a bükk, a kisezerjófű és a békaliliom.

A fehérfolyás hátterében gyakran találunk partnerváltást. Fizikai szempontból a két baktériumflórának kell „összeszoknia”, ami akár három-hat hónapot is igénybe vehet. A nő ellenállása, félelmei nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a folyamat természetesen zajlik-e le, minden tünet nélkül, vagy kellemetlen tünetekkel. A partner tudattalan elutasítása lehet a háttérben, akár a párkapcsolat hiánya esetén is. A nemiség és a szexualitás területén él meg konfliktust a nő. Megerősítő mondat lehet: „Nyitott vagyok és bizalommal teli a párkapcsolat és a partnerem felé”.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…