Étrend

malnaAz első dolog, amit fájdalmak esetén érdemes megváltoztatni, a táplálkozás. Lehetőleg csökkentsük a fehérje-, a só- és a cukorbevitelt, ugyanakkor fogyasszunk minél több élő, nyers ételt. Krónikus fájdalmak esetén nagyon hatásosak a különböző tisztítókúrák, hiszen fizikális szempontból a legtöbb esetben a felgyülemlett toxikus anyagok okozzák a fájdalmakat, vagy az, hogy a szervezet próbál megszabadulni ezektől a felesleges anyagoktól – gondoljunk csak a vesekövek távozására. Tarthatunk gyümölcs- vagy léböjt-napokat, a speciális fájdalmak kivédése érdekében pedig – ha már ismerjük a kiváltó okokat – célirányos tisztító étrendre térhetünk át. Tegyük fel például, hogy valakinek a fájdalmát a rendszeres izomgörcsök okozzák, akkor káliumban, kalciumban és magnéziumban gazdag étrendet érdemes választania. A magnézium pótlása emellett fogfájás ellen is védhet. Rendszeres menstruációs fájdalmak esetén a B6– és E-vitamin beviteléről kell elsődlegesen gondoskodni; ízületi fájdalmak elmulasztására pedig a B5-vitamin fokozott adagolása javasolt. Szeretném még megemlíteni a B1-vitamint, amelynek hiányában növekszik az emberben a fájdalmakra való érzékenység. Ezzel ellentétben, a rendszeres kávéfogyasztás blokkolja a szervezet természetes fájdalomcsillapító mechanizmusait.

Fitoterápia

aloeKülsőleg, derékfájásra, reumatikus és izomfájdalmak enyhítésére elsőszámú fájdalomcsillapítóknak számítanak a csípős gyógynövényekből, így például a cayenne borsból vagy cayenne paprikából készült pakolások. Ne vigyük túlzásba, nehogy a túl sokáig fönnhagyott pakolás szétmarja a bőrt! A kamilla elsősorban gyulladásgátló és görcsoldó hatású, de emellett természetes fájdalomcsillapító is, kiválóan alkalmas idegzsába, fül-, szem- és hasfájás enyhítésére, és akár külsőleg, akár belsőleg használható. Szintén hatásos fájdalomcsillapító az endorfinok termelését fokozó gyömbér, amit leginkább emésztési zavarok okozta fájdalmak kezelésére vethetünk be sikerrel. Égési sebekre, szúrt, vágott sebekre, horzsolásokra, vagy egyéb külsérelmi fájdalmakra külső pakolásként az aloe vera a legalkalmasabb, ami akár spray formájában is beszerezhető.

További gyógynövények és alkalmazási lehetőségek

árnika – rándulás, ficam, zúzódás és egyéb balesetek okozta fájdalmak enyhítésére;

fekete nadálytő – sebgyógyításra és gyulladások csökkentésére;

ligetszépe – ízületi fájdalmak, menstruációs fájdalmak és gyulladások enyhítésére;

őszi margitvirág – fejfájás ellen;

gingko biloba – vérellátási zavarokból adódó fájdalmak esetén;

kasvirág – ennek immunerősítő hatása is van;

borsmenta – amely hűtő hatású, valamint a körömvirág és a golgotavirág

idegzsába – orbáncfű

menstruációs fájdalmak – cickafark, pásztortáska

fejfájás – rozmaring

gyomorfájás – bazsalikom, ezerjófű

fogfájás – tárkony, szegfűszeg

ízületi fájdalmak – nyírfa- és fűzfakéreg

fülfájás – kövirózsa, levendula

Masszázsterápia, reflexológia

A masszázs során az izomgörcsök oldódása segítheti a fájdalom csökkenését. A fájdalmas területeknek megfelelő reflexzónák ingerlésével a kézen, illetve a lábon befolyásolni tudjuk a velük kapcsolatos testtájak fizikális panaszait. Fejfájásnál például a hüvelykujjbegyet érdemes nyomkodni, felváltva mindkét kézen.

Akupunktúra, akupresszúra

akupÁltalános fájdalomcsillapító pontok: a vastagbél-meridián 11-es pontja, ami az ember behajlított karján, közvetlenül a könyökcsont fölötti lágy rész mélyedésében található, itt lehet masszírozgatni; továbbá a hólyag-meridián 60-as pontja, ami a külső boka és az Achilles-ín közötti mélyedésben van.

Homeopátia

Nagyon jó hatású lehet bármilyen fájdalom esetén a homeopátia is, de itt mindenképpen fontos, hogy megfelelő szakemberhez forduljunk, aki megfelelően tudja értékelni tüneteinket és ez alapján választja ki a megfelelő fajtájú és higítású szert. Komoly problémák esetén mindenképpen keressünk föl homeopata szakembert, aki alapos kikérdezés után személyreszabott szerekkel fog ellátni minket! (Pl. fejfájás – Nux vomica; fogfájás – Pulsatilla, izomfájdalmak – Sulfur; stb…)

A homeopatikus szerek közül létezik egy-két általános, jól bevált fájdalomcsillapító, de az esetek többségében fájdalomspecifikusan kell az adott szert kiválasztani. Rándulás és ficam, illetve balesetek, horzsolások okozta sebek, és az ebből eredő fájdalmak esetén például az Árnikát lehet bevetni, nyílt, súlyos sebek esetén pedig a Hypericum D6-ot. Általános fájdalomcsillapításra a Kamilla ajánlott D3-as és D6-os hígításban.

Hidroterápia

A vízgyógyászati eljárások közül főleg a borogatások és áztatások használhatnak fájdalmak esetén. Meleg vizes borogatás javasolt lumbágó, idegzsába, menstruációs fájdalmak, vesegörcs, izomfájdalmak és izomgörcsök esetén, hiszen a melegnek izomlazító, görcsoldó hatása van. Krónikus vagy stressz okozta fájdalmaknál – például idegesség okozta gyomor- vagy fejfájás esetén –, a meleg, illóolajos (pl. levendula) fürdő a legjobb.

Stresszoldó módszerek

tartA relaxáció, a meditáció, az autogén tréning,  továbbá a különböző vizualizációs és imaginációs technikák segíthetnek. Ilyenek például a belső mosoly gyakorlat vagy a különböző fénnyel végzett vizualizációk a fájdalom helyén. Segítség lehet még a kineziológia és a Bach-terápia is, itt  viszont már egy külső személy is segít a lelki okok feltárásában. Általános fájdalomcsillapító, ha az ember elképzeli magát a fájdalmat mint nagy, izzó vörös gömböt, aminek aztán addig változtatja a színét, míg az át nem megy előbb rózsaszínbe, majd fehérbe – magyarán az ember kifehérítheti a fájdalmát.

A fájdalom lelki okainak felderítése-oldása érdekében mindenképpen érdemes kineziológust felkeresnünk. Egyszerű, otthon, önmagunkon is kivitelezhető kineziológiai fájdalomcsillapító technika, amikor egyik kezünket a homlokunkra, a másikat pedig a fájó testrészre helyezzük, és behunyt szemmel így lélegzünk jó mélyen 10-szer, 15-ször. Utána igyunk meg legalább két pohár tiszta vizet!

A fájdalom – feladat. Feladat a testi-lelki okok felderítése, és a legoptimálisabb fájdalomcsillapító módszerek megtalálása. Az átélt fájdalmak megszülhetik bennünk az együttérzést a szenvedők felé – ne legyünk közömbösek mások fájdalma iránt, egy jó szó, egy szeretetteljes érintés is sokat segíthet!

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…