Az ezüst az arany után a legnemesebb fém. A természetben nagyon ritkán található meg tiszta állapotban, így önálló lelőhelyei sincsenek – általában arannyal, ólommal vagy rézzel alkotott ötvözeteiből nyerik ki. Díszes moha- vagy páfrányalakzatokat szokott felvenni, illetve hosszúkás, szálszerű képződményeket alkot. A legnagyobb ezüstlelőhelyek a világon Mexikóban, az Egyesült Államokban, Peruban és Chilében vannak. Érdekes, hogy a középkorban a közép-európai hegyvidékek adták a legtöbb ezüstöt, ide tartozik például Csehország vagy Magyarország, az ókorban viszont Spanyolország volt a legfőbb ezüsttermelő hely. A világ legtöbb ezüstje jelenleg a tengerek vizében van, oldott formában. A nemesfémek közül a legtöbbet az ezüstből bányásszák, és még így sem elegendő, a hiányzó mennyiséget újrahasznosítással pótolják.

A színtiszta ezüst az egyik legtökéletesebb tükröző felület, szinte változatlan formában adja vissza azt a fényt, amit feléje sugárzunk. Minden elem közül az ezüst vezeti a legjobban az elektromosságot és a legjobb hővezető a fémek között. Külső mechanikus beavatkozásokra lágynak, nyújthatónak és képlékenynek mutatkozik, emiatt a legvékonyabb huzalokat ezüstből lehet készíteni. Lágysága ellenére belső szilárdságot is mutat, amely különösen tiszta csengésű hangokban nyilvánul meg. Az ezüstből készült hangszerek, pl. ezüst furulyák vagy harangok rendkívül tiszta hangot adnak.

Ha megolvasztjuk az ezüstöt, rengeteg oxigént szív magába, a saját terjedelmének a hússzorosát veszi föl, és ezt a hatalmas oxigénmennyiséget megtartja mindaddig, amíg folyékony állapotban van. Amikor az ezüst megszilárdul, akkor szinte robbanásszerűen löki ki magából az oxigént.

A paraziták számára az ezüst ártalmas, de a magasabb rendű élőlényekre nézve nem toxikus. Ezüst segítségével, egy katadynnak nevezett eljárással, amikor is a vízbe finoman eloszlatott ezüstöt tesznek, gyakorlatilag csírátlanítani lehet a vizet. Ugyanezt a hatást érhetjük el azzal is, ha a vizet ezüst szűrőkön engedjük át.

Műtétek esetén nagyon gyakran ültetnek be ezüstből készült implantátumokat, ugyanis ez az a fém, amit a legkevésbé lök ki a szervezet. Ha viszont felhalmozódik a szervezetben, akkor kénnel vegyületet képezve a periféria felé vándorol. Ekkor jellegzetes fekete pöttyök jelentkeznek a bőrön – ez az argyria nevű betegség.

Az ezüst gyógyszerképe a homeopátiában: nehéz végtagok, gyengeség, erőtlenség, az illetőnek nincs kedve mozogni, tompa, lelassul a tudata, állandó alvásigénye van, a fogíny érzékennyé válik, a fogak meglazulnak és a fej területén egyfajta dagadás következik be, amitől az érzékeny lesz. Az érzékszervek is az optimálisnál több vérrel telítődnek.

Az ezüst jó hatással van a végtagokra, így használható a végtagokkal kapcsolatos problémáknál, pl. bénulásoknál. Segíti az érzékszerveket, látásromlás, hallásromlás esetén lehet használni, de gyógyítóan hat az anyagcserére, az emésztési folyamatokra, valamint a légzésre is. Az ezüst a reprodukciós szervekre is hat és elősegíti a fogamzást.

Az ezüstkolloid oldat külsőleg-belsőleg fertőtlenítő hatású. Alkalmazható húgyúti fertőzéseknél, candidiázis és herpesz ellen, illetve ekcémás bőrre. Csökkenti a gyulladásokat, sokféle fertőzésnél alkalmazzák eredményesen.

Az antropozofikus orvoslásban használatos ezüstből készített homeopátiás szerek egyike az Argentit. Ez egy természetes ezüst-szulfid, amit alvási zavaroknál, kimerültségi állapotoknál, súlyos betegségek lábadozási időszakában és operációk utáni állapotokban alkalmaznak. Az Argentum metallicum preparatum, azaz a fémezüst pedig idegi kimerültség és alvási zavarok ellen hatásos. Nagy potenciálban csökkenti a méhfal gyulladását és magas, szeptikus lázak esetén is adható (D30-as higításban). Minden olyan betegség esetén, ami túlzott hőállapottal jár (ami lehet pl. hosszan tartó lázas vagy gyulladásos probléma) is rendkívül hatásos az ezüst. Az antropozofikus orvoslás ezüstinjekciót szokott adni ilyenkor, amivel a szervezet visszahűthető. Az Argentum nitricum comp. többek között ezüst-nitrátból készül, és akut vagy krónikus húgyúti fertőzések kezelésére fejlesztették ki.

Ezüstvizet házilag is készíthetünk a következőképpen: a megtisztított ezüstöt (ez lehet pl. egy ezüst nyaklánc vagy ezüst medál) hagyjuk körülbelül fél órán keresztül vízben állni. Az ezüstvíz a következő problémák esetén tesz jót:

 • bőrbetegségek, bőrproblémák,
 • epilepszia,
 • emésztési zavarok,
 • fejfájás,
 • különböző fertőzések,
 • hallás- és látásproblémák,
 • hólyagproblémák,
 • szexuális problémák,
 • különféle nemi betegségek,
 • terméketlenség,
 • potenciazavarok,
 • vese-és májbetegségek
 • és a röntgensugárzás okozta problémák kivédése.

Ha valakinek alacsony a vérnyomása és folyton szédeleg, akkor megszakított ezüstgyűrűt kell hordania a középső ujján, ez növeli a vérnyomást.

Kényszerképzetek és paranoiák esetén megfigyelték, hogy az ezüst ékszer csökkenti e tünetek előfordulását.

Hátfájásnál, derékfájásnál ezüsttel kell a fájó részt masszírozni. Az ezüstnek van egy általános fájdalomcsillapító hatása is, ami tüneti kezelésként alkalmazható.

Végbélproblémáknál is segít – ilyenkor nem kell az ezüstre ráülni, a bokára feltett megszakított ezüstlánc jót tesz pl. aranyér esetén. Akinek a szervezete visszatartja a vizet, és ödémák, vizenyők, vizesedések lépnek föl nála, vízhajtó teák fogyasztása mellett viseljen ezüstláncot holdkővel.

Elfojtott, tudatalatti élmények felszínre hozatalát segíti, ha hanyatt fekve a harmadik szemhez teszünk valamilyen ezüst ékszert vagy ezüst tárgyat, és megfigyeljük, hogy milyen gondolatok, milyen érzések jönnek felszínre.

Minden fémnek van egy kiegészítő párja, az ezüstnek ez az ólom. Nagyon érdekes, hogy a természetben az ólom mellett gyakran található egy kis ezüst is. Ez olyan, mintha a természet nem engedné, hogy az ólom által képviselt hatás kontrollálatlanul működjön. Számos példán megmutatkozik a két fém ellentéte. Pl. az ezüst jő hővezető, az ólom nem; az ezüst nem mérgező az emberre, az ólom igen; az ólomterheltség akadályozhatja a gyermek megfoganását, míg az ezüstbevitel kifejezetten támogatja azt.

Minden olyan betegségnél, amit az ólom vált ki vagy a civilizációs ártalomként megnövekedett ólomszint esetén is az ezüst gyógyító lehet. Akik a foglalkozásuk miatt rendszeresen érintkeznek ólommal, vagy gyakran fogyasztanak halat, (a vizek ólomszennyezettsége magas), esetleg forgalmas helyen élnek, azoknál gyakran ólomterheltség mutatható ki. Vannak bizonyos kozmetikai szerek, amik szintén tartalmaznak ólmot, például egyes szemfestékek, emiatt is érdemes minél természetesebb alapanyagú kozmetikai szereket használni. Az ólomkristályból készült poharakból főleg a savas kémhatású italok (gyümölcslevek, alkohol) kioldják az ólmot. Az érintettek számára fontos az ezüstvíz használata, vagy egyéb ezüstbevitel, ami kivezeti az ólmot. Rudolf Steiner, az antropozofikus orvoslás atyja azt ajánlotta, hogy akinek ólomterheltsége van, az ezüst-nitrát oldatban áztassa a lábait.

A Földön található hét úgynevezett alapfém, melyek a hét fő bolygó hatását hordozzák. Fontos, hogy az ember mind a hét bolygóminőséggel és a hozzájuk tartozó fémekkel megfelelő mennyiségben rendelkezzen a testében-lelkében. Az ezüst a Hold féme. A Holdhoz kötik a gondoskodás, a táplálás, a tükrözés (pl. utánzás), a követés, az elfogadás és a befogadás minőségeit. Ha valakinek gondja adódik ezekkel, pl. hajlamos elhanyagolni magát, elfeledkezni a szükségleteiről, képtelen pontosan visszaadni a kapott vagy tanult információkat, nehezen követ egy másik embert vagy egy eszmét, akkor a homeopátiás ezüst segíteni tud neki. A többlet ezüst, vagyis a többlet Hold-hatás korai nemi érést eredményezhet, míg a hiánya késleltetheti azt. A Hold princípiumaihoz tartozik az anyaság is. A leendő anyánál akár fizikailag van probléma, pl. terméketlenség, nemi szervek betegségei; akár fél tőle vagy lelkileg érzi távol magától az anyaságot, az ezüst meghozhatja a kívánt változást.

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…